Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
00:44
D. N. Petrović - Vesti A

Novi život srpskog Loh Nesa

U promotivnim prospektima Kopaonika, pored hotela, skijanja i raznih letnjih sadržaja, nudi se i poseta Semeteškom jezeru, prirodnom fenomenu i dragulju sakrivenom u bespuću planine, još uvek neistraženom i sve donedavno potpuno zapuštenom...

D. N. Petrović
Atrakcija: Veslanjem pokreću ostrva

U obliku levka


Semeteško jezero karakteristično je po velikoj dubini, niko tačno ne zna kolikoj, i po plovećim ostrvima koja plutaju površinom jezera dugačkog stotinak i širokog 80 metara. Jezero se nalazi na oko 900 metara nadmorske visine, ima oblik levka i vrlo je duboko, meštani tvrde da mu nema kraja. Prosečna temperatura vode je desetak stepeni, leti 20. Iz jezera ističe Semeteška rečica koja se kasnije uliva u Radošiću reku...

- Ovde možeš da budeš gospodar svog ostrva, pa još i da ga veslajući pomeraš sa jedne na drugu stranu jezera... Ostrva obrasla šumom obično pokreće vetar, nekada sporije, a nekada, kad su grane pune lišća, brže - objašnjava meštanin Mirko Košanin i dodaje:

D. N. Petrović
Izazov za novinare

Legende

Po legendi koja se prepričava na Kopaoniku, na Semeteškom jezeru okupljale su se vile, a noću je sa jezera dopirao čudan glas od koga se meštanima ledila krv u žilama. Navodno je neki pop želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, a meštani su ga upozoravali da na praznik ne treba to da radi. On je započeo posao, a zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a iz anbisa je iskuljala voda koja i danas treperi.

- Dolazili su razni znatiželjnici, prirodnjaci i ronioci, čak i iz inostranstva, ali spuštali su se samo do desetog metra, dalje nisu mogli, ni smeli, jer su ih jake struje vukle u dubinu. Mi meštani ranije nismo smeli ni da se približimo jezeru, jer smo se plašili aždaje koja, po pričama naših predaka, živi u njemu, noću glasno urliče i povremeno izlazi na površinu, obično bi se trudili da rano zaspimo i da pre jutra ne izlazimo iz kuće. Zbog mističnosti, neistraženosti i ala koje u njemu žive, naše jezero stranci su nazvali srpskim Loh Nesom - priča Košanin.

Prirodni dragulj

Do jezera stiže kolima iz pravca Raške, preko Radošića, delom asfaltom, a delom lošim makadamom... Dolazi se i pešice(ko može da pešači) kozjim stazama iz Turističkog centra na Kopaoniku. Mada je interesovanje turista, domaćih i stranih, za posetu ovom prirodnom raritetu ogromno, samo retki se usude da pešače pet-šest sati do jezera i isto toliko nazad do hotela na Kopaoniku.

Pretila je opasnost da se naš biser potpuno uruši i zatruje fekalijama i smećem koji su u njega bacani, nekim čudom jezero nije ušlo u sastav Nacionalnog parka Kopaonik, a ni opština Raška dugo nije ništa činila da uredi i svetu približi ovu lepotu, jedinstvenu na Balkanu, a verovatno i u Evropi. Srećom, poslednjih godina stvari se brzo menjaju nabolje - kaže Radan Anisijević, poznati turistički radnik sa Kopaonika, koji je bio i pionir turizma na Semeteškom jezeru...

- Prvo smo morali da očistimo vodu, što je bio dug proces, pa da zaštitimo ostrva osipanja i uredimo obale... Izvršeno je i delimično poribljavanje, pravo tek sledi. Potom je na jezeru niklo i nekoliko etno-objekata i restorana u kojima gosti Kopaonika i ljubitelji netaknute prirode mogu da uživaju po nekoliko dana... Nudimo im da sa meštanima peku rakiju, čuvaju ovce, cepaju drva i da se na druge načine opuštaju u tišini i divljini, nema više ni straha od aždaje, pa se naši gosti i meštani leti i kupaju u jezeru - dodaje Anisijević.

D. N. Petrović
Sabor pored jezera. Kolom čuvaju tradiciju

Decenijama u zapećku

- Žitelji kažu da ih leti posećuju i veće turističke grupe (dođe i po pun autobus) i da se posebno raduju što će do oktobra biti asfaltirano i poslednje parče prilaznog puta iz pravca Raške i Kopaonika. Nadaju se da će se realizovati i plan Turističke organizacije Raška da se iz mesta Glog (na magistralnom putu Rudnica-Kopaonik) izgradi asfaltna prečica do srpskog Loh Nesa.

- Ako se i to realizuje bićemo ozbiljan turistički potencijal Raške i odlična dopuna turističkoj ponudi Kopaonika. Mnogo godina i decenija Semeteško jezero bilo je u zapećku, vreme je da ga potpuno otkrijemo i svima učinimo dostupnim - naglašava meštanin Zoran Sekulić.

D. N. Petrović
Raj za odmor: Dolazi sve više turista

Sabor na Svetog Iliju

Svake godine na Semeteškom jezeru se, 2. avgusta, na Svetog Iliju, organizuje veliki narodni sabor koji okuplja meštane kopaoničkih sela, ali i druge goste iz cele Srbije... Popije se, zapeva i zaigra, meštani se takmiče u sviranju na fruli i harmonici, a smeliji i u plivanju i skokovima u vodu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online