Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.01.2018.
16:22
b92.net, Vestionline A

Ovih 10 stvari je nekada bilo za "dž"

U poslednjih nekoliko godina, verovatno i pod teretom sve veće krize, besplatnih stvari je sve manje. Postoje stvari koje danas plaćamo, a u prošlosti su bile besplatne.

pixabay.com
Prazni džepovi su nekada bili imperativ

A šta možemo da učinimo da takve stvari platimo što manje? Evo stvari o kojima bi trebalo razmisliti.

1. Avionske usluge 

Nošenje prtljaga, gledanje filmova tokom leta, hrana , voda i sl. Sve su to stvari koje su nam nekad tokom vožnje avionom uglavnom bile besplatne. Nažalost, danas to više nije tako pa se često naplaćuje čak i flaša vode. Portal "Money Talks News" savetuje da biste morali dobro da razmotrite sve troškove koji ulaze u cenu avionske karte pa tek potom da odaberete najpovoljnije avio-prevoznike. 

2. Isporuka hrane 

Nekad je bila besplatna, međutim danas mnogi restorani naplaćuju uslugu dostave hrane na vaš kućni prag. Obično se radi o malom iznosu, ali ipak. Stoga, ako želite da uštedite, uvek prilikom naručivanja hrane pitajte je li dostava besplatna. Ako nije, potražite drugi restoran koji nudi besplatnu dostavu. 

3. Bankarske usluge 

Naknadama za bankarske usluge danas nema kraja i mogli bismo ih nabrajati unedogled. Stoga, pre nego donesete odluku o otvaranju računa kod određene banke, dobro se informišite o tome koje se usluge klijentima nude besplatno, a koje se naplaćuju. 

4. Televizija 

Da, u prošlosti je i televizija bila besplatna. Iako se TV s antenom koja izgleda poput “zečjih ušiju” možda čini smešna, programi su bili besplatni. Danas, iako su lokalni programi i dalje besplatni, više od 100 miliona američkih domaćinstava plaća za pristup satelitskim programima, u proseku oko 50 do 75 dolara mesečno. Da biste uštedeli, dobro pogledajte šta koji operateri nude i odaberite onog najpovoljnijeg. 

5. Novosti 

Iako je velika količina vesti na internet portalima i dalje besplatna, prema Mashableu oko 20 odsto američkih novina naplaćuje korisnicima naknadu za pristup digitalnom sadržaju.

I u ovom biste se slučaju, ukoliko ne možete da živite bez vesti, trebali dobro da informišete o tome šta koje novine nude i da iskoristite sve popuste prilikom plaćanja mesečnih, odnosno godišnjih pretplata. 

6. Odvoz smeća 

Odvoz smeća je usluga koju Amerikanci nerado plaćaju pa su stoga ti troškovi uključeni u poreze na imovinu, navodi portal. Međutim u nekim se zonama i to promenilo pa neke savezne američke države sad posebno naplaćuju naknadu za odvoz smeća.

U ovom se slučaju malo toga može učiniti da bi se izbegli troškovi. U svakom slučaju, ukoliko odlučite sami da odvozite konzerve i flaše na reciklažu , to će možda podstaći gradske vlasti da bar smanje iznos naknade. 

7. Usluge na benzinskim pumpama 

Jednom davno, na benzinskim pumpama su radili službenici koji su umesto vas točili gorivo u vaš automobil, i to potpuno besplatno. Danas je ta usluga u potpunosti nestala, osim u Oregonu i Nju Džersiju gde zakoni zabranjuju samouslužne pumpe. 

8. Naknade za dodatne usluge u školama 

Kao da obrazovanje samo po sebi nije dovoljno skupo, neke su škole počele dodatno da naplaćuju naknade za parking, fitnes pa čak i zdravstvene usluge. Osim toga, neke su javne škole i fakulteti odlučili da naplaćuju i dodatne aktivnosti i kurseve, a u nekim su školama znatno porasle i cene izleta. 

9. Informacije o brojevima 

Usluge informacija o telefonskim brojevima nekad su bile besplatne. Da biste izbegli trošak naplate ove usluge, poslužite se staromodnim, ali besplatnim načinom: telefonskim imenikom. 

10. Plaćanje računa preko mobilnog telefona 

Tehnologija napreduje, pa danas svoje račune možemo platiti mobilnim telefonom. Međutim lukavi operateri nisu propustili priliku da zarade pa su počeli da naplaćuju i ovu uslugu. Stoga, ako želite da uštedite, platite svoje račune putem e-bankarstva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online