Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.07.2017.
14:01
Vestionline A

"Vesti" saznaju: Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja

Prilozima Srba iz Zagreba, a na inicijativu gospićko-smiljanskog paroha Dragana Mihajlovića, na gradskom groblju u Gospiću obnovljeni su spomenici roditelja Nikole Tesle, Đuke i Milutina. Jedan od donatora, kako saznajemo, bio je i slavni glumac Rade Šerbedžija, takođe Ličanin poreklom.

Vesti
Obnovljeni spomenici Teslinih roditelja 

Sveštenik Dragan kaže da strani turisti obilaze i naučnikovu rodnu kuću u Smiljanima, a da su bili iznenađeni što u Gospiću nije bilo vidljivije obeležen dan Nikole Tesle.

- Mi im odgovaramo da se taj dan svečanije i šire obeležava u Beogradu - dodaje paroh.

Namera iz marta ove godine da se spomenici roditeljima Nikole Tesle obnove do dana njegovog rođenja je ostvarena.

- Bilo je tu i nepredviđenih radova, jer se tek nakon pomeranja samih spomenika i njihovog prenosa na restauraciju ustanovilo da nemaju nikakvog temelja koji ih nosi i bilo je neophodno izliti odgovarajuću ploču - istakao jedan od donatora.

Pošto je ova akcija finansirana prilozima grupe naših ljudi iz Zagreba i Beograda, prikupljeno je nešto više sredstava koja će biti iskorišćena i za delimično uređenje pravoslavnog groblja pored crkve u Smiljanu, saznaju "Vesti".

V. Sekulić

Otac Milutin i majka Georgina

Nikola je rođen u Smiljanu u Lici, od oca Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva 10. jula 1856. godine u Smiljanu, današnja Republika Hrvatska. 

Kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi. Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine, što je datum izražen julijanskim kalendarom, a odgovara 10. julu po gregorijanskom.

Nikolin otac je bio nadareni pisac i poeta koji je posedovao bogatu biblioteku u kojoj je i Nikola provodio svoje detinjstvo čitajući i učeći strane jezike. Po jednom verovanju, Tesle vode poreklo od Draganića iz Banjana. 

Nikolina majka bila je vredna žena s mnogo talenata. Bila je vrlo kreativna i svojim izumima olakšavala je život na selu. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu.

Ceo današnji dan, ne samo u Beogradu, već i širom Srbije, je u znaku Tesle.

Na Elektrotehničkom fakultetu već od 17 sati će biti organizovani "Putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom", a u večernjim satima na zemunskom Gardošu biće organizovana izložba o konaktima naučnika sa dinastijom Karađorđević. U Bajinoj Bašti su, povodom Teslinog dana, obišli tri hidroelektrane.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Znamenje palim Krajišnicima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online