Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.03.2018.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Mišljenje kao greh: Nepodobni lete s posla

Nova kovanica "politički otkaz", sve češće je deo srpske svakodnevnice, a osim onih koji tvrde da su otpušteni pošto su javno iskazali nezadovoljstvo vlašću, ili teškim položajem radnika, bilo je i slučajeva da se nekom pripiše politička pripadnost kako bi bio ukolonjen sa posla.

Vestionline
Kad politika udari na egzistenciju

Miranu Pogačaru iz Titela, nastavniku nemačkog jezika u Ruskom Krsturu uručen je otkaz pre isteka ugovora, a pošto je bio jedan od istaknutijih učesnika novosadskog protesta "Protiv diktature", studentski pokret Novi Sad tvrdi da su u pozadini slučaja "politički motivi". Pogačar za "Vesti" kaže da je po ugovoru trebalo da radi od početka školske 2017, do 31. avgusta ove godine, ali mu je prošlog meseca stiglo rešenje o prestanku radnog odnosa.

- Primili su me sa diplomom Filozofskog fakulteta, jer dugo nisu mogli da nađu predavača. U mom slučaju je sve po zakonu jer sam imao pedagoške predmete na studijama, ali je prosvetni inspektor opštine, vršio vanredni nadzor zakonitosti rada direktora škole u vezi sa prijemom nastavnika nemačkog i rečeno je da nisam stručan. Umesto mene je primljena žena sa Tehnološkim fakultetom, iako nije imala pedagoške predmete, što dovoljno govori koliko je važna stručnost - priča Pogačar.

Inspektor je, kako otkriva SP Novi Sad, čovek vladajućeg SNS-a, a prilikom otkaza je učinjeno niz nepravilnosti i nelogičnosti.

Iživljavanje nad invalidom

Nebojša Aleksić, predsednik sindikata Sloga u Gradskom saobraćajnom Beograd, premešten je da čisti toalet u Sremčici, jer je javno pričao o teškom položaju kolega, smanjenju plata, kao i da nemaju ni uniforme, ni delove i alat, "dok generalni direktor troši 35.000 evra na reprezentaciju".
- Na putu od kuće do posla i nazad sada menjam šest autobuskih linija i više od tri sata se vozim - priča kažnjeni Aleksić.
U sindikatu Sloga tvrde da je njihovog kolegu otkaza spaslo samo to što je invalid rada.

- Pogačar nije imao otkazni rok, ni pravo na žalbu, a inspekcijski nadzor se nije ticao njegovog, već direktorovog rada - naveo je SP koji tvrdi da je pravi motiv za otpuštanje jasniji ako se uzme u obzir da je prosvetni inspektor donirao 40.000 dinara za kampanju SNS 2017.

Privatna arhiva
Vladica Tomašević

Mladi profesor je sa fakultetskom diplomom, pet godina čekao posao, a njegova sestra, master zaštite životne sredine i samohrana majka, šest.

Protest "Protiv diktature" koštao je otkaza i Vladicu Tomaševića, čelnika sindikata Sloga, u Trajalu iz Kruševca. On je pozvao na protestna okupljanja i već sutradan proglašen tehnološkim viškom. Ne kaje se jer je to, kako kaže za "Vesti", učinio zbog brojnih nepravilnosti na predsedničkim izborima. Pravdu traži na sudu, skoro godinu dana je bez posla, a njega i dvoje dece izdržava supruga.

Sudski procesi se, kako kažu u sindikatu Sloga, namerno odugovlače, jer su uglavnom otpuštanja nepropisna. Tako je radnik Žitopeka Niš, Bratislav Ilić koji je bio čelnik štrajkačkog odbora u firmi, proglašen tehnološkim viškom, prvog dana stupanja na snagu novog Zakona o radu. Posle četiri godine golgote, odlukom suda je nedavno vraćen na posao.

