Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.08.2017.
13:37
rts.rs A

U postupcima protiv roditelja: 209 predmeta zbog nevakcinisanja dece

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović izjavio je da je za sada u postupku više od 200 predmeta protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu, a da je doneta 21 osuđujuća odluka.

V. Sekulić
Novčana kazna može da bude zamenjena kaznom zatvora

Marinović kaže da su u slucajevima nevakcinisanja dece do sada donete 32 odluke, ali da nisu sve presude.

- Tu ima 11 rešenja o odbačaju zahteva, a ostalih 21 su osuđujuće odluke od kojih je u tri slučaja doneta novčana kazna, a u 18 izrečena opomena učioniocu - rekao je Marinović za RTS i dodao da je u postupku za sada 209 predmeta.

Prijave protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor pri ministarstvu zdravlja, kaže on i dodaje da kada stigne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obavi se inspekcijska kontrola i sačini zapisnik o tome.

- Inspektor utvrdi na osnovu inspekcijske kontrole da je ucinjen prekršaj, odnosno da postoji sumnja da je učinjen prekršaj. On sačinjava zahtev za pokretanje prekšajnog postupka i kao ovlašćeni podnosilac podnosi ga nadležnom prekršajnom sudu - objašnjava Marinović.

Na pitanje šta građani koji nisu platili kartu u gradskom prevozu mogu da očekuju kada stignu na granicu, s obzirom da je mnoge zabrinula informacija da neće moći da pređu granicu, predsednik Prekršajnog suda kaže da ako nema drugih problema, bez problema mogu da nastave put.

- Ako imate neplaćenu kaznu protiv vas se sprovodi izvršni postupak koji je poseban deo prekršajnog postupka. Međutim, ne možete biti vraćeni sa granice - kaže Marinović i dodaje da ta kazna može, što je najčešće i slučaj, da bude zamenjena kaznom zatvora po principu 1.000 dinara izrečene kazne - jedan dan zatvora. 

- Može biti zamenjena kaznom rada u javnom interesu, takode po jednačini 1.000 dinara neplaćene kazne - osam sati rada u javnom interesu, a može vam biti naplaćena i prinudnim putem posebno ako sud raspolaže podatkom da ste vi zaposleni. To znaci da vam može biti odbijeno od zarade - ističe.

Što se naplate kazni od primene novog zakona o prekršajima tiče, Marinović kaže da se novi zakon primenjuje od 1. marta 2014. a da je naplata je pala u odnosu na 2016. a nešto je bolja u odnosu na 2015. 

- Kreće se između 55 miliona i 60 miliona naplate mesečno - rekao je.

Na pitanje zasto je pala, Marinović kaže da je u decembru prošle godine objavljena odluka Ustavnog suda, na inicijativu tadašnjeg zaštitnika građana, koji je proglasio da odredba člana 338 Zakona o prekršajima ne važi, odnosno da je neustavna. 

- Ta odredba dok je važila je značajno je doprinosila boljoj naplati zbog toga što su građani da bi registrovali ili produžili važnost saobraćajne dozvole ili registrovali vozilo, produžili važnost vozačke dozvole ili izvadili novu, dolazili u sud i plaćali kaznu - rekao je Marinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online