Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.07.2017.
20:20
O. Đoković - Vesti A

"Vesti" u Francuskoj: Srpska moda "miriše" Parizom

Sve je u Parizu moguće, pa i da Pariz obeleži Dan srpskih jorgovana. Tu prelepu manifestaciju, pre jedne decenije, inicirala je Beograđanka Vesna de Vinča, sa oduševljenjem "blagosiljao" knez Aleksandar (Pavla) Karađorđević sa suprugom, princezom Barbarom od Linhenštajna, a ulogu porodičnog naslednika, kako je potvrđeno tokom aktuelnog događaja u rezidenciji ambasadora Srbije Rajka Ristića, ubuduće će obavljati mladi knez Dušan.

E, što je bilo lepo! Organizatori su se razleteli na sve strane, razmeštali zvanice, svakome osmeh podarili, ljubaznost je još više užarila letnju atmosferu, pa je prisutnima podeljen i pun naramak lila lepeza, uostalom, preporuka Vesne de Vinča bila je da svaki gost na svom stajlingu ima ponešto lila, je li, lila su i jorgovani.

Engleski je šampion

Na svom tlu, u Francuskoj i Parizu, i pred domaćim žiteljima, francuski jezik je totalno poražen. Još se i može prihvatiti da je Dan srpske mode u gostima protekao bez srpskog jezika, ali je teško objašnjivo da nije progovorena nijedna francuska reč. Engleski je šampion.

Trideset kamera i profesionalnih fotoaparata snimalo je ovo veče, nikad više u našoj rezidenciji. Došle "face" iz sveta mode, doterani, od večernjih toaleta do muških bermuda, kao, originalno je. Sve oči upiljile u Grišku Bogdanova, Rusa, priznatog naučnika, istina došao bez brata blizanca Igora, a svet ih upoznao i po neobičnom fizičkom izgledu (ekstremnoj dimenziji glave). Bogdanovi mnogo vole Srbe.

Većina gostiju prvi put je ušla u našu palatu Tremoaj, korak-dva od Trga Konkord, kitnjastu, zlatnu, kristalnu, punu ogledala, pravi biser bel epok perioda. Nažalost, nenajavljeno je pljusnula kiša, pa je ćaskanje u vrtu, u komšiluku Ajfelovog tornja, a uz koncert grupe Petra Gojkovića, otkazano. Ništa strašno jer se tokom programa Gojković potrudio za efektne muzičke džez-etno podloge, a pevačica Dies, kao da je iz morske pene izronila, sva u srebrno-zlatnim svetlucavim šljokicama, pesmom je zavodila bolje od sirene.

Ovaj celovečernji hepening, nazvan Zemlja jorgovana, sjedinio je tri srpska kreatora - Batu Spasojevića i Igora Todorovića (moda) i Jelenu Mandić (nakit), tuniskog stilistu Ali Kara, francuske Kristof Gijarme (parfem) i Suna Moja (nakit), svi oni u rascvetanoj mašti pokazali kako se, na temu jorgovana, kreira za lepotice. Manekenke doputovale iz Beograda, bile bi i favoritkinje da su odmah produžile na neki izbor misica.

- Pariz je doživljaj, kreiranje smo povezali sa Jelenom Anžujskom, srednjim vekom i našom istorijom, a što vodi u budućnost - prokomentarisao je kreator Igor Todorović.

Ogroman uspeh

- Ponosna sam, evo, stotine prisutnih, većinom Francuza. Cilj je da se svi oni, uz pomoć diplomatije, putem modne revije inspirisane jorgovanom, približe Srbiji, prvo kao Zemlji jorgovana, a potom i u svemu ostalom. Nije bilo lako, ali doživeli smo ogroman uspeh. Srećna sam! - uzbuđeno je zaključila Vesna de Vinča.

Ambasador Rajko Ristić sa suprugom, advokaticom Majom, koja je ravnopravno sa manekenkama mogla da stane na pistu, sedeli su pokraj kneginje Barbare i sina joj Dušana Karađorđevića, svako od njih odradio je i malu ulogu: izneli su besede o dobrodošlici, srpsko-francuskom vekovnom prijateljstvu, u 13. veku zasađenoj dolini jorgovana kao dokazu ljubavi mladog kralja Uroša Prvog Nemanjića prema supruzi francuskoj plemkinji Jeleni Anžujskoj.

Deo smo svetske mode

- Mnogo mi je drago što prisustvujem ovom događaju i što je u gradu mode akcenat stavljen na naše kreatore. Veliko je to priznanje - reči su Katarine Mijić, direktorke Školskog centra "Jelena Anžujska".
Dobrica Filipović je iz sveta mode, radi za Luj Viton i Novakov Lakost, a rekla je:
- Mnogo je dobro i vredno što su Srbi u Parizu uspeli da nametnu svoj fešn dej. Dakle, i mi činimo deo svetske mode.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online