Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.04.2018.
00:11
A. Vučićević - Vesti A

Štite decu, ruše porodicu?

Zabrana svakog vida fizičkog kažnjavanja deteta koja se može uskoro naći u Porodičnom zakonu, podelila je javnost u Srbiji. Dok jedni smatraju da će ovaj zakon zaštititi decu od nepotrebnog nasilja, drugi tvrde da bi ovakva odredba ugrozila pravo roditelja i njihov autoritet.

pixabay.com
Nasilje u porodici je sve češći problem

Statistika pokazuje da čak 80,4 odsto dece u Srbiji nekad bilo predmet nasilne vaspitne metode. Kako ističu u Ministarstvu za rad, usvajanje novih zakona i uspostavljanje institucije ombudsmana za prava deteta, ali i sistemski nadzor najbolji su način za sprovođenje preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za prava deteta upućenih Srbiji.

Među njima je i zabrana telesnog kažnjavanja deteta. Time će čuvena ćuška, udaranje po guzi kada dete ugrožava sebe ili ljude oko sebe, otići u zaborav.

Odredbe na snazi u 43 zemlje

U 43 zemlje sveta je zabranjen bilo kakav vid telesnog kažnjavanja deteta. Među tim zemljama su Norveška, Švedska, Švajcarska, Ukrajina, Španija, Rumunija, Bugarska, ali i susedna Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, dok se u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, čeka na usvajanje Zakona.

Dragan Vulević iz Ministarstva za rad objašnjava da će ova norma imati za cilj da u prvi plan dolazi obaveza države da pomogne roditeljima u primeni određenih nevaspitnih metoda.

- Polazimo od toga da treba eksplicitno zabraniti fizičko kažnjavanje dece. Međutim, ne uvodim tu pravnu normu kao represivnu pravnu normu prema roditeljima koji će se zbog nečega kažnjavati i ukoliko upotrebe fizičku silu - objasnio je Vulević.

U Centru za prava deteta smatraju da će zabrana fizičkog kažnjavanja deteta smanjiti stepen nasilja, najpre u porodici, a kasnije u društvu.

- Telesnim kažnjavanjem se krše prava deteta na potpuni i pravilni razvoj, na poštovanje fizičkog integriteta i ljudskog dostojanstva i jednakost pred zakonom. Ako nije dozvoljeno da telesno kažnjavamo odraslu osobu, ne bi trebalo da kažnjavamo ni dete na taj način - objašnjava Sanja Zrnić iz Centra za prava deteta.

Sa druge strane, psihoterapeut Zoran Milivojević kategorički se protivi ovakvoj odredbi.

- To je napad na porodice u Srbiji, uništavanje autoriteta roditelja koji vole svoju decu i misle dobro svojoj deci. Predlog ovog zakona je isključiv. A veoma je važno da se razgraniči šta je razumno telesno kažnjavanje, a šta je nasilje. Prema predlogu ovog člana Zakona, roditelj će moći da odgovara i ako lupne dete po guzi - kaže za "Vesti" Milivojević.

On ističe da ovakvi zakoni nameću roditeljima ideologiju koja briše autoritet i izjednačava položaj deteta i roditelja.

- To će dovesti do potpune nemoći roditelja da vaspitaju sopstvenu decu. Komisija koja radi na ovoj odredbi, želi da kroz Zakon menja svest roditelja o tome kako se vaspitavaju deca. Porodica mora da se odupre onome što nameće, kako ja to zovem, industrija dečjih prava - objasnio je Milivojević.

I nastavnici nemoćni

Psiholog Ivana Orolicki za medije je objasnila da se kriza vaspitanja u porodici prenosi i u školu.
- Iskustvo pokazuje da kaznene mere koje nastavnici i profesori smeju da primenjuju, i sami učenici smatraju, blagim i nedelotvornim. Misle da te mere nisu efikasne, jer su blage, a blage su jer su to uglavnom neki ukori, simbolične kazne. A jedina prava i konkretna kazna od koje deca, nekako i strahuju, jeste smanjena ocena iz vladanja. Nastavnicima su vezane ruke, roditeljima su vezane ruke - objasnila je Orolicki.








 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online