Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.07.2017.
22:22
O. Đoković - Vesti A

Mališani iz pariskog predgrađa: U školi je lepo, al' je igra lepša

Je li, školica je lepa, mali đaci je vole, ali je, ipak, najlepše kad dođe raspust, ništa se ne radi, ni na šta ozbiljno ne misli, već igra, igra... Tako su zaključili mali đaci iz pariskog predgrađa Bondi, gde u okviru udruženja Sv. Sava pohađaju dopunsku školicu, a voljena učiteljica im je - Blaženka Trivunčić.

M. Miladinović
Zasluženo: Knjižice i poklon knjige za đake 

Za Blaženku se može reći da im je i mama i teta, i drugarica, jer sve zna o njima i vešta je da ih priveže uz sebe. Ponekad Blaženka na časove, pojačanja radi, dovede i svoju kćerku Unu (11), onda Una pomogne malim dijasporcima da lakše savladaju lekcije.

U Bondiju je, ipak, glavni čika Goran Vukić. Predsednik je udruženja "Sv. Sava", a u Francuskoj duže od dve decenije vodi sportske ekipe na takmičenjima u fudbalu, stonom tenisu i šahu.
Za školski završni čin mesto okupljanja bilo je po ukusu svakoga, Goran je to ovako objašnjavao:
- Opredelio sam se za stadion "Rober Gazi", nedaleko od železničke stanice. Počeo ja da brojim prisutne, 25-oro dece, još su brojniji njihovi stariji članovi porodice, pa gosti na čelu sa evropskim dijasporskim parlamentarcem Mićom Aleksićem, eto i Radojice Markovića, predsednika udruženja Montenegro i Dejana Šestovića, bivšeg rukomentnog golmana. U subotu su Crnogorci, u Roni su Boa, imali svoju skupštinu, mi se družimo, oni dolaze nama, mi njima.

Pesme iz biserne škrinje

Među male đake predsednik Goran pozvao je i poetesu Danu Dodić, a Dana iz svoje biserne škrinje izvukla svoje dečje pesmice. Dopalo se svima.

Okupljeni đaci su malo recitovali i pevali, onda im je učiteljica sa čika Mićom Aleksićem podelila knjižice i knjige, poklon Ministarstva prosvete Srbije, deca odmah navalila na čitanje, kao da su u pravoj biblioteci.

Da se upoznamo

Goranu Vukiću u udruženju pomažu Jagoda i Zoran Spasić, koji je potpredsednik i predsednik Školskog odbora, ulogu sekretara obavlja Dejan Nikolić, blagajnik je Novica Milošević, učlanjenih je 40 zemljaka. Poslednja odluka uprave "Sv. Save" je da u narednoj sezoni folklorna i fudblaska sekcija moraju da se omasove i visoko podignu kvalitet.
Bondi je parisko predgrađe u kojem, kako prijavljuje Goran, živi više od 3.000 Srba, ali i priznaje da se mnogi međusobno ne poznaju, zbog čega i pokušava da osmisli skupove na kojim bi svi shvatili da su iste gore list i složna porodica.

A ko je među njima najbolji đak? E, nema takvog, svako se u nečemu ističe, pa kad se sve sabere, kaže učiteljica Blaženka, svi su najbolji.

Potom su svi uživali u roštilju, u finišu se izljubili, većina krenu u zemlju porekla, o tome će po povratku s radošću pričati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online