Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.08.2017.
13:48
Vestionline, rts A

Ako ne platite kazne možda nećete moći preko granice

U vreme godišnjih odmora, mnoge je zabrinula vest da bi zbog neplaćenih kazni mogli da budu vraćeni sa granice ili da im MUP neće dati pasoš.

pixabay.com
Neće vas pustiti iz zemlje

U Prekršajnom sudu kažu da vam se to neće desiti ako niste platili svoje obaveze, ali hoće ako je za vama raspisana poternica zbog neodazivanja pozivu suda, prenosi RTS.

"Neizmirene kazne za prekršaje nisu osnov za odbijanje zahteva za izdavanje putnih isprava", kažu u MUP-u. 

Problem nastaje ako vas zbog prekršaja traži sud, a ni policija ne uspe da vas pronađe. Tada će za vama raspisati poternicu. 

"U tom slučaju, ako građanina na granici koji je krenuo sa porodicom recimo, na letovanje, zateknu i konstatuju da je protiv njega izdata opšta naredba, on može sa te granice biti priveden u sud koji je izdao opštu naredbu. Ali, pazite, to je mera koja se koristi isključivo za obezbeđenje prisustva okrivljenog na saslušanju, znači ona nema veze sa presudom i sa izrečenom kaznom", kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu. 

Ali i za prekršaj koji ste napravili, kaznu ćete morati da platite. Na to će vas podsetiti prilikom izdavanja dokumenata. Građani zato uglavnom kaznu i poistovećuju sa nalogom sudije za prekršaje ako se zbog nje nisu odazvali sudu. A ako platite odmah, mogli biste da izbegnete drastičniju naplatu - izvršenjem. 

"Izvršenje se sprovodi tako – ako niste platili recimo 10.000 dinara kaznu, sud vam tu kaznu može zameniti u 10 dana zatvora ili u 80 časova rada u javnom interesu, ili da pokuša da vam naplati prinudnim putem, bilo obustavom od zarade ili na drugi način. Ali u svakom slučaju samo zbog toga što niste platili kaznu vi ne možete biti vraćeni sa granice", objašnjava Marinović. 

Od kraja prošle godine prekršaji nisu prepreka, ni za registraciju vozila, ni za izdavanje različitih dozvola. Tako je, na inicijativu tadašnjeg zaštitnika građana, odlučio Ustavni sud. Za lična dokumenta nikada nisu ni bili, podseća novi ombudsman, donedavno na mestu predsednika prekršajnog apelacionog suda. 

"Taj član je imao za cilj da postigne veći efekat u disciplinovanju onih koji su pravosnažnom presudom osuđeni i koja je prošla najčešće obe instance, neki put čak i instancu Vrhovnog kasacionog suda, nisu ispunjavali obaveze koje su imali po tom osnovu. Ali, ako je Ustavni sud proglasio odredbu neustavnom, tu zaista nema diskusija, znači da je taj član stavljen van snage", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić. 

A poslednjeg meseca primene te prakse, u kasu se slilo gotovo sto miliona dinara od kazni za prekršaje. Prvog sledećeg tek 40 miliona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online