Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
19:19
A. Vučićević - Vesti A

Šokantni snimci uznemirili Srbiju: Škole postale leglo nasilja

Novi slučaj vršnjačkog naselja potresa Srbiju. U javnosti se pojavio zastrašujuć snimak iz Aranđelovca, iz Ekonomsko-ugostiteljske škole "Slobodan Minić" na kome dvojica dečaka maltretiraju trećeg, a na kraju snimka se vidi kako zlostavljači traže od žrtve da im poljubi ruku.

static.jsx.in
Vršnjačko nasilje postaje sve veći problem (Foto: Ilustracija)

Nedavno u istom gradu nastao je snimak kada su učenici tehničke škole "Mileta Nikolić" napali školsku drugaricu. Uzrok tuče je navodno to što su devojčici neki učenici iz škole upali na Fejsbuk profil i koristili ga da fotografije neprimerenog sadržaja šalju drugim dečacima.

- Sve nam je rekao njen drug iz škole koji nam je tu u komšiluku. Rekao nam je da su je šamarali. Ona je to prećutala. Tog dana u školi nije bilo nikoga od dežurnih nastavnika, ni direktora - rekla je majka pretučene devojčice.

- Nisam mogao da budem tu jer se sve dešavalo u popodnevnoj smeni u pola sedam uveče - bio je odgovor direktora škole.

Ministarstvo prosvete najavilo je da zbog tog slučaja u tu školu šalje prosvetnu inspekciju i pokreće vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera tuče, a Više javno tužilaštvo u Kragujevcu krivični postupak protiv tri maloletne osobe zbog vršnjačkog nasilja.

Poslednjih godina u Srbiji vršnjačko nasilje je na vrhuncu. Nakon samoubistva četrnaestogodišnjeg Alekse Jankovića iz Niša, koji je trpeo maltretiranje školskih drugova, takozvani Aleksin zakon godinama se borio da odgovorni za vršnjačko nasilje odgovaraju. Ipak, uprkos najavama, nije usvojen.

Ministri zgroženi

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je slučaj nasilja u Aranđelovcu, navodeći da su prevencija i rad s mladima ključ za stvaranje nenasilnog društva. I ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije osuđuje nasilje nad učenicom Tehničke škole "Mileta Nikolić", i objašnjava da će policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi ovaj slučaj bio što pre rešen.

- Razočarana sam jer smo se borili, a za tu borbu smo dobili šamarčinu. Ne znam sada da kažem da li ću nastaviti da se borim ili ću sačekati neka druga vremena. Što se tiče Skupštine i političara, mislim da su oni stavili tačku na tu priču - razočarano je rekla Dragana, majka pokojnog Alekse Jankovića.

U Ministarstvu prosvete postoji telefon za prijavu nasilja u školama, a prema njihovim podacima, mesečno bude prijavljeno 20 slučajeva, uglavnom verbalnog nasilja.

Urušene vrednosti

Psihoterapeut Marko Braković ističe da je brzina života kojim danas žive porodice jedan od uzročnika nasilja.
- Roditelji zbog teških uslova za život u smislu dugog radnog vremena, malih plata, ne mogu da stignu dovoljno da se bave decom, niti da daju novac da to radi neko umesto njih i onda deca ostaju sama pored interneta, pored telefona i nasilje postaje jedan od legitimnih načina komunikacije. Onda to postaje način komunikacije i kada dete ode u školu, a pošto svako detinjstvo i adolescencija traže grupu, oni se udruže i tako se ophode sa onima koje ne vole - rekao je Braković.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online