Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.05.2018.
00:57
Z. Mirković - Vesti A

Vaskrs Srbije iz albanske golgote

Zajednica srpskih klubova u Beču je u saradnji sa Pedagoškim fakultetom iz Užica organizovala proteklog vikenda svojevrstan čas istorije pod nazivom Vaskrsni, Srbijo - (pre) 100 godina (posle).

Z. Mirković
Domaćini i gosti s ambasadorom Jankovićem

Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, objasnio je da je akademija održana u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, s ciljem da pre svega omladina dobije čas istorije.

Zajednica i Srbi u Beču ovom akademijom dali su svoj doprinos obeležavanju 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Svečana akademija prikazala je povlačenje srpske vojske i naroda 1915. godine, preko Albanije da bi, s proleća 1916, vojska i narod stupili na tlo Grčke i prvi put slavili Uskrs na tuđoj, ali pravoslavnoj teritoriji.

Namera autora nije bila da ovaj važan istorijski događaj predstavi isključivo faktografski, već da jednu istorijsku sliku oživi i emocionalno oboji s namerom da prisutni snažno dožive vreme, okolnosti, stradanje.

Ujedno je cilj akademije, kako je naglašeno, da se podseti na našu tragičnu prošlost i krajnji ishod.

Ambasadorove emocije

Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji, po završetku akademije, u emotivnom obraćanju je zahvalio gostima i domaćinima, s jedne strane što su Užičani pokazali kvalitetan program, poučan za ljude koji žive u Beču, a s druge strane što je Zajednica svojim angažovanjem uspela da dovede toliki broj ljudi iz domovine i omogući im boravak van granica naše zemlje. Naime, mnogim studentima ovo je bio prvi izlazak iz Srbije.

- Radeći scenario vodili smo se idejom - ne biramo mi vreme u kome živimo, prošlost kreira našu budućnost, tačnije, naše čitanje prošlosti opredeljuje i kvalitet budućnosti - rečeno je uoči svojevrsnog časa istorije.

Ova akademija je posebna i po tome što je u muzičko-scenskom prikazu učestvovalo 95 studenata i profesora Pedagoškog fakulteta iz Užica, a mešoviti hor i orkestar spremila je prof. dr Danijela Sudzilovski.

Publika koja bila u sali je i sa suzama u očima i velikim aplauzom pozdravila njihov dolazak i nastup.

Inače, studenti i profesori bili su smešteni kod članova klubova Zajednice, tako da je to bila dodatna mogućnost za druženje i upoznavanje.

Akademiji su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, namesnik za Austriju Dragan Birtašević i sveštenik Jovan Alimpić, koji su preneli pozdrave i blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja.

Da vidi sva dijaspora

Prisutne je pozdravila i prof. dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta iz Užica, koja je rekla da je prezadovoljna prijemom domaćina, kao i što je i pored problema oko usaglašavanja termina, uspešno realizovan ovaj projekat.
Kapetanović je dodao da ovaj svojevrstan čas istorije ne treba da vide samo naši građani u Beču, već i u celoj dijaspori.








 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online