Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.07.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Srbiju čeka vruće leto

Kidnapovanje, karantin, uvrede, tuče, razbijanje mikrofona u parlamentu, hitna pomoć - deo su političkog scenarija u Srbiji.

A. Čukić
Ko nije za Aleksandra Vučića...

Dok se sve topi od vreline na 40 stepeni, političko ludilo već dugo temperaturu pokušava da drži na 100 Celzijusovih, uz svesrdnu pomoć provladinih medija.

Pa kad mozak proključa, svašta se izrodi.

U medijskoj sferi, uz napade na neistomišljenike, i upadi u stanove. Paralelno s optužbama i uvredama koje vlasnici medija bliskih Aleksandru Vučiću upućuju kritičarima predsednika Srbije već drugi mesec, u javnosti je odjeknulo da je novinarki portala KRIK Dragani Pećo obijen stan, ali da ništa vredno nije odneto.

Zastrašivanje novinarke

Pošto je taj portal u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći zbog čega su i nagrađivani, srpska novinarska i medijska udruženja ne kriju sumnju i zabrinutost da je reč o pokušaju zastrašivanja.

Zahtevaju da policija i tužilaštvo hitno rasvetle sve okolnosti obijanja i predstave javnosti.

- Ovo je poslednji u nizu sličnih događaja koji su uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije, vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Cenzolovke Mariji Vučić - kažu u zajedničkom saopštenju Asocijacija onlajn medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine i Asocijacija medija.

Hitno rasvetljavanje upada u stan novinarke traži od državnih organa i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

- To vidimo kao pokušaj zastrašivanja novinarke i portala koji je otkrio i predstavio javnosti veliki broj afera Vučićevog režima - kažu u Pokretu.

U Vršcu su "botovi naprednjaka", njih desetak, kako tvrdi Pokret Dosta je bilo (DJB), pokušali da prekinu tribinu posvećenu penzionerima.

- Na tribinu je pozvana i gradonačelnica, koja nije došla. Umesto nje, u sali se našlo desetak članova SNS-a koji su dobacivali, ometali govornike i pravili nered. Nekoliko ih je dovedeno sa strane, pojedini čak iz Pančeva. Dobacivanjem i vređanjem pokušali su da skrenu tok rasprave. Svi su imali spremljene govore "na puškicama" koje su deklamovali. Nekolicina njih je neprestano sa telefonima izlazila napolje i očigledno obaveštavala organizatora akcije o toku sednice. Dobacivali su, ometali govornike i pravili nered - kažu u DJB.

U sali su, tvrde u ovom pokretu Saše Radulovića, bili i policajci u civilu i na ulaznim vratima sale, grupa navijača iz Bele Crkve i otkrivaju da su nakon tribine "članovi DjB iz Vršca dobijali pretnje da će biti prebijeni".

Polomljen mikrofon

Kidnapovanjem odbornika u Smederevskoj Palanci, SNS je, prema tvrdnjama Demokratske stranke, sprečio pad lokalne vlasti.

- Režim Aleksandra Vučića nastavlja da pokazuje pravo lice koristeći se nasiljem - naveli su u DS i tvrde da su odbornici držani u karantinu u Kovačici, tako da na zasedanje parlamenta nije došao niko iz SNS-a, ni dva njihova odbornika koja su se pridružila opoziciji.

Od šest odbornika, četvoro priča isto: da se, pošto su dali potpise opoziciji, pojavilo u Smederevskoj Palanci 30-ak nepoznatih muškaraca, koji su ih pratili, zvali telefonom, pretili, a čak ih i fizički maltretirali.

Poslanik DS iz Smederevske Palanke Radoslav Milojičić Kena rekao je da grupa batinaša svakodnevno preti, upadaju ljudima u kuće i radnje.

- Jedna odbornica je nakratko oteta, a drugi odbornik maltretiran i polivan vodom. Odbornici su podneli pet prijava policiji koja ne reaguje i samim tim odobrava ove postupke - rekao je Milojičić.

Tuča je obeležila sednicu Skupštine Čačka koja se pretvorila u poprište sukoba vlasti i opozicije.

U tom haosu je, tokom samo jednog dana, zasedanje čak tri puta prekinuto.

Sve je počelo kada je predsednik parlamenta naprednjaka Igor Trifunović odbio raspravu o predlogu novog Poslovnika o radu Skupštine, ignorisao javljanje opozicije i odmah posle uvodnog izlaganja dao taj predlog na glasanje.

Odbornici Dveri i Nove Srbije su počeli da protestuju, a na kraju je došlo do koškanja zbog čega je izrečeno više opomena i udaljavanja sa sednice.

