Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
00:44
O. Đoković - Vesti A

Odlazak kralja Bijarica

Najzanimljiviji, najneobičniji, najoriginalniji i najnasmejaniji dijasporac Jevrem Dimitrijević preselio se na večni počinak.

O. Đoković
O njemu pisao i Njujork Tajms:Jevrem Dimitrijević

Otišao tiho, sam u stanu, u 88. godini, bolestan, a da to nikome nije rekao i to niko nije naslutio. Vedro pričljiv, iako su još više pričali njegovi fotoaparati kojim je gradio sve: decenijama duge šestomesečne boravke u mondenskom letovalištu Bijaricu, poznatu foto-radnju, tri stana u vlasništvu, istorija, matematika, hemija i fizika su mu na Sorboni bile obrazovne stepenice, a sabrao je i 15 uloga u francuskoj kinematografiji. Onako pozitivan, prilazio je svakome i svako ga prihvatao, nepregledna je lista političara, glumaca, misica, turista, a najjači privlačni magnetizam razmenjivao je sa suprugom Režin, dvoje dece su izveli na put, stigla unučad, sve ih je obožavao, ali i priznavao da je učinio ogromnu stvar u borbi protiv bele kuge, pa mimo braka dobio još šestoro dece.

Našeg Jevrema Dimitrijevića ili po francuskom Dimitri Žeroma, koji je bio žitelj Francuske od 1954, opčinila je kraljevska porodica Obrenović. Misaono, maštovito, bajkovito ili virtuelno priklonio se kraljici Nataliji, njenom sinu Aleksandru Saši, ali mu je mozak totalno zavrtela lepa Draga Mašin. Govorio je da mu je ona prava supruga, pa je u svojoj odanosti prikupio dokumentaciju muzejske vrednosti o kojoj su snimane TV emisije, pisane reportaže, obletali ga filmski reditelji i izdavači, nekako je ispadalo da je i sam naslednik obrenovićke loze.

Imao 50 fotoaparata

A što je Jevrem voleo fotoaparate!
- Imam ih 50 - rekao je tada za "Vesti". - Proglasili me i svetskim rekorderom. Dnevno ispucam po 150 filmova od 36 snimaka. Naravno, ne kupe svi fotografiju, po sliku ih dođe samo 10 odsto, ali se i s tim dobro zaradi. Evo, imam tri stana i dve garsonjere u Parizu i Bijaricu. Stan u Bijaricu pretvorio sam u muzej, a tu su mi dolazili današnji ministar unutrašnjih poslova Francuske Mišel Alio Mario sa kojom sam veliki prijatelj i koja mi je 1999, kad su nas zasipale NATO bombe, predložila da se Bijaric pobratimi sa Surdulicom, mojim rodnim gradom.

A što je Jevrem voleo jugoslovensko-srpski sport! Novak mu je bio zakletva, pa kad je na terenu onemoćao, javio se Jevrem "Vestima":

- Šnicla njemu treba, šnicla, neka ode u apoteku, daće mu je i bez recepta!

Bez "Vesti" nije mogao, kioskdžija mu ih je redovno ostavljao, a i te kako je bila zapažena njegova analiza u rubrici "Zašto čitam Vesti".

Svedok istorije: Kamerom je ovekovečio mnoge ljude i događaje

Gde god da se Jevrem pojavio, bio je sunčev zračak, te zrake je raspršivao i obavezno ljudima osmehe izmamljivao. Otišao je, ostavio živa sećanja. Takvi nikad ne umiru !

U razgovoru za "Vesti", 2008. godine, Jevrem je priznao:

- Ja sam jedini čovek na svetu koji je profitirao od svetske krize. Odzvonilo je kapitalizmu, živeo komunizam! Ali, da se razumemo: nikad nisam bio član nijedne političke stranke, moja jedina partija je Srbija. Ipak, jedina stvar koju sam u životu ukrao bila je "titovka". Sada mi ona donosi veliku zaradu. Služio sam vojni rok 1951. U trenutku kada sam se u Rijeci demobilisao, ukradem i prokrijumčarim kapu sa petokrakom. Od tada je uvek nosim sa sobom.

Omiljeniji od gradonačelnika

- Nedavno je u Bijaricu, za TV3, vršena anketa. Na pitanje novinara "Šta ako se Dimitri kandiduje za gradonačelnika?", 99 odsto stanovnika odgovorilo je da bi glasalo za mene. Onda taj isti novinar ode do gradonačelnika Borotra, saopšti mu stav građana, a on kroz osmeh odgovori:
- Njemu ne treba da bude gradonačelnik, on je kralj Bijarica, i to zauvek, a gradonačelnik je samo pet godina.
- Iskreno, nikad ne bih pristao da u Francuskoj budem gradonačelnik, zato što kroz mene teče srpska krv i što imam dostojanstvo - ispričao je Jevrem za "Vesti".

Tada nam je otkrio i ovo:

- Kraljica Natalija Obrenović je živela u Bijaricu, a moja stvarna neugasiva ljubav je njena prva dama, posle kraljica Draga. Tačno je, bila je udata za njenog sina kralja Aleksandra Obrenovića, meni to ne smeta. Voleo sam je i volim. Kažu mi da fantaziram, da je to moja opsesija. Volim je, a imam sreću da moja supruga Francuskinja nije ljubomorna. Redovno posećujem Natalijin grob u Lardiju, položim njene obožavane žute ljubičice, često prođem i pokraj kuće gde je stanovala u Parizu (11 rue Rodžal). Kad god dođem u Beograd, položim cveće u kripti Sv. Marka, tu mi Dragu čuva prota Sava Popović. Tu sam stavio i spomen-ploču: "Ljubavnici iz Bijarica koje ni smrt nije mogla da razdvoji." Vidite, nisam ja ljubomoran na kralja Aleksandra.

Jevrem je bio harizmatična ličnost, uvek je zračio radošću, što je privlačilo ljude. Kolika je bila popularnost našeg Jevrema, Srbina od glave do pete, koji bi u borbi za istinu protivniku i "oči iskopao", potvrđuje tekst objavljen 31. avgusta 2008. godine u najtiražnijem američkom dnevniku "Njujork tajms".

- Došli reporteri u "gnezdo" gde leškare najbogatiji i najpoznatiji ljudi na svetu i to da posete moju radnju Bijaric Holivud foto. U reportaži me nazvaše "institucijom u Bijaricu". Triptih koji sam uradio na temu tri najvoljenija i najlepša grada: Bijaric, Pariz i Beograd. U Istorijskom muzeju u Beogradu priredili su mi tu izložbu, obišli je i brojni akademici. Sada me Njujork zove da u to uključim i njihov grad, sve mi plaćaju, put, boravak. I to ozbiljno. A ja nikako da se odlučim. U stvari, imam jedan uslov, a to je: pošto su nam Amerikanci napravili mnogo zla - neka nam se izvine. A i kako da ostanem ravnodušan kada mi "Njujork tajms" posveti tekst, u kojem napišu da "niko ne bi smeo da napusti Bijaric pre nego što sretne Žeroma Dimitrija, on je Srbin koji je izgradio reputaciju slikajući čuvene kraljevske familije u zlatno doba Bijarica šezdesetih godina" - govorio je jedan od najomiljenijih i najzanimljivijih dijasporaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online