Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.04.2018.
00:44
J. Arsenović - Vesti A

Fontane preče od bolnica?!

Beograd će dobiti 54 nove fontane na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, najavio je gradski menadžer Goran Vesić i izazvao burne reakcije građana koji još uvek kubure sa pijaćom vodom ili u susretu sa srpskim zdravstvenim sistemom nailaze na devastirane bolnice i nestašicu osnovnih medikamenata.

N. Đurović
Fontana Slavija

Vlasti kao da nisu naučile lekciju nakon salve kritika zbog muzičke fontane na Slaviji. Tada je pravljena računica šta je sve moglo da se uradi za 1,8 miliona evra koliko je koštala "raspevana" fontana na najprometnijem kružnom toku u prestonici.

Ako je za novac kojim je izgrađena fontana moglo da se kupi čak sedam mamografa koji bi poslužili za rano otkrivanje raka dojke, od kojeg godišnje umre čak 1.700 žena, upravo zbog kasne dijagnostike iako je ovaj karcinom jedan od izlečivijih. Zamislite koliko bi preparata za lečenje moglo da se kupi za novac koji će biti potrošen na čak 54 fontane? Šta bi moglo da se uradi u srpskom zdravstvu, na terenu socijalnih davanja ili u izgradnji i popravci postojeće infrastrukture? Takvu računicu prave i mladi roditelji dok nam šalju fotografije koje pokazuje koliko su devastirane specijalne stolice za porodilje u jednom od najvećih porodilišta u Višegradskoj.

Dobiće i prigradska naselja

Osim što je istakao da je inicijativa za fontane potekla od predsednika Vučića, gradski menadžer je i precizirao da će nove fontane biti postavljene na mestima koja sada izgledaju zapušteno.

- Fontane će biti izgrađene u narednih nekoliko godina. Svaka prigradska opština će takođe dobiti po jednu fontanu, jer građani Obrenovca, Lazarevca, Grocke i ostalih prigradskih opština zaslužuju da im se ulepša okruženje - dodaje Vesić.

Miloš Galić iz prigradskog naselja Boleč (opština Grocka) ogorčen je zbog toga što će se novac Beograđana trošiti na fontane, dok mnoge porodice i danas, u 21. veku, moraju da kopaju arteske bunare da bi imali vodu u slavinama. Upravo je takav slučaj sa delovima dva naselja na Smederevskom putu - Ritopek i Boleč.

- Takva odluka gradskih vlasti doživljavam kao diskriminaciju građana koji žive po rubnim delovima i u prigradskim naseljima. Mi u Boleču smo samodoprinosom finansirali sopstvenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu i pored toga smo imali česte nestašice vode, nekada i po dva meseca, i to leti, kada vam je voda najpotrebnija - priča Miloš.

Jovanović: Skupo, a glupo

Za Nikolu Jovanovića priča o novim fontanama je samo nastavak politike SNS koja se može sažeti u par reči: "Skupo, a glupo".
- Ali, pre svega, Goran Vesić mora da zna da on odgovara gradskoj skupštini, a ne Aleksandru Vučiću, jer Srbija nije Severna Koreja, a Beograd nije Pjongjang. U Ustavu Srbije i zakletvi predsednika pominje se odbrana Kosova i Metohije, a ne fontane i slična zasenjivanja prostote - poručuje Jovanović.

Verovatno bi ih taj scenario čekao i ove godine da čuvena Ikea nije kod Bubanj potoka prošle godine otvorila svoj prodajni centar. Zbog švedske kompanije, gradske vlasti su konačno dovele vodu iz Makiša i u ovaj deo svoje prostrane gradske teritorije. Zahvaljujući tome, konačno je i Boleč, koji se nalazi relativno blizu Bubanj potoka, priključen na gradsku vodovodnu mrežu.

- Ali, i dalje imamo najskuplju vodu u gradu - 94 dinara dok oni u centralnim opštinama plaćaju 43 dinara po kubiku. Pritom, arteski bunari iz kojih smo dobijali vodu i čije smo kopanje mi građani sami finansirali, sada je na usluzi Ikei, u slučaju da nestane gradske vode - dodaje Miloš.
Pretpostavlja se da ništa manju ogorčenost ne osećaju ni građani u unutrašnjosti Srbije čija naselja decenijama čekaju izgradnju ili obnovu vodovodne mreže, jednog od podrazumevajućih standarda civilizacije u 21. veku. Dovoljno je podsetiti na Užice ili Zrenjanin, gradove koji godinama imaju problema sa ispravnošću vode iz gradskog vodovoda.

I dok priču o fontanama ljudi u unutrašnjosti svode na diskriminaciju po principu - Srbija radi, Beograd se gradi - u opozicionom taboru doživljavaju je kao "manifestaciju naprednjačkog ludila".

- Umesto metroa, za koji su naprednjaci već prodavali karte u predizbornoj kampanji, Beograđani će dobiti nova 54 nameštena tendera za besmislene i nepotrebne stvari, preko kojih će ekipa na vlasti izvlačiti novac iz džepa poreskih obveznika - smatra potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

POVEZANE VESTI

Petak 20.04.2018. 11:39
Музичка фонтана је баш на Славији неопходна да нам свира словенску музику: Марш на Дрину, Каћушу, Каљинка, Боже правде... А најважније од свега је да ако партизани, поново, дођу на власт (на дај Боже) немају где да врате Димитрија Туцовића. Ово наравно Вучић није могао да планира кад је почео да гради фонтане.
Petak 20.04.2018. 03:01
Nikad gradjani zadovoljni. Ako se grade fontane , to zaposljava privatne firme, a vi provjerite cije su, osim toga kao nus proizvod se napravi poneka fontana ispred vila na Dedinju, ...lepo je videti. Ako se grade bolnice zar pored vile da naprave malu ambuulantu, to vec nije ukusno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online