Prokupčani protiv "jednoumlja"

Pripremno ročište jednoj od tri otpuštene radnice Turističko-sportske organizacije Prokuplja bilo je nedavno povod da građani ispred suda, protestom traže poštovanje zakona. Tvrde da je slučaj ispolitizovan i u funkciji zastrašivanja slobodoumnih koji se "ne slažu sa politikom lokalnog SNS-a i jednoumlja". Otpušteni iz TSO su otkrili i da im je direktor Apoteke i funkcioner SNS-a Zlatan Miljković tajno obećavao da ih do 15. januara vraća, ako "ne talasaju". Protiv njega su podneli prijavu zbog prevare, a on tvrdi da je s njima pričao "kao pravnik".

Privatna arhiva
Miran Pogačar

Dramaturg Narodnog pozorišta "Sterija" u Vršcu, Bojana Ivanov Đurđević nam priča da je "na putu za otkaz", pošto je do nje stigla informacija da joj je radno mesto izbačeno iz sistematizacije pozorišta. Problemi su , kako kaže za "Vesti", počeli s promenom lokalne vlasti i dolaskom nove direktorke, glumice Marine Lazarević iz Beograda koja s njom ne komunicira. Nije joj jasno zašto, jer nikada nije bila član nijedne partije, a odrasla je u ovom pozorištu gde je njen otac bio krojač.

- Čula sam da je direktorka na sastanku pričala da me je nudila, drugim institucijama, ali da me niko neće. To je činila bez mog znanja, a nagoveštavala je koleginicama da joj ne treba dramaturg - priča Ivana.

Demokratija ili robovlasništvo?

Dovoljno je bilo da pita da li je demokratija ili robovlasništvo, pa da Gabrijela Krstić u Geoksu, pre godinu i po dana, dobije otkaz. Primetivši da su ona i njene kolege jeftina radna snaga, ova žena je zapitala dokle više prekovremenog rada, a umesto odgovora na zahtev da uz produženo radno vreme radnici dobiju pauzu dužu od polučasovne, dobila otkaz.

Da je nova sistematizacija usvojena, ova umetnica, majka troje dece koja pet godina radi u teatru, takođe je čula, ali ne i videla, jer je sakrivana od radnika. Potom je, kaže, ista sistematizacija usvojena i na Gradskom veću, i ukoliko se "svega što rade ne uplaše", sledeći korak je primena postupka tehnološkog viška.

Privatna arhiva
Bojana Ivanov Đurđević 

- Pisala sam gradskim čelnicima, ali ne samo da nisu odgovorili, već nisu hteli ni da me prime ni na razgovor - priča Ivanov Đurđević.

Njen suprug je ranije bio direktor teatra, ali kao istaknuti glumac i vanstranačka ličnost. Međutim, s promenom vlasti su, prema njenim rečima, krenuli i njegovi problemi, jer ga nisu hteli kao rukovodioca.

- Kada mu ništa prljavo u radu nisu našli, krenuli su u pritiske i pretnje, pa je on na kraju dao otkaz - priča ova umetnica probleme njene porodice s naprednjačkom vlašću.

Protest i teatar su u još jednom slučaju izrodili otkaze. Zaječarski miting opozicije, koštao je pre tri godine glumce Vujadina Miloševića i Vladimira Miloševića, posla u tamošnjem pozorištu "Zoran Radmilović". Taj potez prema umetnicima koji su nosili repertoar pozorišta, upravnik Vladimir Cerović takođe je podveo pod novu sistematizaciju. Vujadin tvrdi da je razlog što su, tokom demonstracija izveli pesmu "Svi na protest".

- Sutradan se odjednom pojavila ta sistematizacija i bez ikakvog pravnog osnova smo otpušteni - objasnio je ovaj glumac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2018. 11:08
Тако је било и за време Југославије. Ипак је ово много боље. Политички противници се не уб/ијају и не шаљу се на Голи Оток као у време Тита. Надајмо се да ће бити још боље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online