Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.05.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Medijska scena u Srbiji: Moralnim otpadom na gledaoce

Prevršili su svaku meru, prokomentarisao je jedan od srpskih portala direktan prenos "rijaliti sahrane" oca "zvezde" Zadruge Kristine - Kije Kockar, o kojem Srbija bruji nekoliko dana.

youtube.com/printscreen
Razvrat po direktivi: Scena iz Parova

Dok fanovi tog rijalitija prate zavrzlame bračno-ljubavnog trougla posle sahrane, protivnici tužni ispraćaj pokojnika karakterišu kao izrežiranu predstavu. Kija,"sa još uvek zakonitim mužem", rijaliti zvezdom Slobodanom Radanovićem, uz gomilu obezbeđenja, na čelu povorke, a njen "dečko" Andrija Lazović iz Crne Gore na samom začelju. U priči su i njena majka i maćeha i muževljev otac, a kako pišu tabloidi i jedan od advokata koji je na groblje doneo na potpis papire za razvod...

Na dramatizaciji daju neizostavne "babe" iz familije koje su sadašnjem dečku uzvikivale da je pravi par sa njihovom Kijom, a mužu "zamerale" ljubav sa "prljavušom Lunom Đogani", ćerkom densera i pevača Anabele i Gagija.

Preteča Bogoljub

Prašinu u javnosti, prošle godine je podigao sličan potez biznismena Bogoljuba Karića. On je na svom Fejsbuk profilu direktno prenosio sahranu njegovog rođenog brata Sretena Karića, na Novom groblju u Beogradu.
Nebom je, od početka okupljanja povorke, kružio dron koji je snimao sve što se događalo na sahrani, pa su Bogoljubovi Fejsbuk pratioci mogli uživo da se uključe u tok tog tužnog događaja.

- Ima li u ovoj zemlji ičeg svetog? - zapitao je univerzitetski profesor Duško Radosavljević koji za "Vesti" kaže da je u Srbiji sve manje onoga što može da iznenadi. - Onima koji ni u šta ne veruju, ne može ništa biti sveto.

Javna sfera i publicitet su, prema rečima Radosavljevića, oduvek privlačili ljude, pa tako i danas svi vole popularne "face". Ipak, kako tumači, u tome treba "povući granicu".

youtube.com/Parovi TV HAPPY

Možda i porođaj uživo?!

Rijaliti Zadruga koji je počeo da se emituje na TV Pinku pre ravno osam meseci najavljivan je kao "najskuplji rijaliti na ovim prostorima", uz podatak da je uloženo neverovatnih 11 miliona evra. TV Hepi je ušla u šestu sezionu rijalitija Parovi u kojem je jedan od učesnika, navodno, napravio dete učesnici, a ona potom prešla iz tog rijalitija u Zadrugu, gde se još uvek nalazi.

- Čak i studenti vole kada su im profesori poznati, a anonimusi su u imperativu da postanu poznati počeli da pretvaraju privatno u javno i nadogradili to prihvativši da nešto odglume, izvrgavši se tako javno, neopisivom ruglu. To je moralni otpad društva, a onaj ko ih potpiruje i stavlja na male ekrane, radi sa direktnom podrškom države, odnosno vlasti koja od čoveka kao subjekta pravi objekat. U stvari je to i cilj rijalitija - objašnjava ovaj analitičar.

On je ukazao da su se neke televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju da bi negovale obrazovanje i kulturu, postale suprotnost.

Idiotizacija zarad rejtinga

Novinar Ranko Pivljanin direktan prenos sahrane oca "opskurne" rijaliti zvezde vidi kao logičnu kariku u projektu opšteg sluđivanja i idiotizacije masa.
"To je stepenica više besramnog medijskog spektakla čiji će kreatori zarad šera, rejtinga i zarade na kraju postaviti kamere u spavaću sobu sopstvene majke, sve dok u nekom budućem grand finalu te monstruozne zabave, ne budemo uživo gledali prenos silovanja, ubistva, ili samoubistva.

Jedino neće smeti da se puca dok se kamere dobro ne podese i dok se ne proveri da li je sve u redu s emitovanjem. Sahrana u Zrenjaninu je kasnila 20 minuta, jer se čekalo da proradi televizijski link. U redu je smrt, ali prednost ima živi prenos", piše Pivljanin u kolumni za "Blic".

"Oni Marjanovići iz Borče su najzad mogli da odahnu, ili su pak pucali od zavisti što je njihova skomračna slava zasnovana na smrti nesrećne pevačice, njihove supruge i snahe i kontinuirano bildovana jednim od bestidnijih medijskih napora zbog koga su lešinari dobijali kompleks niže vrednosti, na trenutak pala u drugi plan", piše Pivljanin uz ironičan poziv velikom srpskom akademiku, dramskom piscu Dušanu Kovačeviću da "baci pero" i da, ako misli da nešto uradi u životu, uđe u Zadrugu ili rijaliti Parovi.

- Na taj način, rijalitijima i nekim drugim više nego jeftinim sadržajima, vlast koja uvek u rukama ima, što bi narod rekao "i nož i pogaču", ispira mozgove biračima i lakše održava za nju društveno poželjno stanje u društvu - tumači ovaj univerzitetski profesor.

Dodaje da nije baš siguran da narod u Srbiji obožava turbo-folk.

Montirani cirkus

- Ovaj srpski poražavajući trend rijalitija je posledica kreiranja javnog mnjenja. Tako recimo imamo da vođa radikala Vojislav Šešelj, osuđen za ratni zločin pred sudom koji Srbija priznaje pravi gde stigne cirkus, očito s blagoslovom vlasti, a folk pevačica Ceca i njena pesma se nađu u školskim knjigama za peti razred - ukazao je Duško Radosavljević.

- Kiča i šunda ima i u drugim zemljama, jer se nekako provuče, ali je u Srbiji svesno nametnut. Pritom se nagrade umetnicima smanjuju, pa se tako umanjuje i važnost naše kulture koja je inače degradirana, postavljanjem za ministra tog resora čoveka iz pravne struke u čijoj je biografiji navedeno i da se bavio nekretninama. Ovakvim kadriranjem, kao da vas neko zafrkava, i da li takav ministar uopšte može da razgovara sa recimo glumačkim veličinama kakve su Milena Dravić i Miki Manojlović. Taj se čak ni o rijalitijima ne izjašnjava, a u resoru kulture skandal za skandalom - kaže Radosavljević i pita se da li u ovakvom rijaliti ludilu sledi direktan prenos silovanja ili mafijaške likvidacije.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.05.2018. 11:02
За све ово је неко крив. А највећу кривицу носи сам Српски Народ. Ко их тера да гледају телевизију. Сви не гледају те програме. Зашто Срби плаћају скупе улазнице да би видели певачице у доњем вешу? И ту је њихов број ограничен.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online