Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2018.
03:12
D. N. Petrović - Vesti A

Stožer srpskog opstanka

Mada su u Leposaviću skoro svi pogoni odavno zatvoreni (Kristal, Prva petoletka, Hrast, Lola...), a flotacija Kopaonik i rudnici Belo brdo i Crnac rade samo povremeno i sa trećinom raspoloživih kapaciteta, što za posledicu ima veliku nezaposlenost, neizvesnost, težak život i seobe, žitelji ove siromašne varoši na severu Kosova ipak nalaze načina da obnove svoje zapuštene svetinje, grade nove crkve, čuvaju svoju veru, tradiciju i kulturu i podižu spomenike velikanima poreklom iz ovog kraja...

D. N. Petrović
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću sa spomenikom patrijarhu Pavlu

Dijaspora pomaže

U duhovnoj obnovi severnog Kosova veliku pomoć žiteljima Leposavića pružaju Eparhija raško-prizrenska na čelu sa vladikom Teodosijem, Vlada Srbije, srpska dijaspora od Amerike do Australije i Leposavci rasuti širom Srbije... Pomoć povremeno stiže i od braće iz Republike Srpske...

Od 1999. godine, kada su Kfor, Unmik i Euleks "okupirali" Kosovo i Metohiju, žitelji Leposavića uspeli su, predvođeni agilnim čelnicima opštine i ranije vladikom Artemijem, a potom sadašnjim episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, da zajedno sa vernicima, sveštenstvom, monaštvom, kulturnim poslenicima i priložnicima iz cele Srbije i dijaspore izgrade i obnove više crkava i drugih svetinja koje su danas ponos Leposavića i celog severnog Kosova i na kojima bi pozavidele i neke mnogo bogatije sredine u Srbiji.

D. N. Petrović
crkva svetog Jovana u Sočanici

- Crkva je u najtežim trenucima bila i ostala sa nama i uz svoj narod, dok su kolone prognanih Srba južno od Ibra ovuda bežale ispred razjarenih Albanaca, mi smo u Leposaviću gradili i izgradili crkvu Svetog Vasilija Ostroškog koja je sada jedna od najlepših srpskih svetinja ne samo na Kosovu i Metohiji već u celoj Srbiji. Crkva je naš ponos i naše utočište, mesto gde se okupljamo i gde duhovno jačamo i molimo se za opstanak na ovim prostorima - priča Velimir Bojović, bivši predsednik opštine u čije vreme se najviše gradilo.

D. N. Petrović
Najviše uradio: Velimir Bojović

U našoj opštini uporedo su završena još dva velika i lepa manastira kojima se svi ponosimo: Sveti vrači u Vračevu i Sveti Jovan u Sočanici podignuti su, najvećim delom, prilozima ovdašnjih vernika koji su živeli u neizvesnosti i oskudevali u mnogo čemu, ali se za našu crkvu, za "zaboravljene" svetinje i oživljavanje monaškog i crkvenog života, stožera našeg opstanka, uvek nalazilo novca.

Duhovna odbrana

Koliko god se borimo da od Albanaca fizički odbranimo sever Kosova, važna nam je i duhovna odbrana, ovo je uvek bila Srbija i sada je, jer u Leposaviću žive samo Srbi koji za sada, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, vrlo uspešno čuvaju svoj nacionalni identitet, ponosan sam zbog toga - ističe Zlatibor Đorđević iz Leška, predsednik udruženja "Stara Srbija"....

Ponosimo se obnovljenim crkvama Svete Petke u Ulijama, istoimenom svetinjom u Ceraskoj reci, koju u albanskom okruženju sam čuva i obnavlja monah Jovan, obnovom naših svetinja u Lešku, Drenovi, Pridvorici i još nekoliko naselja i sela u našoj opštini - naglašava Bojović.

D. N. Petrović
Pored spomenika Savi Dečancu: Gojko Milivojević (desno)

Odužili se velikanima

Uz pomoć Vlade Srbije u Sočanici smo izgradili Spomen-sobu posvećenu topličkim ustanicima sa severa Kosova, u Lešku smo podigli spomenik heroju sa Solunskog fronta, pukovniku Pavlu Blažariću, a Leposaviću smo postavili bistu vladiki Savi Dečancu, rođenom na ovim prostorima, učesniku Berlinskog kongresa i jednom od najumnijih Srba tog vremena, njegovo ime danas nosi naš Centar za kulturu.

U porti crkve Svetog Vasilija Ostroškog podigli smo spomenik patrijarhu Pavlu koji je decenijama bio naš vladika raško-prizrenski - priča Gojko Milivojević, dugogodišnji direktor Centra za kulturu "Sava Dečanac" i jedan od nosilaca duhovnog i kulturnog preporoda srpskog naroda u opštini Leposavić.

KUD Kopaonik za ponos

Na očuvanju srpskih korena, vere, kulture, običaja i narodne nošnje puno radi KUD Kopaonik iz Leposavića na čelu sa umetničkim rukovodiocem Đorđem Lakušićem, koji okuplja nekoliko stotina mladih i stiže u sve krajeve sveta... Mada dolazi iz male i siromašne sredine na "okupiranom" Kosovu, ovo kulturno-umetničko društvo jedno je od najboljih u Srbiji.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online