Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
06:00
Đ. Janković - Vesti A

KUD iz Loznice izašao iz krize: Pomoć stigla iz Minhena

Kad neko želi da pomogne, učiniće to bez obzira na teškoće, daljinu i sve ostale prepreke. To su na delu dokazali članovi Srpskog kulturnog društva "Sveti Sava" iz Minhena koje je nesebično pomoglo lozničkom Kulturno-umetničkom društvu "Karadžić", jednom od najstarijih na Balkanu, da reši veliku finansijsku krizu i nesmetano nastavi rad.

Đ. Janković
Pao kamen sa srca: Mogu bezbrižno da nastupaju

"Karadžić" je izgubio skoro desetogodišnji sudski spor sa lokalnom samoupravom zbog prava na svojinu zgrade Vukovog doma kulture, a onda su letos stigli na naplatu sudski troškovi od blizu 300.000 dinara. Zbog toga im je bio blokiran i račun, a Društvo se našlo u vrlo teškoj finansijskoj situaciji. Organizovali su koncert pod nazivom Karadžićevci Karadžiću u Vukovom domu kulture kako bi prikupili neophodan novac, dobijali priloge članova, Lozničana, ali nije bilo dovoljno novca dok nije stigla pomoć prijatelja iz Minhena sa kojima sarađuju više godina.

Skupili 1.400 evra

Nosilac aktivnosti

KUD "Karadžić" osnovano je 1850. godine i uvek je bilo i ostalo nosilac kulturnih aktivnosti u zapadnoj Srbiji i Podrinju. Ni jedna smotra kulture u Loznici ne može se zamisliti bez ovog Društva.

- Zahvalni smo svima koji su nam pomogli, koji su uvideli značaj KUD "Karadžić" i potrebu za njegovim postojanjem. Uprkos teškoj finansijskoj situaciji Društvo je nesmetano radilo, održali smo sve programe, a sada smo u prilici da isplatimo dospele sudske troškove. Hvala svima koji su pomogli, našim sugrađanima, donatorima, a najveća i odlučujuća pomoć stigla je od naših prijatelja i zemljaka SKD "Sveti Sava" iz Minhena, kojima dugujemo veliku, ogromnu zahvalnost. Ono je prikupilo 1.400 evra, novac je stigao i uspeli smo da rešimo naš veliki finansijski problem - kaže Zoran Grujić, sekretar "Karadžića" i dodaje da su već dobre i prijateljske veze dva društva ovim još više učvršćene.

Kada su saznali za probleme kolega iz Loznice, članovi "Svetog Save" nisu gubili vreme, već su odmah rešili da pomognu.

Rešili smo problem: Zoran Grujić

Osim novca poslali su i pismo u kome, pored ostalog, kažu da su bili šokirani kada su saznali u kakvoj teškoj situaciji se našao "Karadžić".

Čuvari srpske kulture

- Teško je prihvatiti da ste se vi, jedan od glavnih stubova odbrane srpske kulture, tradicije, običaja i umetnosti, koji ste primer ne samo nama nego mnogim društvima u svetu, našli u takvoj situaciji. Reagovali smo kako smo mogli i umeli i naša pomoć za vas, dragi prijatelji, stiže. Iskreno se nadam da ćete uspeti da prevaziđete sve probleme koji su vas snašli. Naš doprinos je zanemariljiv i nebitan. Bitan je naš narod širom sveta, bitni su ljudi koji svojim radom doprinose očuvanju naše kulture, tradicije i običaja kao lične karte jednog naroda. Mi svetosavci smo ponosni na vas i što vas imamo za prijatelje - napisao je Goran Kavržić, predsednik SKD "Sveti Sava" u pismu KUD "Karadžić".

Zajedno sa Vojom Kostićem, Lozničaninom i potpredsednikom SKD "Sveti Sava", zahvalio se svima iz "Karadžića", a posebno predsedniku i sekretaru Draganu Tošiću i Zoranu Grujiću, na svakom savetu i pomoći koju su proteklih godina pružili SKD "Sveti Sava" i poželeli im da uspešno i dalje pronose tradiciju Srbije.

Savremeno zdanje: Dom kulture "Vuk Karadžić"

Obišli svet

U skoro 170 godina trajanja uvek su na najbolji način predstavljali svoju zemlju nastupajući širom Evrope, ali i u Alžiru, Rusiji, Japanu i Australiji.

Društvo je dobitnik i nosilac brojnih nagrada i priznanja, a sada je, zahvaljujući podršci prijatelja, uspelo da dobije još jednu bitku.

Inače, poslednjih nekoliko godina "Karadžić" je nastupao kod prijatelja u Minhenu, oni su gostovali u Vukovom zavičaju, a nastalo prijateljstvo potvrđeno je na pravi način.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online