Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
21:12
Ž. Marković - Vesti A

Festival u čast Stevana Mokranjca: Niti tradicije u selu predaka

Jedna od svakako najlepših smotri kulture koja se priređuje u opštini Negotin, u okrilju Festivala Mokranjčevi dani, nazvana je Niti tradicije i zajedničko je delo organizatora Festivala Doma kulture "Stevan Mokranjac", KUD-a "Mokranjac" i Mesne zajednice Mokranje, sela odakle potiču najbliži preci slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Živojin Bokšerović
KUD Mokranjac iz Mokranja

"Niti tradicije", kao deo festivalskog programa i ove godine su u potpunosti ispunile očekivanja brojnih posetilaca tog krajinskog naselja i njihovih meštana koji su ih ugostili na najbolji mogući način.

Oživeo prostor crkve

Živojin Bokšerović
Položio cveće: Vladimir Veličković

Priznanja

Festival Mokranjčevi dani je učesnicima i prijateljima programa izvedenog u Mokranju dodelio tradicionalna priznanja. Počasnice 52. Festivala dobili su: Ženska pevačka grupa USS "Stevan Mokranjac" Negotin, KUD "Đido" iz borskog Brestovca i KUD Floričika iz Jabukovca. Zahvalnice 52. Mokranjčevih dana uručene su pojedincima iz Mokranja: Danki Grujić, Mladenu Krivoviću, Nini Đokić, Rodoljubu Stojanovu, Zorici Petrović, Slobodanu Nedeljkovići i Dragici Marković.

Pre 12 godina, u okrilju manifestacije posvećene nesumnjivo najznačajnijem srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu rođena je ideja o tome da se Mokranje uključi, zbog svojih kulturnih i turističkih potencijala, u festivalski program i ta ideja opstaje već godinama.

Po ceremoniji kojom je odata počast srpskom kompozitoru, oživeo je prostor pravoslavne crkve posvećene Svetoj trojici, koja je u Mokranju izgrađena daleke 1872. godine.

U njenom prelepom ambijentu, skoro jednočasovni koncert duhovne muzike izveo je gostujući Hor Saborne crkve Sveti Georgije iz Novog Sada, pod upravom Bogdana Đakovića, muzikologa i horskog dirigenta.

Na 12. Nitima tradicije izvornom pesmom, svirkom i igrom predstavila se najpre Ženska pevačka grupa Umetničke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina, koju uspešno vodi Aleksandra Đukić, profesor.

Najmlađe čuvare etno-pesme, na sceni je zamenila izvorna folklorna grupa KUD-a "Mokranjac" iz Mokranja, sa spletom izvornih vlaških igara, zatim solisti Dragi Nikolić, na fruli i Živojin Niculović na harmonici.

Dobrodošlicu je gostima kroz zdravicu uputio Dragan Petković, a publika je imala priliku da čuje i vokalnu solistkinju Dragicu Marković, kao i Slobodana Nedeljkovića, koji je izveo izvornu melodiju na drombolji.

Susreti sela

U nastavku programa publici su se predstavili pobednici tradicionalnih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Susreti sela, iz opština Negotin i Bor. Tako je titulom prvaka borske opštine ovenčan KUD "Đido", za nastup na Nitima tradicije, izabrao nekoliko zanimljivih tačaka.

Izvornim igrama iz Brestovca i vlaškom koreografijom predstavio se omladinski folklor, a izvornim pesmama Vlastimir Zurkić i Boban Janošević, koji su kasnije u duetu otpevali i popularnu vlašku pesmu "Kroz borovu šumu".

Živojin Bokšerović
Crkvena porta sa crkvom Svete trojice u Mokranju

Naselje iz turskog doba

Mokranje pripada veoma starim naseljima. Jedno od prvih je formirano u tursko doba, u 15. veku i bilo je poznato pod nazivom Mokreni, kasnije je zapisano kao Mokranja (1811), a početkom prošlog veka je od naziva Milanovo, preraslo u Mokranje, kako se i danas zove.
Stanovništvo Mokranja je pravoslavno, prilikom popisa nacionalno se izjašnjava kao srpsko i vlaško, a antropo-geografskim i etnološkim izučavanjima svrstano je u vlaška naselja.

Živojin Bokšerović
Antonela Todorović udara u bubanj u orkestru KUD-a Mokranjac

I ovogodišnji pobednik Susreta sela opštine Negotin, KUD Floričika iz Jabukovca prikazao je zanimljiv i dinamičan program, koji je publika nagradila aplauzima. Izvornom vlaškom pesmom predstavio se vokalni solista Danijel Baronović, a spletom izvornih igara iz Jabukovca i okoline dve igračke postavke: starija folklorna grupa, a kasnije i omladinska, dok je doprinos nastupu Jabukovčana pružila i ženska pevačka grupa, uz podršku već poznatih i cenjenih instrumentalnih izvođača, među kojima su bili Javor Tufarević i Jovica Miljković.

Horska tradicija

Besednik ovogodišnje manifestacije, koja je u Negotinu okupila više od 800 učesnika, među kojima najznačajnija imena iz oblasti muzike, ali i likovne i scenske umetnosti, bio je istaknuti dirigent Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Programski koncept 52. Mokranjčevih dana sačuvao je idejnu okosnicu promovisanja stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i sa posebnom pažnjom afirmisao srpsko muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo, posebno horsku tradiciju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online