Trifunoviću je povređeno oko kada je jedan od odbornika Dveri bacio papire, posle čega je nastupilo guranje, pa tuča.

Polomljen je i mikrofon u sali, pa je deo sednice tekao bez ozvučenja. Posle dva dana Poslovnik o radu je ipak usvojen.

Nova Srbija se odmetnula od naprednjaka pošto je na aprilskim predsedničkim izborima podržala Vuka Jeremića i ubrzo su se dve stranke našle i na ratnoj nozi. Lider NS Velimir Ilić sada tvrdi da mu je Vučić prošle godine nudio 600.000 evra u tri rate po 200.000.

Dnevnik optužbi i laži: Muške i ženske prostitutke

Uz optužbe o zastrašivanjima, proteklih dana opozicione partije su iznele i više tvrdnji o lažima i zamenama teza koje stižu iz vladajućeg tabora.

Tako je DJB ukazao na poslednje, kako navode, "laži SNS" kojima zamenjuju teze i netačno okrivljuju opozicija. To se, kažu u ovom Pokretu, desilo u zemunskom parlamentu i ističu da predsednik Skupštine ove beogradske opštine "montira laži".

- Sednica parlamenta, zakazana za 17 sati, u samom startu je kasnila više od 15 minuta, ali ne kako se u izveštaju TV Studio B čulo zbog opozicije, već što odbornici odborničke grupe SNS-a, kao i sam predsednik Skupštine, nisu na vreme ni ušli u salu - dokumentovao je i fotografijama DJB.

Džip kao upozorenje

- Ispred moje zgrade prvog dana je bio parkiran džip sa zatamnjenim staklima i posle toga neprestano kruže tuda. Sad, u kom pravcu idu i koga traže, ne znam. Jedne noći bio je ispred moje zgrade jedan crveni džip. Svakog dana sam u strahu da izađem iz kuće, ne izlazim sama, uvek sam u pratnji - kazala je za N1 bivša odbornica naprednjaka Snežana Petrović koja je jedina smela pred TV kamere.
Jedan od odbornika je nakon što je dao potpis opoziciji je odustao od politike i vratio mandat, a ostali se plaše jer, kako kažu, ne znaju šta još može da ih snađe.

Krajem juna se velika prašina podigla i u Skupštini Srbije kada je lider NOVE Zoran Živković nazvao "bezočnom laži" optužbu SNS-a da je direktno Maju Gojković nazvao prostitutkom, rekavši da su "SNS spin majstori svoju laž nadgradili pozivajući se na seksističku opasku koja ide na račun svih žena".

Živković je u obraćanju javnosti prokomentarisao:

- Kažu za politiku da je bliska prostituciji. Jeste kad je vode prostitutke, muške, ženske, političke u prenosnom smislu, direktno, izaberite kako god hoćete, to nije teška reč za ovo što se dešava u ovom zdanju - rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

TV ekipe u Vršcu

- SNS je u Vršac poslao ekipe Studija B, RTV Pančevo i RTV iz Kovačice koje plaćaju građani, da bi pratili performans SNS-ovih botova u Vršcu. Šta radi Studio B u Vršcu, nismo saznali. Znamo da su se razočarali što nije došao Saša Radulović i otišli bez TV priloga - kaže DJB.

Pokret Dveri je sredinom juna, posle pojavljivanja snimaka na kojima se tokom dana kada je Aleksandar Vučić polagao zakletvu vidi napad nepoznatih lica na novinare, zatražio ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića "zbog laži"

- Tražimo od nadležnih državnih organa hitnu istragu i da utvrde ko su ovi batinaši i članovi stranačke policije SNS-a sa slika objavljenih u dnevnim novinama u kojima smo konačno mogli da vidimo istinu o Vučićevoj diktatorskoj vlasti. Ako privatna vojska može da bije i maltretira novinare, šta je sledeće i šta još mogu da očekuju građani od novog predsednika? - pitaju Dveri i ističu da Stefanović više ne sme da bude ministar policije, niti da obavlja bilo koju visoku državnu funkciju.

Opozicija bez glasa

Opozicija u Čačku je podnela 1.125 amandmana na predlog novog Poslovnika o radu gradskog parlamenta. Statutarna komisija je odbacila 800 amandmana, kao pravno nemogućih, zbog čega je Nova Srbija najavila krivične prijave protiv odgovornih. Dveri, NS i grupa građana Za napredniji Čačak optužuju vlast da im uskraćuje parlamentarizam.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online