Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
06:11
V. Pavlović Marinović A

Ljubav koja osvaja: Filmska priča Danice i Miloja

Život bračnog para iz Johanezburga Miloja (83), diplomiranog psihologa i atletskog reprezentativca bivše Jugoslavije, i Danice Grujić (84), diplomiranog agronoma, zaslužuje da po njemu bude snimljen film! Istovremeno, može da posluži i kao primer mladima kako timski rad u braku donosi uspeh u privatnom, ali i u poslovnom životu. Šarmantni gospodin Miloje na početku govori o svojoj atletskoj karijeri u vreme kada sportisti nisu bili plaćeni. Priseća se i davnih školskih dana kada je sa drugom otišao na prvi atletski trening.

V.Pavlović Marinović
Kao inspiracija mladima: Grujići ispred svog doma u Johanesburgu

- Trener me tada odbio, rekavši da radi samo sa "kvalitetom". A da li sam bio kvalitet, pokazalo se kada sam devet puta postao juniorski i osam puta seniorski prvak tadašnje Jugoslavije - priča Miloje.

Simpatija iz škole

Miloje smatra da njegova atletska karijera nije bila njegov najveći uspeh, ali rado se seća susreta u Olimpijskom selu u Rimu 1960. godine gde se upoznao i slikao sa olimpijskim šampionom iz 1936. godine Džesijem Ovensom koji je 1960. bio ambasador pri Ujedinjenim nacijama. Miloje je prestao da se takmiči 1964, a po završetku karijere i posle pauze od 10 godina počeo je da se takmiči za veterane. U toj konkurenciji je čak četiri puta bio svetski prvak na 400 i 800 metara!

Ljubav Miloja i Danice datira još iz školske klupe. Beba, kako svi zovu Danicu, i Miloje su bili školski prijatelji čuvenog režisera Dušana Makavejeva i nedavno preminulog pesnika Raše Popova i ta divna drugarstva su kasnije prerasla i u kumstva. Bili su, takođe, pioniri časopisa "Novosadski srednjoškolac".

Medalje poklonio unučićima

Medalje koje je Miloje osvojio tokom atletske karijere danas nosi njegovih petoro unučadi. U šali Miloje često kaže da mu se medalje sjaje na dva kontinenta, budući da mu neki od unuka žive u Australiji, a neki u Južnoj Africi.

- Glavni mozak naše družine bio je Dušan Makavejev. Raša je pisao pesme, a ja sam ih snabdevao fotografijama. Daleke 1955. godine druženje iz školske klupe preraslo je u ljubav sa Bebom, a ta ljubav krunisana je brakom 25. novembra 1955. Posle deset godina došli smo u Južnu Afriku, gde su nam se rodile ćerke Zorana i Maja - priča Miloje.

Privatna arhiva

- Često nas pitaju zašto smo se odlučili baš za Južnu Afriku. U to vreme ja sam imala ujaka u Australiji, a Miloje tetku u Čikagu i nekako bi logično bilo da smo se odlučili za Australiju ili Ameriku. Međutim, presudilo je što je u Južnoj Africi živeo Duško, naš drug iz tinejdžerskih dana i sin vazduhoplovnog majora stare Jugoslavije Milana Andrina - priseća se Beba.

Po dolasku u Južnu Afriku 30. oktobra 1965. godine, Miloje je već sledećeg dana počeo da radi u mesari, da bi 1968. postao vlasnik polovine firme.

Danica, po struci diplomirani agronom, pored toga što je zajedno sa suprugom radila od dolaska, bila je i članica Kola srpskih sestara i predsednica u lokalnoj komuni. Njen trud je prepoznao i patrijarh Pavle, koji je Danicu nagradio počasnom gramatom Srpske pravoslavne crkve.

Najbolja klima

Na pitanje kako su se borili sa nostalgijom i šta ih je toliko privlačilo u Južnoj Africi, Miloje i Danica su spremno odgovorili da im najviše odgovara klima koja je najbolja na svetu!
- Prve dve i po godine su bile vrlo teške, a kada sam prvi put otišla u Srbiju kod svojih i vratila se, nostalgija je nestala - priseća se Beba, kojoj 84 godine na ramenima ne predstavljaju problem da sama ponovo putuje u Srbiju.

Bebina majka na Predićevoj slici

Bebinu majku Ivanku oslikao je poznati slikar Uroš Predić na slici "Sveti Sava blagosilja srpčad" 1921. godine. Inače, Bebini roditelji bili su i prijatelji gospođe Nušić, supruge velikog pisca i diplomate Branislava Nušića.

Govoreći o razlikama u životu u Srbiji i Južnoj Africi, Miloje kaže da su u Srbiji ljudi kulturni, a u Južnoj Africi civilizovani.
- U Srbiji su školovani i već u gimnaziji se nazire ko će biti doktor nauka, dok se u Južnoj Africi sve završava sa "hvala" i "nema na čemu" - govori Miloje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online