Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.08.2017.
00:11
Vesti A

Srbin oduševio Amerikance: Milioner odrastao pod bombama

Njujorška agencija Blumberg objavila je tekst o Branku Milutinoviću (34), osnivaču i predsedniku srpske IT kompanije Nordeus iz Beograda, koja je prošle godine ostvarila prihod od oko 75 miliona dolara.

youtube.com/Nordeus
Osnivač Nordeusa: Branko Milutinović

Blumberg je opisao Brankovo odrastanje i kako su ga sirene prekidale dok je igrao fudbal s drugovima.

Smrt iznad glave

- Kad bi se oglasila sirena, imali smo pet minuta da potražimo sklonište. Gledali smo kroz prozor kako rakete poleću uvis, a zatim padaju i eksplodiraju. Bilo je kao na filmu - ispričao im je Branko koga su tada zanimali kompjuteri, a bio je dobar đak i stekao master diplomu iz programiranja.

Kao i mnogi ambiciozni mladi Srbi, kasnije je napustio zemlju čim mu se pružila prva prilika.

Branko je u Kopenhagenu radio u korporaciji Majkrosoft.

Posao je bio dobar, ali mu nije pričinjavao zadovoljstvo i jedva je čekao da se vrati kući da bi bio uz bolešljivog oca.

Detinjstvo sa izbeglicama

Branko je prvi program napravio kada je imao samo 10 godina, a osvajao je medalje na takmičenjima u matematici i fizici. Kada je s 11 godina operisao slepo crevo, u bolnici je video decu bez udova i siročad čiji su roditelji ubijeni u ratu. I srednja škola koju je pohađao neprekidno je primala decu izbeglice iz Hrvatske i drugih oblasti pogođenih ratom.
- Ta deca su bila toliko potresena da ni sa kim nisu razgovarala. Svi smo saosećali s njima - seća se Branko mučnog detinjstva.

Branko i njegovi prijatelji s fakulteta, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović, odlučili su 2009. da napuste Majkrosoft i vrate se u Srbiju.

Udružili su ušteđevinu i osnovali kompaniju za video-igre Nordeus.

Verovali su da će im novac trajati godinu dana i da potom mogu da nađu posao kao programeri.

- Nismo to uradili da bismo se obogatili. Želeli smo da živimo od programiranja igrica - kaže Branko.

Divljenje iz Gugla

S prijateljima je napravio fudbalsku igricu Top eleven koja je skinuta sa interneta više od 170 miliona puta i postala kultna širom sveta.

Učesnici formiraju timove i biraju i razmenjuju igrače, poput menadžera prvoligaškog kluba.

Već posle godinu dana igrica je postala najpopularnija na Fejsbuku. Mnoge druge kompanije za aplikacije ostvarile su veliki uspeh i nestale, ali Top eleven se širi.

Spada među 10 najuspešnijih aplikacija u sedam zemalja, a naročito je omiljena u Evropi, jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi.

Bogatstvo porodilištima

Nordeus je uložio više od pola miliona evra u izgradnju 11 pedijatrijskih odeljenja u bolnicama širom Srbije. U tim bolnicama se rodi oko 21.000 beba ili oko trećina od 65.000 beba rođenih u Srbiji.
Donaciju od 160.000 evra sada je dobio i Klinički centar Niš. Opremljena su odeljenja neonatologije, porodilišta i akušerstva.
Marija Beslać iz Nordeusa kaže da je mnogo zaposlenih iz Niša i okolnih gradova i da su svi doprineli tome da kompanija može da vodi bitku i za niško porodilište.

- Njegov uspeh je neverovatan, a dolazi sa prostora na kojima to ne biste očekivali - iskren je Kristijan Ernandes, koji je bio izvršni direktor u kompanijama Gugl i Fejsbuk.

Kompanija je mala i uspešna, pa osnivači mogu da rade šta god žele: da odu na kolektivni godišnji odmor na grčkom ostrvu ili da godinama rade na ambicioznoj igrici koja treba da se pojavi ove godine, pa čak i da postanu jedan od najvećih dobrotvora Srbije.

Prvi kompjuter od dede

Milutinović je dobio ime po dedi, šampionu u rvanju i vođi pokreta otpora u okupiranom Beogradu, koji je završio u zatvoru Gestapoa.
- Deda mi je kupio prvi kompjuter - seća se Branko, čiji je otac bio advokat, ali iz političkih razloga nije mogao time da se bavi.

Kao u "Silicijumskoj dolini": Zaposleni prva briga

Branko se ove godine udružio s prijateljima iz Majkrosofta i kompanijom za mapiranje genoma Seven Bridges Geonomics oko inicijative Digital Serbia kako bi podstakao razvoj IT sektora.

Branko je oženjen i ima dvoje dece, živi u stanu iznad majčinog.

Kompanija Nordeus zauzima nekoliko spratova moderne poslovne zgrade u centru Beograda, gde rade srpski stručnjaci i više od 30 ljudi iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke...

Oni imaju sve pogodnosti kao i zaposleni u Silicijumskoj dolini. Ketering, sladoled i supe svima su na usluzi.

Lokalni restoran priprema 40 tegli ajvara mesečno za Nordeus. Pored sale za konferencije je zombi u prirodnoj veličini, a u posebnoj prostoriji su simulatori automobila i naočare za virtuelnu stvarnost.

Borba za svakog čoveka

Kada je tek svršeni student prihvatio posao u Nordeusu, došao je u firmu uplakan. Rekao je da ne može da prihvati posao zato što njegov otac želi da se zaposli van Srbije. Branko je tada pozvao njegovog oca, koji nije verovao da digitalna kompanija u Beogradu može da opstane.
- Nisam hteo da dozvolim da taj momak ode. Tri sata sam ubeđivao oca i na kraju uspeo - seća se Branko.

Sloboda draža od novca

Branko nikada nije uzimao novac od investitora jer ograničavaju slobodu.

- Mnogo novca nas ne interesuje posebno, a sloboda je najdragocenija stvar - kaže Branko.

On veli da je tehnološka industrija previše opsednuta bogatstvom i obećava da neće prodati Nordeus ili uzimati investicije.

Sada ima 170 zaposlenih, ali ne želi da ih bude više od 250 jer će u suprotnom "biti manje zabavno dolaziti na posao svaki dan".

Milutinović zna da uspeh može da bude prolazan, ali je na osnovu prvih testova prilično siguran da će nova igrica biti uspešna.

A ako i ne bude, uštedeli su dovoljno novca da podnesu i poneki neuspeh.

- Ponosni smo što smo iz Beograda, Srbije i što smo počeli ni iz čega. Hteli smo da budemo slobodni - kaže Milutinović.

Novinar Blumberga primetio je kako je Branko u dva intervjua reč "sloboda" izgovorio najmanje 15 puta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online