Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
18:22
Z. Mirković - Vesti A

Forum u Banjaluci: Dijaspora da uđe u politiku

Učesnici Prvog foruma dijaspore, održanog minulog vikenda u Banjaluci, poručili su da žele da budu ozbiljnije shvaćeni u matici, a posebno u Srbiji koja se ukidanjem Ministarstva za dijasporu i Kancelarije za dijasporu udaljila od svojih ljudi u rasejanju. Zbog toga je Prvi forum dijaspore dočekan sa velikim odobravanjem i sa zajedničkom nadom da bi ovakav odnos matice prema rasejanju mogao da se promeni.

Z. Mirković
Za jače veze sa maticom: Milorad Dodik, Nemanja Damnjanović i Konstantin Dobrilović

Danijela Sremac iz SAD, kandidat za predsednika Srbije na prošlim izborima, izrazila je posebno zadovoljstvo što je Srpska pokrenula inicijativu prema dijaspori, podsećajući da je ona za vreme studentskih dana bila prvi predstavnik Republike Srpske u Americi i da se borila za srpski narod.
- Meni je srce puno što je predsednik RS Milorad Dodik pokrenuo ovu inicijativu pre Srbije, da je pozvao naše ljude iz rasejanja da se dogovore o zajedničkom radu na nacionalnim interesima i što je tako podstaknuto jedinstvo srpskog naroda - kazala je Danijela Sremac.


Ona je istakla da bi ovakvi skupovi trebalo da se održavaju najmanje jednom godišnje.
- Volela bih da vidim da dijaspora, a širom sveta ima oko četiri miliona Srba, dobije i političku moć u matici, da bude zastupljena u Skupštini i da se osnuje Odbor dijaspore koji bi bio u redovnom kontaktu s Vladom RS. Mislim da je vrlo poželjno da se dijaspora i politički angažuje. Pokušala sam na predsedničkim izborima u Srbiji i videla koliko je teško. Mislim da politički proces mora da se poboljša, da mediji budu slobodni i da se ukinu neki zahtevi poput "notarizacije", što nas iz dijaspore sprečava da se kandidujemo - rekla je Sremac.

Na skupu u Banjaluci bili su i Srbi koji su uspeli da se politički angažuju u zemljama u kojima žive. Oni su pozvali naše ljude u rasejanju da krenu njihovim stopama. Ivica Jović iz Eponea, zamenik gradonačelnika tog mesta u Francuskoj, rekao je da je dijaspora dugo čekala ovakav skup u Banjaluci.

- Došao sam ovde s namerom da iznesem svoje skromno iskustvo. Integrisanje u francuske političke institucije i društvo bitno je za dijasporu. Tako može da se pomogne. Bitno je da upoznamo francusko društvo sa pravom slikom srpskog naroda - rekao je on i dodao da je to u interesu oba naroda i u interesu obnavljanja srpsko-francuskog prijateljstva.

Nemanja Damnjanović, prvi poslanik srpskog porekla u bečkom parlamentu ističe da je već godinama ukazivao na potrebu jačanja veze matice i dijaspore. U Banjaluci su, prema njegovim rečima, napravljeni prvi koraci u tom smeru.

- U Beču živi oko 85.000 Austrijanaca srpskog porekla i boli me činjenica što sam ja prvi poslanik srpskog porekla. Predložio bih mladima da se politički aktiviraju. Gde god postoji zdrava politička snaga lako ćemo raditi na ekonomskom i kulturnom razvoju, a ujedno će nas i matica shvatati ozbiljnije - naglasio je on.

Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji i "Sloge" iz Vićence, smatra da je forum u Banjaluci bio signal ne samo za dijasporu, već i maticu Srbiju da treba vratiti Ministarstvo za dijasporu.

- Ovakve stvari moramo raditi ozbiljnije, jer Ministarstvo pokazuje da dijaspora nije zapostavljena. Kancelarija za dijasporu nije imala dovoljno mogućnosti da isprati potrebu dijaspore. Nadamo se da će u budućnosti Srbija prepoznati da su neophodna takva okupljanja dijaspore - zaključio je Aleksić.

Podrška vladike Andreja

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej izrazio je zadovoljstvo što je matica pokazala veliku naklonjenost rasejanju. On je istakao da inicijativa koja dolazi iz Republike Srpske mora imati punu podršku Srpske pravoslavne crkve.

Vladika je na skupu preneo spremnost crkve da stavi na raspolaganje svoje prostorije za organizovanje nastave, kulturnih manifestacija i svih drugih vidova aktivnosti sa ciljem očuvanja srpskog identiteta.

Iskustvo Arnoa Gujona

Okupljenima se na skupu u Banjaluci obratio i francuski humanista Arno Gujon koji je preneo iskustvo na polju humanitarne pomoći, a u nadi da će tako inspirisati i druge.

- Mislim da svako od nas ima empatiju, ali ponekad nedostaje da pređemo sa reči na dela. Nije potrebno imati ogromne ciljeve, već nešto konkretno i realno. Da krenemo malim korakom, a kada se krećemo, onda nema više nazad. I malim koracima može daleko da se stigne - poručio je Gujon.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online