Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
21:00
O. Đoković - Vesti A

"Vesti" u Sansu sa porodicom Radovanović: Tri generacije čuvaju srpstvo

Sa oca na sina i tako u nizu, a to znači da je Dragoslav Radovanović (preminuo 2011) u nasleđe svom jedincu Goranu ostavio ljubav prema matici, a na prenošenju patriotizma Goran deluje na sina Nemanju (10), naravno i lepoticu (15) Anastasiju.

O. Đoković
Mladost i lepota: Poletarci Šumadije

Na tom poslu, kao neumorne mašine uključene su baka Milijana i sa obiljem sveže energije Goranova supruga Svjetlana. Porodica izuzetno složna, stamena, a i ravnopravno podeljena na dve zemlje: Francusku i Srbiju.

Teče treća godina Goranovog predsedavanja Udruženjem Šumadija, od Pariza 130 km udaljenog Sansa.

Mladi za ponos

Ako neko nije znao, neka sada zna: svi Srbi u Sansu su predivni, složni, čuvaju srpsku tradiciju i običaje. Od pre godinu dana učiteljica Ljiljana Simić ih uči srpski, zahuktali su se u folklornoj sekciji, igraju fudbal i na svakojake načine uspevaju da nižu uspehe kako bi se Srbija ponosila s njima.

- Rođen sam u ovom gradiću, ali je meni i Gornja Sabanta, 12 km od Kragujevca, rodno mesto mog oca, isto kao moja rodna gruda. Mi u Kragujevcu letujemo i nigde lepše. Kao i ja, deca su rođena u Francuskoj, odrastaju u Francuskoj, govore srpski, istina, na startu leta treba nam nekoliko dana da se prilagodimo i opustimo kako bismo nezaustavljivo po naški zaverglali - referiše Goran.

Narastao Goran na više od dva metra, nikad košarkaš, draži mu fudbal, a uvek mu je teško presuditi u izboru sportskog ljubimca, voleo bih da to bude neki njegov Srbin, isto kao i neki njegov Francuz.

- Moja Svjetlana je poreklom iz Ljevče polja, iz Republike Srpske. Dakle, nismo iz istog miljea, pa smo morali jedno drugom da se prilagođavamo. Ako hoćeš da napreduješ, obaveza je da prihvatiš obe kulture, srpsku i francusku, ovde jedna bez druge ne mogu, tako se gradi i brak - mudro zbori Goran.

O. Đoković
Hram Svetog Save: Nemanja, Goran i Anastasija, obavezan dolazak za Vaskrs

A sve je to učio od oca Dragoslava. Impresivno je koliko ga često spominje i kako je svako sećanje prilika za novu pouku i poduku.

- Dolazeći u Francusku tata je bio svaštar, da bi najduže radio kao mašinski stručnjak u fabrici auto-delova. Svi meštani Sansa uposleni su u dve, tri firme unutrašnje i spoljne plastike za automobile. Tata je bio i aktivista u tadašnjem Udruženju Bratstvo - jedinstvo, upamćen je kao sekretar i blagajnik. Nas mlade odrasli su učili da predano radimo, da poštujemo pretke i gradimo dobre ljudske odnose. Zato nas Srbe gradski oci mnogo vole i često nam izlaze u susret.

Idu godine, pa Radovanovići dođoše i do Nemanje (10), biće sklikar, novinar, muzičar, fudbaler, mnogo šta i biće pametan, tako najavljuje.

Desilo se da je profesorka iz škole, koja vodi emisiju na "lokalnim radio-dečjim talasima", intervjuisala decu, a kod Nemanje nije bilo ni trunke stida, treme i ustručavanja, jure mu reči iako je pred njim mikrofon. Zadatak je bio da u 15 rečenica opiše Šarl de Gola, a Nemanja je čak objasnio i poreklo imena. Tada je javno obelodanio da se ozbiljno bavi muzikom, gitarista je, da igra košarku i fudbal, da u folkloru nema mane, veze srpski jezik, a tek kako crta! I pokazao je Nemanja portret dede Dragoslava, nacrtao ga je kao šestogodišnjak.

U tuđini: Čuvaju svoje korene

Najbolji učitelji

- Svi mi u Sansu na mališane prenosimo srpski duh, Miladin Dejić i Goran Stanišić su fudbalski treneri, Dragana Mičeta, Nataša Bijar i Vesna Savović vode folklornu sekciju, za upoznavanje prirode i za pecanje zadužen je Dejan Mikić, u ulozi blagajnika sve kontroliše David Paunović, sekretar je Radmila Savović. A zlata vredi svaki savet ranijih predsednika Radisava Radojkovića, Miladina Nikolića, Dragana Savovića i Mirka Savovića. Divni ljudi i, bez obzira na to što se vremena menjaju, oni su nam bili i ostaće najbolji učitelji - analiza je Gorana Radovanovića.

Lepe priče tkaju generacije Radovanovića. Muškarce-naslednike pojačava Anastazija, upravo se zadevojčila, srpska muzika joj dođe kao molitva, a naravno da je redovna na folklornim probama. Upitasmo Radovanoviće kakva je njihova porodična skala važnosti, a odgovoriše da je Svjetlana glava, Goran kičma, a kako sada stvari stoje, pošto je u u horoskopskom znaku vatrenog ovna, Nemanje se treba čuvati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online