Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
12:01
Vestionline, rts rs A

Najava tužbi protiv onih koji tvrde da su MMR vakcine štetne

Iako broj zaraženih malim boginjama iz dana u dan raste, epidemija malih boginja u Srbiji je pod kontrolom, tvrde nadležni. U poslednje vreme i broj vakcinisane dece je u porastu, a uticaj antivakcnalnog lobija u Srbiji i dalje je veliki. Zbog toga zagovornici vakcinacije najavljuju tužbe protiv onih koji tvrde da su vakcine štetne i veruju da MMR vakcina izaziva autizam.

tbvaccine2010.org
Tužbe za one koji su protiv

Sve je počelo posle objavanja rada 1998. u naučnom časopisu "Lanset". Rad je ubrzo povučen, ali su posledice nemerljivih razmera ostale i traju i dan danas.

Male boginje još nisu iskorenjene iako je to bio plan Svetske zdravstvene organizacije i zadatak koji su sebi odredile 193 zemlje, među kojima je i Srbija, a zbog navoda Endrjua Vejfilda i dalje ima onih koji ne žele da vakcinišu svoju decu.

"Reč je o jednoj od najvećih medicinskih prevara i nesumnjivo podvala sa najpogubnijim uticajem po narodno zdravlje što se javnosti i u svetu tiče. Taj prevarant je izbačen iz Lekarske komore, uskraćeno mu je pravo da se bavi medicinom, pobegao je u Ameriku, čovek je imao lični interes da ustvari krivotvori podatke. On je dobio blizu pola miliona, hteo je da pantetira svoju vakcinu samo protiv malih boginja", smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

"Od tada su istraživanja pokazala suprotno, ne jedno, nego desetine savesnih i temeljnih istraživanja koja su nezavisno izvedena u mnogi zemljama, tako da možemo da kažemo da uzročna veza između vakcine i autizma, ne postoji", ističe imonolog Srđa Janković sa Dečje klinike u Tiršovoj.

Suština u tome je, kaže Radovanović, da postoji taj jedini članak u celom svetu, a ogroman broj ljudi uložio je napor da to potvrdi ili pobije.

"Niko nije uspe da potvrdi taj nalaz, milioni dece su ispitivani, ukupno blizu 15 miliona dece, proveren je imunološki statsuts, kada su vakcinisani, da li imaju autizam, i niko nije to potvrdio", napominje Radovanović.

Sumnja da MMR vakcina izaziva autizam, pravo na slobodu izbora, a ne zakonsku obavezu, kao i tvrdnje da primamo vakcine koje nisu istog kvaliteta kao one koje dobijaju građani u zemljama Evropske unije samo su neki od argumenata protivnika vakcinavije.

"Najveće moguće bezbednosne garancije postoje jer Agencija za lekove i medicinska sredstva ispituje svaki proizvod a vakcine se i dodatno ispituju vrlo rigorozno, i kod Evropske agencije", ističe Srđa Janković.

"U Italiji čim je pao obuhvat, uvedena je obavezna vakcinacija, bila je ranije za šest, sada je 11 obaveznih vakcina", ukazuje Radovanović.

Među obolelima od malih boginja u Srbiji u ovom trenutku većina je ili nevakcinisana, ili je njihov vakcinalni status nepoznat. Najmlađi pacijnet ima dva meseca a zbog komplikacija više desetina obolelih već je bilo na bolničkom lečenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online