Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.09.2017.
15:33
Vestionline A

" Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu"

Više od polovine građana Srbije (53 odsto) smatra da Srbija ne treba da ima vojne baze nijedne od velikih sila, dok 20 odsto misli da to treba dozvoliti Rusiji, a dva odsto SAD-u, pokazali su rezultati avgustovskog istraživanje "Demostata".

EPA/Vassil Donev
Uprkos ljubavi prema Rusiji, Srbi bi radije živeli na Zapadu

Istraživanje "Kojem bi se carstvu priklonili...Srbija između Istoka i Zapada" pokazalo je i da većina ispitanika, njih 41 odsto, smatraju da je Rusija najveći prijatelj Srbije, a slede Kina sa šest odsto, Grčka četiri odsto, Makedonija (tri odsto) i Crna Gora i Nemačka sa po dva odsto).

S druge strane, prema rezultatima istraživanja koja su danas predstavljena, na pitanja u kojoj bi zemlji, posle Srbije, najviše voleli da žive i koju bi državu preporučili svojoj deci za život i rad, prednjače zapadne zemlje.

Tako je 11 odsto ispitanika na pitanje u kojoj bi zemlji najviše voleli da žive navelo Nemačku, sedam odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju, Italiju i Švedsku, dok se četiri odsto izjasnilo za SAD.

Svojoj deci bi za život i rad 16 odsto ispitanika preporučilo Nemačku, 11 odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju i SAD, a po cetiri odsto Švedsku i Norvešku.

Glavni istrazivač Srećko Mhailović rekao je da je očigledno kada je u pitanju ekonomija i donošenje racionalnih odluka vezanih za kvalitet života građanin Srbije je orijentisan ka Zapadu, a kada je reč o prijateljstvu ili nekim tradicionalnim osećanjima onda je orijentisan ka Istoku.

Mihailović je rekao da mnoge njegove kolege kažu da istraživanje nije ni trebalo raditi jer su poznati rezultati.

- Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu. To je nalaz mnogih istraživanja na ovu temu - naveo je Srećković na predstavljanju rezultatat istraživanja koje je, kako je naveo, sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.09.2017. 18:20
Sve je to potpuno razumljivo. Svaki čovek, kao pojedinac, radije će da živi u bogatom društvu. I ne postavlja pitanje porekla tog bogatstva. Ali, onaj deo svesnih ljudi, koji znaju da je bogatstvo Zapada stečeno PLJAČKOM i koji znaju da je jedan od ciljeva pljačke, upravo, naša domovina, logično se opredeljuje jedinoj istorijski potvrđenoj sili koja nam je prijatelj. Jer u tome vide jedini način opstanka Srba i Srbije. Da Rusije nema, nemoj da se lažemo, do sada bi bili "progutani". Isto je važno da se ne lažemo i ne mrzimo narode Zapada. I oni su, kao i mi, na istom putu (samo malo sporije) ka globalnom robovlasništvu. Samo im to niko nije javio, jer njihovi mediji su još kontrolisaniji nego naši. "Elita", koja vlada svetom je nadnacionalna. I da nema otpora Kine i Rusije, pre svega, NSP (Novi svetski poredak) bi već bio uspostavljen.
Utorak 05.09.2017. 20:44
Срби не знају шта хоће!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online