Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
14:01 >> 14:06h
Vestionline A

SPC dodelila visoka prizanja: Odlikovani Gujon i Ricudis

Srpska pravoslavna crkva uručiula je visoke ordene osnivaču dobrotvorne organizacije "Solidarnost za Kosovo" iz Francuske g. Arnou Gujonu i bivšem potporučniku Ratne mornarice Republike Grčke g. Marinosu Ricudisu.

Ceremonija odlikovanja  Ordenom Svetog Save prvog reda obavljena je u uz prisustvo medija u Patrijaršiji u Beogradu, a prizanja je dobitnicima uručio Patrijarh srpski Irinej.

Arno Gujon, kako je rekao patrijarh, već dugo "ublažava strašne nevolje" našeg naroda na KiM, "jedinog naroda u Evropi lišenog svih ljudskih prava", pomaže mu u najpotrebnijem, kako bi mogao da egzistira na našim svetim prostorima i time Gujon čini, ističe patrijarh, veliko dobro delo, utoliko veće, jer je prvo počeo da čini kada nije imao ni punih 20 godina.

Osim "delotvorne ljubavi" pokazane njegovim svesrdnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM, rekao je patrijarh, Gujon je odlikovan i zbog istrajnog svedočenja istine o životu našeg naroda u našoj pokrajini.

- To olakšanje i davanje osnovnih uslova za život omogućio je dragi prijatelj i brat Arno Gujon. Nemamo reči da se zahvalimo. U ime naše crkve, tog naroda koji je ostao da pati i strada na Kosovu, mi vam zahvaljujemo dragi naš veliki prijatelju na svemu što ste do sada učinili i što činite. Naše su reči slabe, ali se molimo gospodu na vama - rekao je patrijarh.

Arno Gujon je pre dodele priznanja rekao da je izuzetno počastvovan.

- I"Posvećujem ga takođe junacima današnjeg doba, a to su Srbi sa KiM koji opstaju na svojim ognjištima, uprkos nehumanim uslovima u kojima žive. Nisam siguran da sam u proteklih 14 godina uspeo da promenim njihove živote, ali sam siguran da su oni promenili moj. Promenili su moj pogled na svet i pokazali mi pravi značaj borbe za slobodu – rekao je Arno Gujon.

- Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao je u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju - rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji.

- Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama - rekao je Ricudis.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online