Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.01.2018.
22:12
Vestionline, rts A

Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

Od 1. oktobra u pasoše se umesto "srpsko" u rubriku "državljanstvo" upisuje "državljanstvo Republike Srbije". Oznaka državljanstva kao "srpsko" nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji.

A. Čukić
Promena u pasošu

Mirsad Đerekarac prvi je Bošnjak kome u putnoj ispravi izdatoj u Konzulatu u Nemačkoj u rubrici stoji državljanstvo Republike Srbije. Ispravu je podigao pre Nove godine.

- Moja građanska i sva druga prava u državi Srbiji nisu ugrožena, ali mi ovo znači. Eto, samo taj osećaj jednakosti i ravnopravnosti sa drugim narodima u državi u kojoj živim - kaže Đerekarac.

Iz Stranke za Sandžak prvi dopis resornom ministarstvu u kome se ukazuje na kršenje zakona poslat je u decembru 2016. godine.

- Stavljanje prideva 'srpsko' znači, u stvari, da se stavlja jedna nacionalna odrednica, jedno nacionalno obeležje, što nije u skladu ni sa Ustavom ni sa Zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu 'srpsko' i mi smo tražili da se to ispravi - kaže predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj, izgled i upis svih podataka koji se nalaze u pasošu.

Rubrika državljanstvo upisuje se u obliku pripadnosti državi čije državljanstvo lice poseduje.

Od 1. oktobra, kroz aplikaciju u pasošu u rubrici "državljanstvo" upisuje se "državljanstvo -Republike Srbije", što je takođe u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Zakonom o putnim ispravama. U rubriku "državljanstvo" u pasošu upisuje se isključivo "državljanstvo Republike Srbije", tako da ne postoji mogućnost izbora.

Preporuka zaštitnika građana 

Murić se obratio zaštitniku građana u decembru 2016. godine. Postupak je trajao kraće od godinu dana.

Nakon više sastanaka, preporuka zaštitnika građana o izmeni sadržaja rubrike državljanstvo je usvojena.

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva.

- Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će uticati na bolji osećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije ali koji se ne smatraju srpskim ili delom srpskog naciona - dodaje Pašalić.

Ispravka će biti vršena u narednom periodu, za sve državljane Srbije, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online