Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
07:50
D. N. Petrović - Vesti A

Kosti Jugovića pokraj Lima

Mada nema tačnih istorijskih podataka o tome gde su, nakon Boja na Kosovu, sahranjeni stari Jug Bogdan i njegovih devet Jugovića, meštani sela Grobnice kod Prijepolja, varoši na obali Lima, gotovo su sigurni da legendarni junaci sa Kosova počivaju u ovdašnjoj crkvi Davidovica, zadužbini Nemanjića iz 13. veka, podignutoj na ostacima vizantijske bazilike iz 6. veka.

D. N. Petrović
Spasavanje fresaka

Baš zato što su ovde sahranjeni slavni Jugovići, naše selo i nosi ime Grobnice. Predanja govore da je, nakon Boja na Kosovu, kneginja Milica ovamo prenela i sahranila svog oca i braću, jer je crkva zadužbina njenog pradede, rodom iz obližnjeg sela Slatina.

Italijani spasli freske

Predivne freske u crkvi Davidovica bile su ozbiljno oštećene, zahvaljujući muzeju u Prijepolju i direktoru Slavoljubu Pušici, u sklopu restauracije crkve spasavan je i živopis, za ovu skupu i vrlo preciznu "operaciju" angažovani su specijalni konzervatori iz Italije koji su dobro odradili svoj posao.

U našoj crkvi Svetog Bogojavljenja postoji ploča sa urezanim štitom Nemanjića i natpisom da tu počiva stari Jug Bogdan - ističe Ratko Rakonjac, profesor geografije iz Grobnica i dodaje:

- Ljudi od nauke treba sve da ispitaju, predanje je jedno, naučno otkriće drugo. Boj na Kosovu, car Lazar, braća Jugovići i svi drugi srpski junaci deo su najslavnije srpske istorije koju bi valjalo do tančina istražiti, ako zaboravimo i zapostavimo našu prošlost, nemamo se čemu nadati u budućnosti - ističe Rakonjac.

Devet kamenica

Nadgrobna ploča starog Jug Bogdana nalazi se u crkvenim odajama, na njoj se nalazi devet kamenica, svaka za po jednog Jugovića.

Ploča je pronađena tokom arheoloških ispitivanja celog kompleksa crkve Davidovica, devedesetih godina kada su rađena dodatna i još preciznija iskopavanja arheolozi su pronašli još osam grobnica, potom su sve kosti prenete u zajedničku grobnicu.

- Veruje se da pronađeni skeleti i lobanje pripadaju Jugovićima, zbog ove činjenice, ali i vrednih fresaka iz 13. veka, crkva Davidovica je jedna od najznačajnijih u ovom delu Srbije - ističe Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju.

Crkva Davidovica okružena je gustom šumom i vrletima, vernici koji ovamo dolaze, a i sve brojniji turisti koji žele da vide grobnicu Jugovića, ističu da su ponosni što se baš u njihovom selu nalaze kosti slavnih junaka.

D. N. Petrović
Ploča sa urezanim štitom Nemanjića: Natpis da tu počiva Jug Bogdan

Radojica uči istoriju

Svi smo ponosni što su ovde sahranjeni stari Jug Bogdan i njegovih devet Jugovića, radujemo se i što ovamo, zbog crkve Davidovica, koja se stalno renovira i u kojoj se uvek nešto istražuje, dolazi sve više turista.

Dođem ovde često da se u netaknutoj prirodi, tišini i žuboru Grobničkog potoka, koji protiče tik uz manastirsku kapiju, pomolim bogu, opustim i odmorim, ali i po nešto naučim. Od starih sam čuo da su ovde sahranjeni legendarni Jug Bogdan i njegovi sinovi, poslednjih godina ovu tezu potvrđuju i mnogi naučnici, svejedno da li će biti novih naučnih otkrića i saznanja, sve ću preneti i mojim naslednicima - kaže meštanim Radojica Rakonjac.

D. N. Petrović
Obnovljena crkva: Zadužbina Nemanjića iz 13. veka

Duhovnik crkve Davidovica otac Nektarije kaže da je još davno čuo za grobnicu Jug Bogdana i braće Jugovića i da mu je milo što u svetinju dolazi sve više vernika i turista.

Jeste, odavno postoji priča da su Jugovići ovde sahranjeni, nadam se novim i još većim istraživanja i očekujem da će se istorijski mozaik poklopiti. Crkva je kroz istoriju više puta rušena i obnavljana, bila je i opljačkana, ali su grobnice i predanje da su u njoj slavni Jugovići opstale do današnjeg dana - ističe otac Nektarije.

Ko je sakrio zlato?

U narodu ovog kraja postoji verovanje da je crkva Davidovica, kao bogata svetinja Nemanjića, posedovala i veće količine zlata i drugih dragocenosti.
- Postoji priča da su sveštenici, bojeći se Turaka, zlato sakrili negde u nekoj od obližnjih pećina, niko ne zna gde i u kojoj. Neki od meštana tvrde da su Turci, tragajući za zlatom, prekopali celu crkvu, ali da ništa nisu našli - priča Ratko Rakonjac.

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online