Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
03:12
Z. Mirković - Vesti A

Beč: I Srbi ostavili pečat

U Muzeju grada Beča svečano je otvorena izložba Podeljena istorija - Viyana - Beč - Wien, koja prikazuje istoriju doseljavanja gastarbajtera iz Turske i nekadašnje SFRJ. Direktor muzeja Mati Buncel istakao je da je ova izložba veoma bitna jer prikazuje značajan deo socijalne istorije Beča i podvukao da je muzej ponosan što je postao zvanični čuvar istorije migranata. On je naglasio da je ova izložba jedinstvena, jer se pored raznih predmeta koji su svedoci istorije prikazuju i intervjui prvih migranata koji objašnjavaju to doba.

Z. Mirković
Doprineli blagostanju Austrije: Eksponati o radnicima iz bivše SFRJ

Među prikupljenim materijalima nalaze se dnevnici gastarbajtera, njihovi prvi foto-albumi. U procesu prikupljanja materijala 45 osoba i udruženja je muzeju dalo na čuvanje svoju arhivu, među njima su i Slobodan Jovanović i Borka Mirković. Što se tiče onih koji su došli s prostora bivše SFRJ izložen je veliki broj fotografija Jovana Ritopečkog, fotoreportera, koji je 1966. stigao u Beč i koji je svojom kamerom beležio sve trenutke svojih zemljaka.

Devet tema

Izložba je podeljena na devet tema - od rada, preko stanovanja, jezika i obrazovanja, do kontakta sa otadžbinom.

U intervjuima koji se prikazuju prvi gastarbajteri govore o ličnim iskustvima, teškoćama sa kojima su se suočavali, lošim uslovima stanovanja i slično.

- Njegove fotografije su i danas u brojnim klubovima i privatnim zbirkama. Njemu nije motiv bio samo neki događaj, već je pokušao da prikaže i najsitniji detalj tog trenutka - kazala je kurator Vida Bakondi, koja je s kolegom Gerhardom Milhramom priredila izložbu.

Slobodan Jovanović, jedan od prvih gastarbajtera je i svedok da se 70-ih godina mnogo toga događalo u našoj zajednici.

- Od prvih dana mog angažovanja u našim klubovima skupljam fotografije, članke, rezultate sa takmičenja. Ljudi iz Muzeja grada Beča su mi se javili i zamolili da im ustupi deo tog materijala, što sam rado učinio. Sada će to ostati u muzejskoj arhivi za sva vremena - kaže Jovanović.

On ističe da su gastarbajteri s prostora bivše Jugoslavije u prethodnih pet decenija proživeli mnogo toga u Austriji, doprineli blagostanju i ostavili svoj pečat na ovdašnje društvo.

Među onima koji su ustupili svoju ličnu arhivu muzeju je i Borka Mirković koja ističe da je to rado učinila.

- Treba da ostane negde zabeleženo kako je bilo prvih dana naseljavanja naših ljudi, jer nije bilo nimalo lako - kaže ona.

U okviru izložbe, koja je otvorena do 11. februara iduće godine, prikazano je oko 700 eksponata, novinskih članaka, nošnji, brojnih formulara, dokumenata koji predočavaju birokratiju na tržištu rada, ali i privatni foto-albumi.  Među ekponatima je i jedan lanac koji je jedna gastrabajterka kupila od prve uplate zarađene u Austriji.

Došli na kratko, ostali zauvek

Kuratori Bakondi i Milhram ističu da su gastarbajteri sredinom 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka došli u Beč s namerom da ostanu samo neko vreme. Ipak, odlagali su povratak u zemlje iz kojih su došli, osnovali su porodice u Austriji i na kraju rešili da ostanu za stalno.

Bakondi je ukazala da se na ovoj izložbi radilo dve godine i da su prvi rezultati istraživanja prikazani prošle godine kroz knjigu koja je osnova za izložbu.

- U fokusu je bilo prikupljanje predmeta koje su stranci upotrebljavali u svakodnevnom životu - naglasila je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online