Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.12.2017.
11:25
Vestionline A

Droga za "super-ratnike" prolazi kroz Srbiju

U prošlonedeljnoj akciji srpske i makedonske policije u Tetovu zaplenjeno je 300 kg sintetičke droge poznate kao "kaptagon", a koju najčešće koriste ratnici ID.

pixabay.com
Kaptagon stigao i do Srbije (Foto: Ilustracija)

Hemijska hrabrost, džihad droga, "kaptagon" – sve su to žargonski nazivi za sinteičku drogu kojoj tvorci stalno menjaju hemijski sastav, javlja RTS.

Doktor Milan Zarubica, koji je nedavno uhapšen u Makedoniji, bio je najbolji u tome, zato i najtraženiji u krugovima krijumčara i prepodavaca "kaptagona".

- Ova akcija je svetskih razmera zato što smo sprečili da doktor Zarubica proizvede više takvih laboratorija, formira mrežu laboratorija kako ovde, tako u Turskoj i Bliskom istoku. 'Kaptagon', odnosno sintetička droga je prisutna kako u svetu tako i kod nas. Razmere i kapacitete shvatite, kako je popularniji svetu, tako će biti popularan i kod nas - kaže Dejan Milenković, načelnik Odeljenja UKP.

"Kaptagon" zapravo nije nova droga. Još šezdesetih godina se koristio kao lek za narkolepsiju. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod odgovornih za napade u Parizu i Tunisu.

-Zovu je još i droga za super-ratnike zato je ona toliko interesantna posebno na Bliskom i Srednjem istoku gde se misli da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne agitiranosti, agresivnog i suicidalnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska- objašnjava Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

"Kaptagon" brzo razvija fizičku i psihičku zavisnost ali i hronične psihijatriske poremećaje – psihozu, agresiju.

- Sve terorističke organizacije koriste narkotike pre svega za svoje finansiranje i svojih protivzakonitih delatnosti a sa druge strane upotrebljavaju ih za svoje pripadnike naročito pre njihovog angažovanja za izvršenje složenih terorističkih napada, naročito samoubilačkih napada - kaže Milan Mijalkovski, penzionisani profesor Fakulteta za bezbednost.

- Srbija je sada na toj trasi kretanja, prolaska sintetike, nismo tu da kažem u proizvodnom procesu, za proizvodnju se pronalaze države gde mogu da se instaliraju takve laboratorije - kaže Dejan Milenković.

Sumnja se da proizvodnja ove droge cveta u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji i da se Bliski istok snabdeva "kaptagonom" upravo iz tih laboratorija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online