Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.07.2017.
19:19
G. Gligorević - Vesti A

U Hamiltonu Kanađane učili o Tesli

Drugi po redu Tesla Electric Festival u organizaciji Nikola Tesla Educational Corporation (NTEC) održan je pored jezera Ontario u Hamiltonu. Glavni cilj festivala bio je da okupi što više Kanađana kako bi čuli i saznali ko je bio i šta je radio veliki srpski naučnik i to kroz razne programe i sadržaje.

G. Gligorević
Tesla automobil privlačio pažnju posetilaca

Između ostalih, organizovano je predavanje dr Majde Đorđević iz Udruženja "Tesla" iz Kalgarija o njegovim pronalascima i patentima. Ahmed Ibrahim, svršeni srednjoškolac i dvostruki dobitnik prve nagrade koju NTEC dodeljuje đacima koji svoje projekte iz fizike i ostalih prirodnih nauka baziraju na primeni Teslinih pronalazaka, objašnjavao je zainteresovanima kako je u svom projektu upotrebio saznanja o kalemima i elektromagnetnom polju.

G. Gligorević
Ahmed Ibrahim objašnjava svoj projekat

Ponosni zemljaci

Svršeni osnovac Majkl Volf, koji je dobio treću nagradu, odgovarao je na pitanja prisutnih o svom projektu baziranom na izučavanju Teslinih pronalazaka. Oni koji su posetili festival bili su u prilici i da vide i prouče tesla automobile, da uživaju u hrani i sladoledu, čuju živu muziku bubnjara, probaju razne proizvode koji se, kako je rečeno, baziraju na pojedinim delovima Teslinih naučnih istraživanja i tehničkih rešenja.

Hamilton se odužio geniju

Zanimljivo je da veliki broj Kanađana koji žive u Hamiltonu nikad nije čuo ni saznao da je ovaj grad bio prvo veće mesto u Kanadi koje je dobilo struju 1898. godine, i to koristeći Tesline pronalaske. Gradska skupština Hamiltona prepoznala je Teslin značaj, važnost i doprinos ovom gradu i preimenovala sekciju Burlington ulice i izlaz broj 90 sa LjENj auto-puta  u Bulevar Nikole Tesle. Zasluga je to NTEC i brojnih Srba i njihovih prijatelja širom sveta koji su darovali novac za akciju preimenovanja.

- Nama je bio cilj da privučemo Kanađane da dođu na festival, naši ljudi su ponosni na Teslu i njegova dostignuća i prilično znaju o njemu. Mi želimo da obrazujemo i Kanađane, da im predočimo šta je naš naučni genije uradio kroz svoje pronalaske za čitav svet. Krajnje je vreme da Teslino ime i dostignuća i sve što je čovečanstvu ostavio u amanet postane prepoznato i cenjeno koliko on to zaslužuje - kazao je za "Vesti" Veroslav - Vik Đurđević, predsednik NTEC.
Još jedna veoma važna aktivnost dešavala se na festivalu. Naime, aktivisti NTEC prikupljali su potpise za peticiju kojom se od gradskih vlasti Hamiltona traži da se nova srednja škola, koja će se izgraditi do 2019. godine, nazove Nikola Tesla! Dosad je prikupljeno 6.000 potpisa, a cilj je sakupiti 10.000. Posebno agilna i uspešna u pribavljanju potpisa bila je Gordana Laković koja volonterski obavlja dužnost direktora marketinga u NTEC. Treba naglasiti da svi članovi ove edukativne korporacije rade volonterski.

G. Gligorević
Jovan i Gordana Laković, konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković i Veroslav - Vik Đurđević (sleva)

Donacije za spomenik

Na festivalu je, takođe, bilo moguće dati i donaciju za izradu i postavljanje umetničkog dela u formi skulpture ili spomenika koji bi srpska zajednica trebalo da postavi u parku pored jezera u okviru velikog umetničkog projekta u Hamiltonu. Rok za postavljanje tog umetničkog dela je 2023, a u međuvremenu srpska zajednica Hamiltona i šire regije trebalo bi da sakupi 100.000 dolara kako bi i opština dala isto toliko za ostvarenje i implementaciju te ideje....

NTEC, dakle, ima ambiciozne namere i planirao je isto toliko ambiciozne projekte u narednih šest godina, a članovi upravnog odbora ne gube vreme i vredno rade na ostvarenju planiranog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online