Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.07.2017.
21:00
O. Đoković - Vesti A

"Vesti" u Parizu: Sada samo igra!

Nije lepo zaboraviti na školu, ali je stvarno lepo ne misliti na učenje, već se samo igrati. Zna to Ljubica Burgić, nastavnica Dopunske škole koja deluje pri parohiji Sv. Save u Parizu, ne ljuti se, a kao opravdanje ističe da su svi njeni đaci odlični, zato što se trude da govore srpski i pišu ćirilicu.

A tu radost početka školskog raspusta obelodanili su na završnoj priredbi, gde je nešto bilo kao pre, a nešto i drugačije.

- Niko nije mogao ni pomisliti da će naše učenice izaći na pozornicu u pravim baletskim haljinama. Kad su poskakutale, činilo se da će i da polete. One su za mene male balerine na velikoj sceni i mnogo sam ponosna - komentar je voljene učiteljice Ljubice.

Skromna proslava

Po lepoj tradiciji, đaci učiteljice Ljubice Burgić svake godine proslave matursku zabavu. Ovaj put su izostale tradicionalne skupe cipele, odela i kitnjaste haljine. Skromno je obeležen ispit male zrelosti, dečaci su devojkama kavaljerski poklonili po ružu, a onda su u restoranu svi zajedno proveli divno drugarsko veče.

Balerine se uživele u svoju ulogu, a oni iz publike ne mogu da se nadive njihovom lepom držanju, elegantnim pokretima, gracioznosti, ljupkosti. Prednjače Tanja i Isidora, one su zvezde, a oko njih svetlucaju Sara, Leoni, Tijana, Tara, Lor, Ema, Teodora, Nataša, naravno i njihovi partneri Marko, Aca, Saša i Toma.

Prota Nikola u prvom redu uživa kao da je pred baletom moskovskog Boljšoj teatra. Posle je deci priznao da je malo mlađi i on bi zaplesao.

Kod učiteljice Ljubice važi pravilo da nema rezervnih igrača. Svi nastupaju, svako se u nečemu istakne. A, konkurencija velika. Svi bi da u ruci drže mikrofon.

Eno, horski su bez greške otpevali "Vinsku pesmu", pa "Marširala kralja Petra garda", potom "Niška Banja"...

Ko zna da glumi? Javili se svi. Uz njih, kao planina, kao gromada, stoji beogradski glumac Mikica Petronijević. Poče on da raspršuje svoj bariton, odmah se u recitatorsko nadmetanje uključiše i deca.

- Hajde, čika Mikice, pogodi ko sam ja - izaziva mala Kamij Moris velikog glumca i brže-bolje mu dokaza da je ona poetesa Desanka Maksimović. Super je naučila ulogu.

Finiš je vreme za poklone: sveštenstvo crkve Sv. Save je najstarijim đacima podarilo knjige "Ohridski prolog" vladike Nikolaja i "Bibliju za decu", a najmlađi su kući poneli "Heroje ćirilice" kao poklon Saveza Srba Francuske.

I od tog trenutka, za sve ove male učenike, zvanično je počeo raspust. Istrčali iz školice punim sprintom, ostavivši odjek:

- Uraaa, raspust je!

Uzimaju život u svoje ruke

Na priredbi su bili i veliki đaci. Marko Isidorović i Lor Marjanović su u ovoj školi odradili osam godina!
- Baš smo srećni - priznadoše.
U toj "klasi", samo sa godinu manje školice, lepo su se provodili Stevan i Nikola Krstić i njihove sestre Ivana i Dragana Nikolić. U ovom danu se prisetiše svojih prvih nesigurnih školskih koraka i putovanja do ovog rastanka.
- Čast je imati tako dugo poverenje roditelja i đaka. Mnogo smo uložili u tu decu i mnogo je lepo što su bili uporni i što su, kako sami opisuju, došli do trenutka kada "uzimaju život u svoje ruke" - u dirljivom oproštajnom govoru rekla je nastavnica Ljubica.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online