Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2018.
14:45
Tanjug, Vestionline A

Gojković: Hoćemo istinu o posledicama NATO bombardovanja

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković predala je danas u skupštinsku proceduru predlog da se formira komisija za istragu o posledicama NATO bombardovanja 1999. po zdravlje građana Srbije.

Tanjug/Arhiva/Vladimir Dimitrijević
Bombardovanje Beograda 1999. godine

- Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između ovog brutalnog bombardovanja naše države i porasta malignih oboljenja i drugih teških oboljenja, pogotovu zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijom - kazala je Gojković na konferenciji za novinare u skupštinskom zdanju.

Komisija će raditi na osnovu Izveštaja koji je dobila od predsednika italijanske komisije, koja govori i o smrtnim slučajevima i teškim bolestima koje su izazvani osiromašenim uranijumom, a deo izveštaja, kako je dodala Gojković, se odnosi na vojnike koji su bili na KiM. 

- Naš zadatak je veoma važan zato što je ovo obaveza nas kao poslanika da građanima Srbije predočimo do kakvih rezultata smo došli, da im predočimo istinu i da javnosti Srbije kada se završi ovaj rad saopštimo rezultate - navela je predsednica parlamenta.

Gojković je inače predložila da se formiranje komisije stavi na dnevni red po hitnom postupku, dodajući da se nada da će predlog biti jednoglasno usvojen i da će se naći na devnom redu prve naredne sednice.

- Ovde nema politike, ovo je u interesu svakog građanina ove države i ovde nema optužbe za bilo koga. Nama je cilj da dođemo do istine o interesu građana Srbije i onih koji su oboleli, njihovih porodica i svih nas koji živimo u ovoj državi. Zato očekujem da poslanici budu na toj sednici, da glasaju i omoguće ovoj Komisiji rad na jednako dobar način kako su to uradile naše italijanske kolege - kazala je Gojković.

U komisiji će, navela je, biti poslanici, a njen je predlog da na čelu bude predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020, s tim što će ona biti u obavezi da na šest meseci obaveštava parlament o svom radu.

Gojković je rekla i da komisija treba da bude mala i efikasna, jer je potrebno u njen rad kasnije uvesti i naučne ustanove, stručna lica, ne samo poslanika.

- Mi kao poslanici imamo širinu da postavljamo pitanja onima koje ćemo pozvati na razgovor i da postavimo neka pitanja koja neko drugi možda ne može da postavi. Mi nismo diplomate, prema tome, možemo otvorenije da pitamo i istražujemo - kazala je Gojković.   
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online