Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.09.2017.
22:10
Z. Marjanović - Vesti A

Šampion u kratkim pantalonama

Ako se za Guču kaže da je svetska kolevka trube, za Prislonicu da je srce svih frulaša planete, onda se za selo Moravci, koje je od Ljiga udaljeno na puškomet, već sada može govoriti kao srpskoj prestonici violine ili će to, sasvim sigurno, za neku godinu biti.

Z. Marjanović
Očarao publiku: Jovica Vasić

Jer, samo u Moravcima i još dva susedna sela trenutno ima, što starijih i sve više mlađih, više od 50 violinista koji su se proteklog vikenda nadmetali u sviranju na violini, a njihove majstorije na ovom instrumentu propratilo je više od desetak hiljada gostiju iz cele Srbije.

Naravno, publika je navijala za svoje favorite, a stručni žiri sastavljen od poznatih profesora muzike i violinista je nastupe violinista propratio kroz svoju prizmu, odgovorno ocenjujući nastup svakog takmičara.

Istina, ćemane i violina nisu u potpunosti isti instrumenti i niko ne zna od kada se violina u ovom kraju poistovetila sa ćemanetom i niko ne zna od kada datira ljubav naroda ovog kraja prema tom zvuku, ali se zna da u Šumadiji, Kolubarskom kraju i Zapadnoj Srbiji nema veselja ako dušu i novčanike gostiju na slavljima ne dodirne muzika ćemaneta.

Proradili dedini geni

- Iskren da budem, jesam se nadao, ali nisam baš očekivao da budem pobednik jer su u konkurenciji bili istinski majstori violine. Međutim, kada sam otpočeo svoj nastup izgleda da su proradili geni dede Boje Piromanca i strica Bobana Voza i tada sam svirao kao u nekom snu, kao u transu. U tom trenutku, iako je bilo toliko publike, postojao sam samo ja, violina i gudalo i u tom trenutku mi se činilo da se moja muzika čuje čak do Beograda. Naravno da sam presrećan jer je za nas violiniste ovo takmičenje isto što je i nadmetanje trubača u Guči. Moj put je i do sada bio muzika, a sa ovim uspehom široko su mi se otvorila vrata kojim su već prošli moji deda i stric - kaže za "Vesti" mlađani pobednik Jovica Vasić.

Z. Marjanović
Dar za pobednika: Violina vredna 1.000 evra

Kada pozivaju na veselje, domaćini obavezno navode i ime orkestra, posebno naglašavajući da na violini svirati taj i taj violinista, odnosno ćemanista. Među muzičarima koji su zaista brojni u okolini Ljiga vazda su postojale nedoumice, pa čak i razmirice, ko je stvarno najbolji violinista, ako se izuzme čuveni Boja Piromanac i Boban Voz, koji su se već davno preselili u sećanje. Kako bi se rešilo to skoro sudbinsko pitanje, od pre pet godina u Moravcima se održava manifestacija Moravačko ćemane, koja je, kažu posetioci, za dušu, a ćemanisti za prestiž i slavu.

Z. Marjanović
Žiri bio jednoglasan

Ove godine na improvizovanoj bini postavljenoj, valjda simbolično, između dva stoletna hrasta, za titulu najboljeg violiniste nadmetao se 21 takmičar i, po oceni onih sa manje sluha za muziku, svako od njih, a među njima je bilo i devojaka, mogao je da ponese titulu najboljeg violiniste. Međutim, to što važi za publiku i one sa manjkom sluha ne važi i za žiri koji je bio jednoglasan u odluci da je pobednik Moravačkog ćemaneta 12-godišnji Jovica Vasić. Drugo mesto je pripalo Nikoli Kuzmanoviću, a treće Daliboru Jovanoviću. Pored laskave titule za dečaka sa ćemanetom kojem su se na ovaj način široko otvorila vrata sveta muzike, pobedniku je pripala i violina vredna 1.000 evra, dar Jana Nemečka.

Bez podrške opštine

Iako bi trebalo, kada već ima toliko violinista i zaljubljenika u zvuk ćemaneta, opština Ljig nije imala dovoljno razumevanja da pomogne organizaciju manifestacije Moravačko ćemane koju i dalje privatno organizuju zaljubljenici u narodno stvaralaštvo i tradiciju, ali i oni, kako kažu, ne znaju do kada će finansijski izdržati.
- Spremni smo na sve uslove opštine kako bismo ovu manifestaciju i sačuvali i unapredili, a ljudima na vlasti u Ljigu bi trebalo da bude primer Sabor trubača u Guči koji je počeo, manje-više, baš i kao ova naša svetkovina. U međuvremenu Guča je postala svetska prestonica trube, a Ljig bi uz mala ulaganja mogao da bude makar srpska prestonica violine - naglasio je Dragan Bataljević, jedan od nekoliko organizatora manifestacije Moravačko ćemane.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online