Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.05.2018.
16:22
Vestionline, Tanjug A

Stihovi popularne muzike biće izbačeni iz radne sveske za peti razred

Iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ biće izbačeni stihovi pesme "A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo", koju peva Svetlana Ceca Ražnatović, potvrđeno je "Tanjugu" u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. U radnoj svesci našli su se i stihovi "Riblje čorbe", Momčila Bajagića Bajage, "Ju grupe" i najverovatnije će i oni biti izbačeni.

Vesti
Cecina pesma neće biti u udžbenicima

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić kaže da je "buru" koja se podigla u poslednja dva dana moguće smiriti jedino ako se uklone sporni stihovi.

Naglasila je da je radna sveska iz gramatike za srpski jezik odobrena 2014. godine, da do sada nije bilo pritužbi i da se u svesci ne navodi ko peva stihove tih pesama.

- Nalog je jasan i autor radne sveske kaže: 'podvuci imenice u vokativu u sledećim stihovima iz poezije i popularne muzike'. Radnu svesku su pregledali lingvisti i rečenice su tačno napisane - rekla je za Tanjug Milijić Subićeva.

Dodala je da se digla "buka" kako je folk muzika ušla u udžbenike i precizira da nije reč o udžbeniku već o radnoj svesci i da je to dodatno nastavno sredstvo koje više nije obavezno.

- Problem bi bio da su ovakvi tekstovi izašli u čitanci. Čitanka je udžbenik koji je odgovaran za estetski, vrednosni razvoj učenika. Ovde su u pitanju radni listovi, nešto što učenicima treba da pomogne u radu - pojasnila je Subićeva.

Dodaje da stručne komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pregledaju udžbenike i daju stručnu ocenu, te da na osnovu stručne ocene Ministarstvo prosvete donosi rešenje o odobravanju ili neodobravanju udžbenika.

Članovi komisije su stručne osobe iz različitih oblasti koji su prethodno morali da steknu licencu za to, a njihova imana objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete.

Milijić Subić priznaje da nije znala da stihovi koji se nalaze u radnoj svesci peva Svetlana Ražnatović, a da je jedan od članova komisije koja je pregledala radnu svesku doktor nauka i da radi u Institutu za srpski jezik i da ne mora da zna da li nešto pripada korpusu folk muzike.

Šarčević: Primeri nisu dobro izabrani

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da lično smatra da su primeri savremenih pesama koji su uvršteni u radnu svesku pokušaj autora da približi gradivo deci, ali da bi primere za učenje gramatike trebalo tražiti u priznatoj književnosti.

- I dalje mislim da to može da ostane za neku drugu priliku, da se sluša kod kuće, u kafani. Ovde se radi o deci petog razreda. Deca treba da uzimaju primere iz naše priznate književnosti, bilo poznatih autora, bilo epske poezije - kazao je ministar.

Šarčević je ocenio da primeri nisu dobro izabrani i dodao da lično nema ništa protiv bilo kog izvođača savremene muzike.

- Moja sugestija direktoru Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da izdavačima i ostalima skrene pažnju da novokomponovanoj muzici nije mesto u ovakvim radnim sveskama - naveo je ministar.

Jedan od autora radne sveske lingvista Vlado Đukanović kaže da je cilj autora bio da se deci skrene pažnja da književni jezik, standardni jezik ne živi samo u delima lepe književnosti, u poeziji, već da standardni jezik živi svuda oko nas - na internetu, društvenim mrežama, ili bi trebalo da živi na svim tim mestima.

Naglasio je da nije nužno da se gramatika uči na delima dobrih pisaca, već da ima i u svakodnevnom životu dobrih primera koji su napisani "dobrim standardnim jezikom".

- Držim da je veoma važno da deca znaju da bi i tekstove popularnih pesama trebalo pisati književnim jezikom. Naravno to se ne dešava uvek - pojasnio je Đukanović za Tanjug.

Ističe da je začuđen kakvu buru u Srbiji ali i regionu je izazvalo "deset reči u radnoj svesci", da je ovo radnoj svesci drugo odobravanje i smatra da iza svega stoji ipak nelojalna konkurencija.

- Nisam video da je iko progovorio o metodološkim ili stručnima manama gramatike - rekao je Đukanović i dodao da će verovatno iz radne sveske biti izbačena sva četiri primera popularne muzike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online