Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.04.2018.
08:24
Ž. Marković - Vesti A

Mačevi iz ateljea

Milorad - Milo Milić iz Ćuprije od 1988. godine boravi u Švajcarskoj, a već 12 godina radi kao metalostrugar u jednoj firmi u Vinterturu. On ima zanimljiv hobi: izrađuje unikatne noževe od specijalnog čelika.

Ž. Marković
Majstor za noževe: Milorad Milić

- Koristim američki, japanski, švedski, nemački i ruski čelik i dve-tri vrste titanijuma, koji su slojevito preklapani i kovani. Sečiva pravim i od damasta, to su višeslojni čelici i vide se šare na sečivu. To su veoma skupi čelici i kilogram košta oko 500 evra. A titanijum i do 1.000 evra po kilogramu. Noževe sam počeo da radim kao dete. Imam jedan mali atelje, gde mogu to da sklapam, da pravim crteže. Skiciram ih kako bi trebalo da izgledaju. Kada idem u prirodu nađem staru bukvu, pogotovo je dobra ako ima čvorove, od koje uradim drške noževa - kaže Milorad i dodaje:

Među kupcima i princeza

- U jesen 2008. godine, sa jedne izložbe u Cirihu, gde sam predstavio 10 različitih noževa, neka princeza iz kraljevske kuće u Saudijskoj Arabiji kupila je 10 komada i svi su napravljeni od damast materijala jer Arapi znaju šta je damast (vrsta specijalnog čelika). Taj materijal je nastao prvi put u Siriji, a kovači su ga koristili za izradu mačeva za rimske legionare.

-Takođe koristim i poludrago kamenje, recimo kod Kragujevca ima jedno selo, Ramaća se zove, ono leži na poludragom kamenju crvene, plave i zelene boje. Dobijem malo veće parče i sečem ga na pločice i onda obrađujem i koristim ga isto za drške noževa.

Drške za noževe najčešće pravim od fosilnog drveta takozvani muljni hrast, koji je izvađen kod Velike Drenove i bio je u zemlji više od 6.000 godina, pa onda pravim i od mamutove kljove iz Sibira, koje su stare i po 20.000 godina, a to nabavim iz Rusije, a takođe koristim i poludrago kamenje, kao i druge specijalne materijale. Koristim i najskuplje egzotična drveće na svetu, a jedno od njih je i zmijsko drvo iz Francuske Gvajane.

Kada se obrusi nož i okali, treba da se sečivo potapa u sumpornu ili sonu kiselinu i onda kiselina nagrize malo sečivo i dobija se taj kontrast, što mu daje lepotu

Za jedan nož srednje veličine treba mi 30 sati da ga napravim od dve do tri nedelje Jer to radim s uživanjem.

Za 30 godina u Švajcarskoj sam napravio 500 noževa raznih veličina i oblika.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online