Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
08:11
J.Jovanović A

Čorba od čokolade

Kada se izgovori reč čokolada, prvo se pomisli na sreću. Njen čaroban ukus vraća u detinjstvo i podseća na dane kada bi svaki uspeh bio nagrađen kraljicom slatkiša.

V. Sekulić
Rapsodija ukusa: Čokoladne rukotvorine

Ona je simbol radosti, strasti, uživanja... Bajka u kojoj postoji čitav svet oblikovan od kakao praha.

Ima moć da okupi porodicu, pomiri zaljubljene i vrati osmeh na lice uplakanom detetu. Sve je dobro ukoliko je napravljeno od čokolade.

U potrazi za "hranom bogova", kako su drevni Asteci nazivali ovaj slatkiš, mnogi su se uputili na prvi Festival čokolade u Beogradu, organizovan na Dorćol placu.

Nasmejani ljubitelji neodoljivih poslastica strpljivo su čekali red ispred ulaza.

V. Sekulić
Porodica Ilić

Četvoročlana porodica Ilić otkrila je za "Vesti" koju čokoladu najviše vole i šta očekuju od ove premijerne manifestacije.

- Nadamo se povoljnim cenama, različitim vrstama i brojnim izlagačima. Sigurni smo da ćemo pronaći i mnoge neobične ukuse iako mi najviše volimo crnu - istakao je Dejan Ilić, a onda se u razgovor umešala i njegova ćerkica Dunja koja je šaljivim tonom prekinula oca, istakavši da ona najviše voli belu čokoladu.

Reku čokoholičara činili su roditelji sa decom, zaljubljeni parovi, Beograđani u poznim godinama, tinejdžeri, ali i psi sa svojim vlasnicima.

Mali i ušuškan prostor Dorćol placa ispunio je miris slatkoće i vrućeg kakaoa. Štandovi sa slatkim đakonijama izgledali su bajkovito.

Veliki krugovi čokolade koji liče na kolutove sira, male i velike table, praline, keks raznih veličina i boja, čudesni napici, smeh i graja posetilaca stvarali su prazničnu atmosferu.

Prvi Festival čokolade organizovao je Dorćol plac. Organizator Veselin Simonović poželeo je dobru zabavu gostima.

V. Sekulić

Za svakog ponešto

Kao na pijaci, ljudi su se sladili veganskim specijalitetima sa urmama, tamnom čokoladom sa karamelom i solju, belom sa bademom i jogurtom.

Najtraženija je bila luksuzna crna čokolada, koja slovi za najkvalitetniju jer sadrži veliki procenat kakaoa, bez šećera. Raskošan asortiman božanskih zalogaja. Za svakoga je bilo ponešto, a za nekog sve.

- Čokolada je magična reč. Svako voli da uživa u slatkišima i zato smo rešili da pozovemo naše velike i male proizvođače i da njihovu ponudu na jednom mestu uz bogat program predstavimo Beograđanima. Pored degustacije čokoladnih koktela, čorbe i piva, zainteresovani su mogli da čuju savete nutricionista o zdravlju, predavanja o nezi tela, uz zvuke benda Jove Maljokovića i Intermeco kvarteta. Želja nam je da nastavimo tradiciju i da Festival zaživi jer je interesovanje baš veliko - istakao je Veselin Simonović.

Čorba od heljde i čokolade privukla je brojne sladokusce. Specijalno za ovu priliku primio ju je majstor svog zanata Ljubomir Jovanović Jovec.

Čitaocima "Vesti" odao je tajnu ovog kulinarskog čuda:

- Fini ukus paradajz čorbe i heljde pomešan sa crnom čokoladom ostavlja slatkasto-kiseli osećaj u ustima. U prvi mah preovladava aroma čokolade, ali već posle par sekundi zamenjuju je čari mediteranskih začina. Vrlo interesantan spoj, pa ko voli nek' izvoli.

V. Sekulić

Nasmejani Rus

Na tezgi ispred koje su posetioci isprobavali čokoladni keks obogaćen kikirikijem, čuo se ruski jezik. Gospodin ozarenog i radoznalog pogleda Ivan Vodijakov, kako se predstavio reporterima "Vesti", pazario je crnu čokoladu sa orasima i suvim voćem.
- Prvi put sam na ovakvom festivalu. Sjajna atmosfera, svi su nasmejani i opušteni, tako da je ovo prava oaza za uživanje. Dolazim iz Rusije gde se za praznike spremaju jela od čokolade, koja me uvek asocira na toplinu porodičnog okupljanja - kaže Ivan.














 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online