Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.12.2017.
19:51
blic.rs A

Prognoza za početak 2018: Pred nama je blaga zima i neobično vrelo proleće

Proleće u Srbiji po svojoj prilici biće toplo, sa velikim brojem gotovo letnjih dana. Očekivana prosečna temperatura biće do 19 stepeni Celzijusa, analiza je Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

pixabay.com
Kad je tako, jedva čekamo proleće 

Njihova prognoza je da će temperatura biti iznad proseka. Tokom proleća možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana u nižim predelima, a u brdsko planinskim do 50 dana. Za mrazne dane se podrazumevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0 stepeni.

Međutim, tokom proleća imaćemo od 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, kada se očekuje da će maksimalna temperatura biti 25 stepeni ili viša od toga

- Očekivana prosečna maksimalna temperatura vazduha za proleće biće u intervalu od 17 do 19 stepeni Celzijusa, a na planinama od 8 do 13 stepeni. Prosečna minimalna prolećne temperatura vazduha se očekuje u intervalu od 5 do 10 stepeni, a u višim predelima od -1 do 4 stepena Celzijusa - kaže Dragan Mihić iz Nacionalnog centra za klimatske i biometeorološke prognoze u RHMZ.

Kada su u pitanju padavine, tokom proleća će pasti prosečna sezonska količina padavina - od 130 do 200 milimetara, a u brdsko-planinskim od 200 do 270 milimetara. U martu će biti suficit padavina u zapadnim krajevima zemlje.

Broj dana sa padavinama, prognozira se da će biti od 30 do 40, a u brdsko-planinskim do 50.

A kakve nas temperature čekaju do juna?

Blage temperature u martu

Mart će biti malo blaži i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 42 milimetara.

Topao april

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19.1 stepen Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 milimetara.

Maj će biti suv

Malo topliji i malo suvlji maj nas očekuje ove goidne. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24.5 stepeni, a srednja minimalna oko 13,4 stepena. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 milimetara.

Vlažan i topao jun

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15.5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26.2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 milimetara u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 milimetara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online