Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.02.2018.
16:01
Vestionline A

Nebojša Glogovac biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Glumac Nebojša Glogovac biće sahranjen u ponedeljak, 12. februara, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Tanjug
Nikad nije mislio da će se baviti glumom, a ostavio je u njoj neizbrisiv trag: Nebojša Glogovac

Opelo u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju počinje u 14 časova, a prethodno će u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biti održan komemorativni skup posvećen priznatom glumcu.

Glogovac je preminuo u Beogradu u 49. godini, posle kratke i teške bolesti.

Glumac Nebojša Glogovac hitno je 30. januara ove godine primljen u bolnicu u Beogradu zbog ozbiljnog zdravstvenog problema.

Tada se saznalo da je Glogovac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Bio smešten u Institutu za onkologiju.

Ko je bio Nebojša Glogovac?

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju. Kada je imao samo sedam godina preselio se sa porodicom u Pančevo.

Do odlaska na Akademiju nije ni slutio da će se baviti glumom, niti su ga mnogo zanimali film ni pozorište.

Na priredbi za Svetog Savu recitaciju je naučio napamet, glasno ju je govorio i mnogima se to dopali, pa je kod Mike Aleksića na RTS bio nekoliko godina. 

- Išao sam po inerciji jer nikada nisam mislio da ću se baviti glumom, niti me je puno zanimao ni film ni pozorište i nisam ni razumeo da li to što kaže glumac sam smisli ili mu to neko napiše - rekao je jednom prilikom Glogovac.

Posle srednje škole, upisao je studije psihologije na Filozofskom fakultetu, ali je posle dve godine, na nagovor pokojnog Milenka Zablaćanskog, upisao Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Prvi film u kojem se pojavio jeste u "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana. Nakon toga ređale su se uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago", u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića. 

- Ima faza u životu kad čovek dođe u dilemu da mu je dosta onoga čime se bavi, jer život razbije neke iluzije. Dolazilo mi je više puta  u nekim razmišljanjima da ostavim glumu, da vidim čime bi se nečim drugim mogao baviti ili da nađem neki drugi izvor prihoda, a da se glumom bavim čisto iz uživanja - govorio je Nebojša za Trebinje Live.info.

Uspeh u glumi, koji je ostvario, bio mu je vetar u leđa da i dalje ostane u ovoj profesiji. Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Odbio je da glumi u filmu Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda". Vrlo brzo je shvatio da je u pitanju još jedan projekat u kome će Amerikanci nama pričati kako je izgledao rat.

- Agent Bob tražio je da dođem na audiciju za film u London. Rekao je da ću tamo dobiti stranu s dijalozima. Ipak, kada sam tražio da mi pošalju scenario, to su vešto izbegavali s obrazloženjem da niko od potencijalnih glumaca ne sme znati šta piše u scenariju. Već ta misterija oko projekta mi je bila iritantna. Rekao sam im: hej ljudi, dajte da uđemo u suštinu rata, da izbegnemo šablon kako su jedni ludi, zajebani i sve će nas pobiti, a drugi sede skrštenih ruku - ispričao je Glogovac. 

Bogatom opusu dodao je ulogu homoseksualca i transvestita u novom filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske", kao i ulogu Vukana Nemanjića u seriji "Nemanjići rađanje kraljevine", koja počinje da se emituje na RTS 17. februara. 

Bio je oženjen i iz dva braka imao je troje dece, sinove Gavrila i Miloša i ćerku Sunčicu. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online