Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.08.2017.
18:44
D. N. P. A

Do Strazbura zbog petokrake

Četiri meseca u Novom Pazaru traje spor između Nelice Grujić, ćerke Timotija Vasovića, "komuniste do kraja života", koji je ostavio u amanet da bude sahranjen bez popova i opela (što je ispoštovano) i da na njegovom spomeniku umesto krsta i drugih verskih obeležja bude petokraka, i Crkvene opštine za Rašku oblast koja Vasovićevim naslednicima ne dozvoljava da na Pravoslavnom groblju kod Petrove crkve podignu spomenik kakav je Vasović želeo i za koji je njegova porodica platila 2.000 evra...

pixabay.com
Novi Pazar ima "striktna" pravila kada je uređenje groblja u pitanju

Nelica kaže da je slala žalbe na mnoge adrese i kucala na mnoga vrata, da je dobijala različite odgovore i da spomenik njenom ocu i dalje stoji u trnju, pored groblja...

- Čudno mi je da je Gradsko veće najpre donelo odluku u našu korist, pa potom istu poništilo i presudilo u korist Crkve. Prvo su tvrdili da je zabrana postavljanja spomenika bez krsta protivzakonita, suprotna Ustavu i diskriminatorska, a potom, nakon što se Crkva žalila, "da je SPC u pravu i da je drastično oštećena", jer je svoju parcelu besplatno ustupila za groblje pod uslovom da se postavljaju tipski spomenici sa pravoslavnim obeležjem. Navode i da mi želimo da postavimo spomenik koji odudara od standarda propisanih za spomenike SPC. Nude nam samo da postavimo horizontalnu ploču, kao na Titovom spomeniku na kome će pisati samo ime pokojnika - priča Nelica i naglašava da se žalila povereniku za zaštitu građanai da će, ako bude trebalo, ići sve do Strazbura....

- Neću stati dok god ne ispunim želju mog pokojnog oca. On je bio komunista, tako je živeo i tako umro - pita se Nelica.

Protojerej novopazarski Tomislav Milenković smatra da nije reč ni o kakvoj diskriminaciji:

- Groblje kod Petrove crkve nije gradsko, već crkveno i pravoslavno, jasno je propisano pet tipova spomenika koji se na ovom groblju mogu postavljati, svi su sa krstom i nijedan nije sa nekakvim drugačijim obeležjem. Timotijevi naslednici na vreme su bili obavešteni kakav spomenik mogu da postave. Ne može na ovom groblju spomenik postavljati ko kako hoće. Mora se poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela.

Nema groblja za ateiste

U Novom Pazaru postoje muslimanska i pravoslavna groblja, nema mešovitog groblja na kome bi se mogli sahranjivati i ateisti. Protojerej Milenković kaže da bi gradska uprava trebalo da razmotri i mogućnost formiranja jednog ovakvog groblja na kojem bi mogli da se postavljaju spomenici i sa petokrakom i raznim drugim obeležjima.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online