Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
03:13
D. Dekić - Vesti A

Zlatna ćirilica za princa Čarlsa

Vredne srpske žene rukotvorinama čuvaju tradiciju i istoriju svoje domovine i njen identitet. Te zlatne ruke otrgle su od zaborava šare čuvenih domaćih ćilima i revitalizovale stare tehnike rada zlatovez, tkanje, necanje i pustovanje ili valjanje vune.

V. Sekulić
Ćirilica u zlatovezu

Vezu, heklaju, izrađuju grnčariju... One su neprocenjivo blago Etno mreže, krovne asocijacije udruženja i zadruga proizvođača rukotvorina nastale, prema rečima dobrovoljne predsednice UO Etno mreže i izvršne direktorke Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violete Jovanović, pod okriljem NALED-a i uz podršku američke organizacije za razvoj USAID.

- Tim projektom je naše nasleđe sačuvano, ali i stavljeno u službu lokalnog razvoja i zapošljavanja - objašnjava ona za "Vesti".

Zahvaljujući ovim ženama, u čijim se rukotvorinama ogleda i istorijsko bogatstvo etno različitosti zemlje, svoj kutak je u domovima svetskih državnika, među njima i britanskog princa Čarlsa, pronašao deo Srbije.

One su povezale vekove stvorivši nesvakidašnju mešavinu tradicionalnog i modernog u torbama za laptopove ili flaše, ali i odevnim komadima koje su ponele poznate dame iz sveta i Srbije.

- Brojni stari motivi se nalaze na 50 različitih vrsta proizvoda od onih za opremanje kuća i kancelarija do suvenirskih i odevnih komada. Sve se radi pod budnim okom našeg tima dizajnera, etnologa i primenjenih umetnika - priča sagovornica "Vesti".

Za jelek, poklon šefa diplomatije Ivice Dačića portparolki Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariji Zaharovoj čuo je ceo svet kada se pohvalila na društvenim mrežama.

- Malo je poznato da je ruska političarka dobila i rukavice sa homoljskim vezom i dvoprežne knjaževačke čarape sa zaštićenim motivima tog kraja koje se vrlo teško izrađuju, jer se pletu sa pet igala istovremeno - otkriva nam Violeta Jovanović i dodaje da je i šefica Misije Srbije pri EU Ana Hrustanović ponela oko struka tkanicu koju joj je darovao vojvođanski premijer Igor Mirović.

Mesto pod suncem remek-dela tkalja našla su i u državnom protokolu.

- Salon za sastanke u Vladi Srbije krase i staparski i ćilimi sa pirotskim motivima. Ručnim radovima naši državni funkcioneri daruju strane goste, a najčešće srpskom azbukom u vezu i zlatovezu - kaže Violeta Jovanović.

V. Sekulić
Peškir sa hilandarskim motivima

Čest poklon su i vezeni peškiri.

- U našem narodu peškiri su kroz vekove bili simbol prijateljstva i građenja odnosa, a služili su i kao obredni i ceremonijalni poklon na krštenjima i venčanjima - pojašnjava ona.
Staparske prostirke sa motivima ćilima nastaju nadomak Sombora. Žene su ih vekovima izrađivale, ali se ispostavilo da je tehniku njihovog rada u novi milenijum unela samo jedna starica.

- Potrudili smo se da ova baka obuči žene i danas su ova čudesno lepa dela uvrštena u nacionalnu listu nematerijalnog nasleđa. Inače, autohtoni motivi na njima bili su geometrijski rađeni i sa motivima životinja, ali kada su žene počele da odlaze u kuće vojvođanskih Nemaca, zapazile su industrijski rađene cvetne aranžmane i počele da ih kopiraju.

Britanski prestolonaslednik, koji je krajem prošle zime posetio Srbiju, vratio se kući sa srpskom azbukom na zlatovezu, a njegova supruga Kamila darovana je peškirom sa Hilandara. Tada je rad Etno mreže odjeknuo u javnosti.

- Zahvalnost za veliku podršku, pomoć i promociju dugujemo Džuliji Fini, ambasadorki Australije u Srbiji i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović - ističe sagovornica "Vesti".

Starinske lopte

Zlatne ruke žena Srbije pohvalio je britanski prestolonaslednik u čiju je čast u Novom Sadu organizovan sajam ručnih radova.
- Interesantno je da princ Čarls zna za tehniku pustovanja, ručnog valjanja vune. Nekada su na taj način rađene lopte za decu, a danas su suveniri.
Izrađuju se tako što se unutrašnjost vune, koja se kvasi vodom i sapunom i valja u loptu, puni ljuskama od oraha i kamenčićem da bi zveckale.
Zatim se suši i ručno veze posebnim koncem - pričaju u NALED-u.

Priča o narodnoj umetnosti ima dve strane medalje - osim očuvanja tradicije, predstavlja uspostavljanje svojevrsne veze te baštine sa ekonomskim osnaživanjem i emancipacijom žena:

- Program je usmeren na razvoj lokalnih sredina i na angažovanje nezaposlenih, ili žena koje su dobile otkaz, da rade i ostvare prihode.

V. Sekulić
Tkanica kao modni detalj

Mreža ima 20-ak grupa i zdrava je ekonomska priča sa velikim potencijalom. Ovi ručni radovi, nažalost, još nemaju stalni dom, već se prodaju na manifestacijama, vašarima i u suvenirnicama. Najčešće kao pokloni za prijatelje u inostranstvu, rođake u dijaspori...
Poteškoće u radu su, prema rečima naše sagovornice, uzrokovane i činjenicom da funkcioniše na projektnom principu.

- Radi se kada stigne novac iz republičke kase, ili od donacija, ali to ne omogućava konstantnu proizvodnju. Neophodna je dodatna obuka žena sa osnovnim znanjem - kaže ona, dodajući da se radi i sa lokalnim vlastima, ali da oni nažalost ne prepoznaju značaj i potencijale stvaralaštva i ne ulažu dovoljno.

Naled arhiva
Oživljavanje narodnog blaga: Violeta Jovanović

Pozitivan primer je grad Sombor odakle ide stalni materijalni priliv.

- Kada bi se tako ponašale i druge sredine, ovaj projekat bi bio brend za osnaživanje lokalnog razvoja koji ne bi zavisio od dolaska investitora - zaključila je izvršna direktorka NALED-a. Ohrabrujuće vetrove krajem proleća je donela inicijativa o upošljavanju 1.000 žena sa sela na izradi tradicionalnih rukotvorina, a institucije, kompanije i ambasade su pozvane da ih koriste za reprezentaciju i tako doprinesu ovom projektu.

Uključiti dijasporu

- Mladi imaju posebno mesto u našem projektu i za njih smo uveli nagrade za minijature. Zainteresovana su i školska deca, pa apelujemo na ministarstva obrazovanja i sporta da nam pomognu i da češće organizujemo radionice i kolonije za omladinu iz Srbije i dijaspore. Dobrodošla je i pomoć opština čiji je veliki broj stanovnika otišao u inostranstvo - kaže Lidija Jovanović, dodajući da je ovaj rad posebno blagotvoran za decu sa posebnim potrebama jer razvija motoriku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online