Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.10.2017.
14:11
rs.n1info.com A

Penzioneri: Vučiću, pitaj roditelje je l' im penzija vraćena

Predsednici Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica pozvali su penzionere i zaposlene da dođu u čevrtak na protest u Beogradu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog "nemoralnih i neustavnih" zakona koji su najstariju populaciju doveli na ivicu egzistencije.

Youtube/TV Happy
Aleksandar Vučić sa majkom Angelinom

Penzioneri, svi na protest u četvrtak!

Protest penzionera će početi u 11 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a učesnici će se potom prošetati do Doma Narodne skupštine, Ustavnog suda i zgrade Radio-televizije Srbije.

- Protest smo zamislili kao pomen moralu u politici, kao pomen pravdi koja je nestala u Srbiji i kao pomen istini koja je nestala u Srbiji. Mi penzioneri smatramo da je Skupština Srbije koja je donele nemoralne i neustavne zakone, kojima diskriminiše penzionere i stara lica, da je Ustavni sud neostvarauući svoju ustavnu fukciju zaštite prava građana i da je RTS prećutkivanjem istine, da svi zajedno učestvuju u diskriminaciji penzionera i starih lica - rekao je na predsednik udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

On je objasnio da se protest organizuje na dan kada su pre tri godine doneti sporni zakoni, među kojima su Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, kojm su penzije smanjene prosečno od 10 do 20 posto, a za 1.700.000 penzionera je obustavljeno usklađivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP-a.

- Sada se na penzijama štedi oko 600 miliona, 200 miliona na penzije koje su veće od 25.000 dinara i oko 400 miliona evra zbog neusklađivanja penzija svim penzionerima - rekao je Tamburić i upitao gde je potrošen taj novac.

Penzioneri u potpunom siromaštvu

Tamburić je apelovao na penzionere da pokrenu upravne i sudske postupke protiv PIO fonda, zbog smanjena penzija 2014. godine.

- Pravnici nam pokazuju da imamo rešenja o penzionisanju koja po zakonu o upravnom postupku niko i ništa ne može izmeni - rekao je Tamburić.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović ocenio je da su penzioneri spornim zakonom dovedeni u stanje "potpunog siromaštva i socijalne potrebe".

Prema njegovim rečima, koliko su penzioneri ugroženi najbolje govori činjenica da se Vlada Srbije opredelila da im da pomoć od 5.000 dinara.

- Obećanje od pet posto će biti nekakvo povećanje, ali pošto nas je predsednik Vučić nazvao lažovima i pošto je završio društvene nauke, neka pita mamu i tatu, pošto je rekao da su imali visoke penzije, da li im je nešto vraćeno i da li su im sada penzije najveće - rekao je Radović.

On je rekao i da se protest organizuje i zbog promena zakona o PIO fondu, kojim je omogućeno njegovo urušavanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online