Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
05:00
Đ. Janković - Vesti A

Mladi naučnik iz Loznice: Za doktorat izabrao London

Kada čovek ima jasan cilj i spreman je da za njegovo ostvarenje ozbiljno i predano radi, onda ništa nije nemoguće. Takav primer je Lozničanin Marko Tešić, koji je posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu postdiplomske studije nastavio na "Ludvig-Maksimilijans" univerzitetu (LMU-Ludwig-Maximilians Universitat) u Minhenu, a sada se sprema za London, gde ide po doktorat.

Đ. Janković
Spreman z aveliki izazov: Marko Tešić

Marko je u Bavarskoj najpre završio dvogodišnji master, a onda godinu dana vredno i uspešno radio na projektu "Argumentacija i rezonovanje u nauci". Radio je nekada i po 16 sati dnevno, bilo je neprospavanih noći, meseci bez slobodnog vikenda, ali se bavio onim što želi i zadovoljan je postignutim. Prema njegovim rečima, master program je bio dosta kvalitetan i pružio mu je mogućnost da se dobro pripremi za nastavak školovanja.

- Bio sam najmlađi član grupe u kojoj sam minulih godinu dana radio na projektu. Nije bilo lako, bio je to veliki izazov, ali i način da dobijem obrazovanje kakvo sam želeo. U Minhenu sam dobio ponudu da doktorske studije završim tamo, na Institutu za matematičku filozofiju, gde sam bio na masteru, ali sam dobio i drugu da idem na Univerzitet u Londonu, Birkbek (Birkbeck). Za Englesku sam se odlučio i tamo idem na doktorske studije iz psihologije, koje su mi logičan nastavak onoga što sam radio na projektu u Nemačkoj, iako to nije kao tamo filozofija i logika.

U top 15 na svetu

Radiće narednih godina na mnogo većem projektu od onoga u Minhenu i biće jedan od 30 učesnika projekta koji obuhvata četiri univerziteta iz Evrope, Australije i SAD. Koliko je uspešan potvrđuje i to što je kao master student jedan od svojih radova uspeo da objavi u holandskom naučnom časopisu "Sdžmthese
", koji je, objašnjava Tešić, iz oblasti filozofije i nauke u top 15 na svetu.

Projekat "Argumentacija i rezonovanje u nauci" bilo je modelovanje različitih formi argumenata, dok ću sada raditi uz pomoć matematičkih metoda, ali i uz empirijski eksperiment - kaže Marko, koji će od oktobra biti stanovnik engleske prestonice, gde mu je zagarantovana stipendija za tri godine.

Đ. Janković
Trg Vuka Karadžića u Loznici

Sada se odmara u zavičaju i polako priprema za odlazak na novi univerzitet. Skromno kaže da svako može da postigne nešto slično, ali mora to da želi.

- Čovek može da uradi mnogo toga u životu, ali mora da ima jasan cilj. Da bude usmeren, voljan da uloži mnogo truda i rada, odrekne se nekada i malo sna i slobodnog vremena, ali to se sve na kraju isplati. Naravno, treba da voli to što radi, a verujem da su rad i znanje i danas važni i da se čoveku sve uloženo vrati - kaže mladić, koji je iz male Loznice daleko stigao.

Prva violina u Minhenu

Osim što je uspešan u svom školovanju, Tešić je i odličan violonista. Završio je srednju muzičku školu, a po dolasku u Beograd šest godina je bio član AKUD "Lola".
Pobedio je na Carevčevim danima i kasnije bio honorarni član Narodnog orkestra RTS-a. Po dolasku u Minhen odmah je zasvirao u simfonijskom orkestru minhenskih univerziteta kao prva violina i tokom celog školovanja imao je nastupe, uživajući uporedo u nauci i muzici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online