Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
01:13
Z. Vicelarević - Vesti A

Deca ukrasila srpski štand

Srpski nacionalni štand na Sajmu knjiga u Frankfurtu u subotu je zvanično otvoren za publiku. Samo otvaranje je prošlo bez velike pompe, ali uz bogat program. Srpski nacionalni štand je otvorio Marijan Marinković, pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda i koordinator srpskog programskog nastupa na Sajmu u Frankfurtu. Štand je otvoren uz prisustvo brojnih književnika, a prisustvovala su i dva generalna konzula Srbije - Božidar Vučurović iz Štutgarta i Branko Radovanović iz Frankfurta.

Vesti
Susreti i promocije na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Diskusijom pod nazivom "Koliko su dela klasika danas živa" u kome su učestvovali pesnik Vojislav Karanović, pisac Uglješa Šajtinac i urednik programa Sanja Milić započeo je predviđeni program.

Potom je programom posvećenom deci u savremenoj srpskoj književnosti nastavljeno književno druženje na našem štandu.

Pored Jasminke Petrović, poznate spisateljice za decu i mlade i Uglješe Šajtinca, takođe dečjeg pisca, učestvovali su i učenici Dopunske škole na srpskom jeziku iz Štutgarta.

Nostalgija u očima

- Ovaj događaj mogu da ocenim sa 10+, pre svega zato što je došlo ovoliko dece. Stiglo je 27 naših đaka iz Štutgarta u pratnji petnaestak roditelja. To je veliki događaj i za njih, a i za nas, dečje pisce, jer smo imali priliku da se sretnemo sa decom iz dijaspore. Oni odlično razumeju, ali malo teže razgovaraju. Posebno mi je drago što su nam postavljala pitanja. Bila sam inspirisana susretima sa decom u Štutgartu prošle godine i videla nostaligiju u njihovim očima. Jedan lik u mojoj najnovijoj knjizi je zapravo inspirisana tim dolaskom. Zato smatram da je ovaj susret apsolutno uspeo - rekla je Jasminka Petrović.

- Na Sajam knjiga u Frankfurtu smo došli na poziv Jasminke Petrović, koja je prijatelj naše škole.

Ona je prošle godine bila naš gost na Vidovdanskoj akademiji i na svim mestima, gde ja predajem, pravila literarne radionice u učionicama. Jasminka nam je poklonila desetak knjiga za našu biblioteku koja je upravo u nastanku pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Štutgartu, a imamo gotovo 2000 knjiga. Posebno se radujemo ovim knjigama jer je to literatura primerena uzrastu ove dece - kaže profesorka Biljana Petrović, učiteljica u Srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu.

Roditelji pomažu

Dragana Stevanović iz Ludvigzburga je u savetu dopunske škole jedan od organizatora i inicijatora dolaska dece iz Štutgarta na sajam i posetu našim štandovima:
- Ovo je bila ideja učiteljice i roditelja za ovaj dolazak. Preko učiteljice Biljane smo upoznali Jasminku prošle godine. Mi, roditelji smo se organizovali i finansijski podržali tada njen dolazak i to se zadržalo i ove godine. Kroz čitanje njenih knjiga, koje je učiteljica koristila u nastavi, deca su bila oduševljena jer su prethodno imala dosta problema sa čitanjem i govorom na srpskom. Njene knjige su jednostavne i razumljive što je vrlo važno. Imali smo i pomoć iz Nemačkog fonda za unapređenje nastave i u saradnji sa srpskim konzulatom iz Štutgarta smo uspeli da organizujemo ovaj dolazak - kaže Dragana Stevanović.

Knjige je učiteljici Biljani uručila urednik programa Sanja Milić.

- Svidelo mi se što nam je Jasminka čitala nove knjige i što smo smeli da kažemo koju novu knjigu da napiše za nas. Pitala nas je koje životinje želimo da budu u knjizi i mi smo birali životinje - kaže Iva Grahovac (9) iz Štutgarta.

Nina Miletić (16) iz Šorndorfa, učenik dopunske nastave do prošle godine kaže:

- Svidelo mi se što su nam pisci pričali o tome kako se pišu knjige na neki način nas uveli u svet pisanja knjige. Vrlo sam zadovoljna, a pronašla sam i jednu knjigu koju ću sigurno da pročitam.

Zove se "Leto kada sam naučila da letim".

U međuvremenu su deca sa roditeljima obišla i zajednički štand Udruženja pisaca Sedmica i dnevnog lista "Vesti".

Mnooogo knjiga!

- Mnogo mi se sviđa što sam video toliko knjiga na jednom mestu. Ovoliko knjiga nikad nisam video! - kaže oduševljeno Saša Kočić (10) iz Štutgarta koji je došao sa mamom Nikolinom.

- Čuli smo da je u blizini Srpskog nacionalnog štanda i štand Sedmice i naših "Vesti". "Vesti" redovno čitamo, pa smo hteli da vidimo šta ovde ima. Oba štanda su lepo pripremljena i sve je lepo organizovano - dodala je Sašina mama Nikolina Kočić.

- Idem u srpsku dopunsku školu od svoje šeste godine. Učiteljica je baš dobra. Sviđa mi se na sajmu jer ima puno naše dece. Jasminku smo upoznali prošle godine i ona je jako fina - kaže Teodora Stevanović (12) iz Ludvigzburga, a njena drugarica Emilija Grubanović (12) je sedam godina u dopunskoj školi i kaže:

- Tamo sam mnogo naučila o našoj Srbiji. Naučila sam i ćirilicu što mi i te kako pomaže kad odemo u našu zemlju na odmor. Ovde mi se dopalo kad je Jasminka uključila decu u razgovor. Svi su hteli da pričaju s njom. Ona je dobra i ume sa decom i sad smo se opet obradovali kada smo je videli.

Došli zbog Jasminke

- Sve mi se ovde dopalo, ali Jasminka malo više. Sa mnom su došle mama Mirjana i sestra Maja i lepo nam je ovde - kratko je opisao svoje utiske Miloš Andrić iz Štutgarta, a mama Mirjana je dodala:
- Deca su Jasminku prošle godine lično upoznala i samo zbog nje su hteli da dođu. Iskreno, da je nisu upoznali ne bi se toliko interesovali za dolazak. To je jedan divan način da se deci približi srpski jezik.

- Na sajam sam došao sa starijim sinom Ilijom (10). Ovde je fenomenalno. Naš štand je dobar. Dočekani smo odlično. Jasminka je bila odlična, razgovarala je sa decom i što me je posebno oduševilo pitala je decu za mišljenje o pojedinim knjigama - kaže Danijel Rilak iz Šorndorfa.

Zadovoljan je i Ilija:

- Mnogo mi se sviđa što ovde mogu da se kupe knjige na srpskom. Bio sam na oba štanda i oba mi se sviđaju. Možda mi se malo viša onaj srpski štand jer ima više knjiga - kaže Ilija Rilak.

Priča o Džekiju

- Idem u dopunsku školu već pet godina. Volim da čitam naše knjige i do sada sam pročitala četiri knjige za decu. Najviše mi se dopalo to što smo pričali o životinjama, a ja volim životinje, najviše pse. Imam kod kuće psa Džekija i bilo bi lepo da neki dečji pisac napiše priču o mom Džekiju - kaže Anđelija Aleksić (10) iz Štutgarta.












 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online