Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.07.2017.
12:43
Vesti A

Borba za "Sofijin zakon"

Sara i Piter Milošević iz Logona u Kvinslendu traže "Sofijin zakon", u znak sećanja na svoje ubijeno nerođeno dete i kao buduću zaštitu za sve slične slučajeve.

pixabay.com
Sofija je izgubila život pre nego što je počela da živi (Foto: Ilustracija)

Teško je da se zamisli išta bolnije od gubitka deteta. Biti svestan da vaš sin ili kći nikada neće ispuniti ceo životni potencijal i da je vreme da ih bolje upoznate i da ih volite, tako grubo skraćeno.

Nažalost, Sara i Piter Milošević predobro znaju šta znači patnja zbog takvog gubitka. Njihova mala Sofija im je oduzeta čak pre nego što je prvi put udahnula vazduh. Sofija nije podlegla bolesti ili zarazi i ništa nije smetalo Sari, njenoj majci, da može da bezbedno donese dete na svet.

Sofija je, međutim, kao još nerođena beba ubijena kao rezultat nasilnog, bezobzirnog čina koji je počinio pijani čovek.

Miloševići su se vozili svojim kolima u Loganu, južno od Brizbejna, avgusta 2014. Kad su zaokrenuli na ćošku, Sara je primetila da im jedan auto ide u susret.

Poslednje čega se seća iz tih trenutaka koji su izmenili život njihove familije, bilo je da je kazala: "Ovaj će nas udariti!"

Za volanom drugih kola koja jesu udarila u njihova bio je Rodni Šo, drogiran, vozeći brže nego što je smeo.

I Sara i Piter završili su u bolnici s kritičnim povredama. Piter je imao polomljen vrat, srećan na kraju što nije ostao kvadriplegičar. Sara je imala dva loma na leđima, zajedno sa polomljenim rebrima i unutrašnjim povredama. Najteža od svih povreda, međutim, desila se njenoj bebi.

Sara je bila trudna 39 nedelja i roditelji su za koji dan očekivali novu bebu, ali su silina udara i unutrašnje povrede doveli kod male Sofije do prekida snabdevanja kiseonikom i - smrti.

Za Sofijinu smrt, Šo je kažnjen sa svega 950 dolara i oduzimanjem vozačke dozvole na pet meseci.

Zakon u Kvinslendu ne priznaje prava nerođene dece, pa Šo nije mogao da odgovara za Sofijinu smrt. Za Miloševiće, nepravda je dodala novu ranu u njihova već ranjena srca zbog gubitka deteta. Ali, u njima se javila želja da zaštite druge živote i počnu da traže izmene zakona.

- Kada je žena trudna, ona nije samo trudna, ona ima bebu, sanja o bebi - kaže Sara Milošević za 9NENjS.

- Mislim da žene zaslužuju takvu zaštitu, da znaju, ako se nešto dogodi, da će pravda imati svoju reč.

"Sofijin zakon" postao je njihova nova opsesija. Odlučni su da se zalažu za njega, kao baštinu svog deteta. Time zapošljavaju i svoje misli, opterećene gubitkom.

- Sofijina baština... ona daje svetlo na kraju tunela. To nas vodi - kaže Piter.

Izmena propisa nazvana po Sofiji, trebalo bi da štiti sve nerođene bebe od čina nasilja i tretira njihovu smrt, kao smrt svake druge osobe. Izuzetak bi bio za medicinske procedure kao što je pobačaj.

"Sofijin zakon" pravljen je na osnovu sličnih propisa koji već postoje u 38 država SAD.

Miloševići traže zakon peticijom koju je dosad potpisala 121.000 osoba. Lobirali su kod Vlade Kvinslenda i prošle godine imali sastanak sa laburističkim državnim pravobraniocem Ivet D'At. Ona je, kažu, pokazala zanimanje, ali više nije stupala s njima u kontakt.

- Obećala je da će pogledati problem, ozbiljno raditi da nam pomogne u promeni zakona... mi bismo joj telefonirali jednom nedeljno, ponekad dvaput, obećavano je da će nas pozvati i nikada nas više niko iz njene kancelarije nije zvao.

Podrška liberala

Kada nisu uspeli kod laburista na vlasti, Miloševići su se okrenuli Liberalno-nacionalnoj partiji. Sada, "Sofijin zakon" je uvršćen na dnevni red državne konferencije ove stranke koja se upravo održava u Brizbejnu. Ako tamo prođe, "Sofijin zakon" postaće deo politike ove stranke i verovatno jedno od obećanja koje će iz nje dati stanovnicima Kvinslenda uoči narednih izbora.
- Sofija nikada nije imala prilike da se bori za sebe. Mi to radimo za nju i za pravdu za sve buduće nerođene bebe smrtno stradale kao rezultat kriminalnog čina - vele Miloševići.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online