Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Težak položaj žena u Srbiji: Karanfili kriju bedu i batine

Cvet i slatkiši najčešći su poklon srpskim ženama i ovog 8. marta koji su dočekale bez zakona o rodnoj ravnopravnosti i u neravnopravnom položaju na svakom koraku.

Tanjug
Iza pažnje koje žene dobijaju za 8. mart krije se mnogo problema

Plate žena

Do 150 evra 14,5 odsto
Od 150 do 300 evra 46 odsto
Od 300 do 700 evra 36,5 odsto
Više od 700 evra 3 odsto

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je devet žena, odnosno jedna nedeljno. Pri tome, svaka treća iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje. Čak trećina od ukupnog broja pritužbi zaštitniku građana podneta je zbog nasilja u porodici i partnerskim odnosima, a neravnopravnost lepšeg pola se u Srbiji ogleda i u činjenici da su za petinu manje plaćene od muškaraca.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je i čelnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Ona se ponovo založila za hitno usvajanje zakona o rodnoj ravnopravosti i poboljšanje položaja žena. Međutim, i podsetila je da "moderan i evropski" tekst Nacrta zakona više od pola godine čeka kod ministra rada i socijalne politike Zorana Đorđevića.

Ne pomažu ni diplome

Stoga je pozvala premijerku Anu Brnabić da odluči da li će žene u Srbiji dobiti veća prava ili ne.
- Na kraju, pošteno je da jedna žena donese odluku o tome - poručila je Mihajlovićeva premijerki.
Umesto odluke povodom zakona, od Ane Brnabić stigla je samo čestitka ženama u kojoj se ukazuje na važnost obrazovanja u procesu emancipacije.

Čestitka kao uvreda

Ministar rada i socijalnih pitanja Zoran Đorđević za 8. mart bio je domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva" - ravnopravne građanke Srbije poručio je da smo na ovu temu ponekad "previše kritični".
A onda je ministar čestitku sročio u nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića posvećenih ženama: "Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje... Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem..."

Međutim, premijerka je promašila temu, pošto je u Srbiji više obrazovanih žena nego muškaraca. Godine 2016. bilo je 58 odsto žena s diplomama i 42 odsto muškaraca. Uprkos tome, one i dalje teže dolaze do rukovodećih položaja i primaju 20 odsto manje plate.

Pri tome čak ni sve stranke u srpskom parlamentu ne poštuju standard o zastupljenosti žena u politici od najmanje 30 odsto. Žene su u vreme vlasti naprednjaka osvojile neke važne položaje, poput predsednice Skupštine Maje Gojković i premijerke Ane Brnabić, pa sve do guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković i ministarke Zorane Mihajlović.

Predrasude u institucijama

SOS telefon Vranje je 2017. registrovao je 171 ženu koja je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, ali i zbog diskriminacije u porodici, društvu...
- Institucije i pojedini zaposleni u njima još nisu garancija efikasne zaštite žena. Stereotipi, predrasude i patrijarhat na velika vrata su ušli u institucije pravnog sistema Srbije - poručuju iz SOS telefona Vranje.

Ponižavajući poziv na rađanje

Međutim, analitičari ukazuju da su i dalje sve odluke u muškim rukama, a Udruženi sindikat Sloga smatra da je "poneka žena na državnom položaju samo dekoracija". Oni kao nebrigu države o ženama vide i nedavni javni poziv Ministarstva kulture da se rađanje podstakne besmislenim sloganima kojima se smeje čitava Evropa.

Na ivici opstanka

U volonterskom Udruženju samohranih majki Zemuna kažu da je procenat ugroženih žena i veći od onog o kojem se govori.
- Dnevno nam se jave minimum četiri žene žrtve nasilja , a veliki problem su i samohrane majke koje ne dobijaju alimentaciju, ili imaju problem da se zaposle i žive na ivici opstanka - kaže za "Vesti" Dušica Radišić iz udruženja i ističe da od početka godine podelilo šest tona hrane ugroženim ženama.

- I mi imamo jedan slogan: "Vratiće se rode, ali tek kada sadašnji Zakon o radu ode" - poručuju iz Sloge.

Bebe prepreka za posao

Istraživanje "Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji" na uzorku od 1.560 žena pokazalo je ne samo nizak životni standard majki, već i diskriminaciju. Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da više od 60 odsto žena zarađuje ispod republičkog proseka. Uz to navodi i porazne podatke o borbi samohranih majki za alimentaciju.
- Istraživanje pokazalo da 36,8 odsto razvedenih žena moralo da pokrene sudsku parnicu za alimentaciju, da 39 odsto njih ne prima alimentaciju, dok je 20 odsto ne prima redovno - navela je naša sagovornica.
Autorka istraživanja Nada Sekulić dodaje da je od svake pete žene prilikom razgovora za posao traženo da se izjasni da li namerava da rađa, što je zakonom zabranjeno.

Na kršenje radnih prava ukazao je i Pokret slobodnih građana, ukazujući na niže plate žena, nemogućnost korišćenja bolovanja ili uslovljavanje poslodavca da se odreknu osnivanja porodice. A tu su i seksualno uznemiravanje, omalovažavanje i potcenjivanje.
 

Slogan umesto para

"Ljubav i beba - prvo što nam treba", "Rađaj, ne odgađaj", "Mama neću sama, tata hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči", su bili izabrani slogani kampanje za podsticanje rađanja. Ipak je posle bure u javnosti odlučeno da se ti slogani ne koriste.
Ministarka za populacionu politiku i perjanica socijalista Slavica Đukić-Dejanović naciju je često ljutila i uvek se pravdala da je pogrešno shvaćena. Tvrdila je da nije mislila da abortuse treba zabraniti, da se nije zalagala da studentkinje rađaju, a kada su poslanici Dveri tražili njenu ostavku jer u budžetu nema dovoljno novca za podršku porodici odgovorila im je da je "nikad neće podneti". Potom se setila da inspektori treba da kažnjavaju poslodavce koji diskriminišu majke i trudnice, ali je i to ostalo samo na rečima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online