Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
16:31
Vestionline, B92 A

Stanovništvo Srbije među najstarijim na svetu, a starenje tek sledi

Stanovništvo Srbije spada među najstarije populacije globalno, a sa prognozom daljeg intenzivnog starenja usled niskog nataliteta, fertiliteta i odlaska mladih.

pixabay.com
Prognoze nisu dobre

To se navodi u istaživanju o položaju i socijalnoj uključenosti starijih osoba koje su uradili Crveni krst Srbije i mreža organizacija civilnog društva HumanaS.

- Slika o starijem ženama i muškarcima u Srbiji, različitim aspektima njihovog položaja i uslovima života govori da je njihov status relativno nepovoljan, u poređenju sa starijim osobama koje žive na području Evropske unije - navode oni.

Prema iznetim podacima, u 2016. godini populacija stara 65 i više godina činila je 19 odsto ukupnog stanovništva, od kojih je samo 15 odsto bilo zaposleno.

Osim toga, kako navode, rodne razlike su primetne, pa je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 19,5 odsto, a za žene 9,6 odsto.

Istraživanje je takođe pokazalo da je potrebno unaprediti pristup zdravstvenim uslugama i proširiti kapacite lečenja i nege starijih u kućnim uslovima.

Tokom 12 meseci koji su prethodili istraživanju o upotrebi informacionih tehnologija, samo je 17 odsto stanovništva starog 65 i više godina koristilo kompjuter, što je znatno niže nego za istu populaciju u EU 28, gde je ovaj procenat čak 52 odsto.

- Ovo je šesto veliko istraživanje koje Crveni krst Srbije sprovodi u cilju unapređenja položaja starijih osoba u Republici Srbiji, jer kroz prikupljanje i analizu podatka možemo jasno da sagledamo potrebe i probleme sa kojima se susreću i da na osnovu toga definišemo preporuke za poboljšanje njihovog statusa. Istraživanje predstavlja samo deo dugogodišnjeg zalaganja Crvenog krsta Srbije da se sa jedne strane poboljša položaj starijih osoba, a sa druge strane da se prepozna njihov potencijal i da se oni uključe u sve sfere društva - izjavila je Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Istraživanje o socijalnom uključivanju starijih osoba sačinjeno je na osnovu statističkih podataka iz zvaničnih evidencija, kao i dostupnih podataka, a u obzir su uzeti materijalni uslovi života, pristup resursima i uslugama, društvena participacija i socijalne mreže, slobodno vreme, životni stilovi, kultura i komunikacija, kvalitet života i subjektivno zadovoljstvo.

Istraživanje je sprovedeno u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta "Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba (TASIOP)“, u kojem učestvuju mreže organizacija civilnog društva iz pet država. Projektom koordinira Crveni krst Srbije, a realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online