Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
10:22
blic.rs, Vestionline A

Ovi vesrki objekti su simboli Beograda

Verski objekti različitih konfesija krase gradske ulice glavnog grada i svedoče o verskoj šarenolikosti koju Beograd vekovima neguje.

pixabay.com
Pogled na Sabornu crkvu u centru Beograda

Pored mnogih verskih institucija prolazimo svaki dan, ni ne sluteći da za nekoga one predstavljaju sveto mesto. Evo koje verske simbole danas ima prestonica.

Bajrakli džamija

Jedina džamija prepoznatljivog orijentalnog izgleda u glavnom gradu nalazi se u Gospodar Jevremovoj ulici na Dorćolu. Sagrađena je u razdoblju između 1660. i 1688. godine kao zadužbina sultana Sulejmana Drugog, a reč "Bajrakli" u svom nazivu nosi od osamdesetih godina 18. veka, kada je na zidu iscrtan bajrak kao znak za početak molitve. 

Rimokatolička crkva krivog tornja

Mnogi sugrađani ni ne slute da za posetu krivom tornju nije potrebno ići u Pizu, jer jedan takav imaju u komšiluku - na Vračaru. Crkva Svetog Ante Padovanskog je katedrala smeštena u Bregalničkoj ulici na Crvenom krstu, a na svoj nesvakidašnji izgled privlači pažnju krivim tornjem visokim 52 metara. 

Ruska crkva

Ruska crkva posvećena Svetoj Trojici nalazi se na Tašmajdanu, iza Crkve Svetog Marka, a za njenu izgradnju zaslužan je Valerij Staševski. Podignuta je 1917. godine nakon Oktobarske revolucije, ali je tokom bombardovanja 1999. pretrpela veliku štetu. Njena obnova završena je 2007. godine. Zanimljivo je da se u njoj nalazi deo šala koji je Aleksej Romanov, sin cara Nikolaja, dobio na poklon kao simbol sestrinske ljubavi.

Sinagoga

Sinagoga u Ulici maršala Birjuzova se zove Sukat Šalom, što u prevodu znači Koliba mira. To je jedina ovakva bogomolja u Srbiji. Kamen temeljac za izgradnju sinagoge je položio kralj Aleksandar Karađorđević.

Evangelistička crkva u Zemunu

Na tromeđi ulica Tošin bunar, Ivićeve i Prilaza nalazi je Evangelistička zemunska crkva. Krajem dvadesetih godina 20. veka za potrebe Nemaca koji su tada činili četvrtinu stanovništva Zemuna. 

Saborna crkva

Saborna crkva je podignuta na temeljima stare crkve, hrama Svetih Arhistratiga, koja se spominje u vreme austrijske vladavine Beogradom. Nalazi se u centru grada, u Ulici kneza Sime Markovića i predstavlja jedno od glavnih simbola grada i usputnu stanicu svakog turiste. U njenoj porti sahranjuju se velikani srpske kulture i istorije.

Budistički hram u Malom Mokrom Lugu

Premda više ne postoji, jedan od simbola grada bio je i čuveni budistički hram, koji je nestao posle Drugog svetskog rata. Bežeći iz Rusije nakon Oktobarske revolucije, oko 500 Kalmika je u Beograd stizalo u periodu od 1920. do 1923. godine, da bi 1929. izgradili budistički hram, prvu takvu bogomolju u Srbiji, a drugu u Evropi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online