Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
05:11
Đ. Janković - Vesti A

"Karadžić" traži spas

x Jedno od najstarijih kulturno-umetničkih društava na Balkanu organizuje koncerte da plati sudske troškove

Đ. Janković
Izgubili sudski spor: Igrom do para

Lozničko kulturno-umetničko društvo "Karadžić", osnovano 1850. godine, jedno od najstarijih na Balkanu, organizovalo je koncert "Karadžićevci Karadžiću" u Vukovom domu kulture kako bi prikupilo novac neophodan za plaćanje sudskih troškova od skoro 300.000 dinara.

Društvo je izgubilo višegodišnji sudski spor, pa se od pre nekoliko meseci našlo u blokadi od Gradskog pravobranilaštva za 237.000 i Državnog pravobranilaštva, odeljenja u Valjevu, za 60.000 dinara, a taj novac ne može samo da obezbedi.

Okupile se sve sekcije

"Karadžić" koji ima više od 500 članova priredio je koncert na kojem su učestvovale sve njegove sekcije, folklorni ansambli, grupa pevača, narodni orkestar, književni klub, amatersko pozorište, likovna grupa N8 i guslarska sekcija.

Mada je ulaznica bila samo 150 dinara, uz mogućnost davanja dobrovoljnih prihoda, i organizovana prodajna izložba slika N8, slika je koštala 3.000 dinara, prikupljeno je tek nešto manje od 40.000 dinara. Sala Vukovog doma kulture nije, nažalost, bila ispunjena do poslednjeg mesta, pa ovaj koncert nije u potpunosti ispunio zamišljeni plan. Dragan Tošić, predsednik KUD "Karadžić", rekao je da se u ovom trenutku Društvo nalazi u nezavidnoj materijalnoj situaciji zbog sudskih troškova koji su posle dugogodišnjeg suđenja sa lokalnom samoupravom oko prava na svojinu zgrade Vukovog doma kulture dospeli na naplatu.

Obišao ceo svet

U svom prvom obraćanju za pomoć "Karadžić" je u avgustu naveo da je u svojih 167 godina postojanja bio i ostao nosilac kulturnih aktivnosti u zapadnoj Srbiji i Podrinju, podsetio da je nosilac brojnih priznanja i dobitnik nagrada i da je Loznicu i svoju zemlju uvek na najbolji način predstavljao gde god je nastupao širom Evrope, od Portugala do Švedske, ali i u Alžiru, Rusiji, Japanu i Australiji.

Pomažu sami sebi

- Presudu Apelacionog suda ne želimo da komentarišemo, ne želimo nikoga da krivimo, ali ovakvom odlukom finansijsko stanje društva koje se 167 godina borilo da sačuva nacionalno kulturno blago, da stvori nove kulturne vrednosti, koje je učestvovalo u svim mogućim programima u našem gradu, humanitarnim akcijama, dovelo je do toga da smo prinuđeni da pokušamo ovoga puta da pomognemo sami sebi. Naše društvo funkcioniše normalno i pored takve situacije. Naši nastupi nisu izostali tokom leta, Vukovog sabora, ali pošto se ovi neplanirani, a pri tome nemali troškovi moraju izmiriti, hvala svima koji su ovde. Novac od ulaznica i dobrovoljnih priloga pokazuje da shvatate važnost i veličinu "Karadžića" i da ćemo kao i mnogo puta ranije i sada prebroditi nedaće, iz svega izaći još jači i orniji da se bavimo onim što volimo i što ima nesumnjiv značaj ne samo za kulturu našeg grada, već i kulturu Srbije - rekao je on na početku večeri.

Posle koncerta "Karadžiću" je ostalo da prikupi nešto manje od polovine potrebne sume i izađe iz nezavidne pozicije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online