Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
10:49
Vestionline, N1 A

Čabarkapa: Za teško stanje u medijima odgovorni novinari

Predsednica Sindikat novinara Srbije Dragana Čabarkapa izjavila je u Novom danu da je poseta misije Evropske federacije novinara i njenog predsednika Mogensa Blihera Bjeregorda jako važna i da je konstatovano da je stanje kad je reč o medijima u Srbiji izuzetno teško.

M. Karović
Sve priče o slobodnim medijima bez slobodnih novinara su potpuno prazne

- Posle donošenja seta medijskih zakona i posle privatizacije, mediji su gotovo uništeni, posebno na lokalu. Više od hiljadu ljudi je ostalo bez posla, naši novinari preko leta beru maline u Srbiji umesto da rade - rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, ne može vlast da kreira medijsku scenu, već to rade novinari.

- Za ovo izuzetno teško stanje u Srbiji smo mi odgovorni, pre svega novinari. Koliko ćemo biti slobodni, ne onoliko koliko nam (Aleksandar) Vučić ili (Boris) Tadić odrede, već onoliko koliko smo spremni da se organizujemo - smatra ona.

Čabarkapa ističe da je "kolektivni ugovor medijski ustav".

- Zašto ga nema u Srbiji? Zato jer ga ne žele naše kolege jer su uplašeni za svoju poziciju - hoće velike plate i da budu urednici, poslodavci ne dozvoljavaju sindikat. Nema sindikata, nema kolektivnog ugovora, nema naših prava - ocenjuje ona.

Dodaje da je u Večernjim novostima, gde je ona predsednica sindikata, produžen treći kolektivni ugovor i tvrdi da nije dobila nijednu primedbu da je bilo pritisaka na novinare od strane urednika.

- Sve priče o slobodnim medijima bez slobodnih novinara su potpuno prazne - naglašava Čabarkapa i dodaje da novinari nisu nimalo solidarni.  

Novinari koji nisu sposobni da sebe zaštite, da odbrane lični integritet, ne mogu da brane javni interes.

Ona kaže da se slaže sa konstatacijom predsednika Vučića da je "položaj novinara težak, ali da ćute oni koji imaju najmanje, a da se najviše čuju oni koji imaju".

Govoreći o medijskoj strategiji, Čabarkapa navodi da struka ima svog predstavnika u radnoj grupi - dr Milana Petkovića.

- Očekujemo da se prihvate naše sugestije i ne razumemo stvarne razloge onih koji su napustili radnu grupu, osim da ostane postojeća situacija. Naši predlozi su da se uspostave lokalni i regionalni javni servisi, da se uspostavi socijalni dijalog, da firme iz of šor zone ne mogu da budu vlasnici medija... - navodi ona.

Odgovarajući na pitanje o nejednakoj zastupljenosti vlasti i opozcije u medijima, Čabarkapa podseća da svaka uređivačka politka daje prednost vlastima i tvrdi da je tako u Srbiji oduvek bilo.

- Posebno je loše u pojedinim privatnim medijima gde vlasnici iz ličnih interesa direktno daju prostor samo vlastima. Javni servis mora da obezbedi jednak prostor svima - ističe ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online