Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.07.2017.
21:13
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Beču: Porodica je prva škola

Odbor SPKD Prosvjeta za Austriju održao je nedavno u Beču tribinu na temu "Značaj porodice u očuvanju maternjeg jezika kod dece u dijaspori", na kojoj je konstatovano da je "porodica prva škola".

Z. Mirković
Stigao je raspust: Djeca prosvetine škole

Otvarajući skup, predsednik Prosvjete prof. Srđan Mijalković istakao je da je ovo važna tema za sve koji žive u dijaspori, ali i matici. On je zahvalio deci iz Prosvjetinog malog hora, koja su nastupila uz vođstvo Vere Simić, muzičkog pedagoga. Svetlana Matić, sekretar društva je prisutne upoznala sa dosadašnjim pedagoškim i savetodavnim radom predavača Snežane i Zorana Ješića.

Napomenula je njihove velike zasluge u Centru za bolje vaspitanje u Beogradu, gde je Snežana koordinator projekta u radu sa decom, mladima i odraslima, a Zoran pruža savete iz oblasti uređenja porodičnih odnosa.

Snežana Ješić je istakla da je svima cilj da nam deca budu psihofizički zdrava i da odrastu u samostalne, socijalno i emocionalno stabilne i nezavisne ljude.

- Mesto i značaj maternjeg jezika je od neprocenjive važnosti u formiranju zdrave i samostalne ličnosti. Nepoznavanje maternjeg jezika može da vodi u dve krajnosti - ili u šovinizam ili u asimilaciju. Postoje različiti načini očuvanja maternjeg jezika u rasejanju, kao što su škole maternjeg jezika, medijska podrška jeziku, podrška institucija matice, pomoć crkve, kao i aktivnosti udruženja, gde, na primer, Prosvjeta prednjači - navela je Ješićeva.

Podeljena svedočanstva

Uz blagoslov protonamesnika Draga Vujića iz hrama Vaskrsenja Hristova i prisustvo nastavnica, roditelja i dece Srđan Mijalković je podelio svedočanstva ovogodišnjim polaznicima Prosvjetine škole. On je zahvalio svima na angažovanju u održanju škole.
Stručnjaci iz oblasti porodične pedagogije, bračni par Ješić, bili su gosti i na svečanoj dodeli diploma i svedočanstava u Prosvjetinoj školi srpskog jezika. Na svečanosti je izveden i pozorišni komad "Lutke govore srpski jezik".

Ipak, prema njenim rečima, porodica zauzima ključno mesto, jer je ona prva škola jezika.

- Porodica može da očuva jezik ako se kod kuće isključivo govori maternjim jezikom. O otadžbini treba govoriti pozitivno i afirmativno. Stvarajte deci dobra iskustva u Srbiji i o Srbiji, kao i srpskim zemljama. Pročitajte deci jednu priču svako veče, za laku noć. Ne zaboravite, porodica je prva škola. U njoj učimo da volimo, delimo, primamo, cenimo, poštujemo - zaključila je Snežana Ješić.

Posle predstavljanja knjiga za vežbanje jezika s razumevanjem "Čija su naša deca" i "Kratke priče", čiji su autori Snežana i Zoran Ješić, razvila se interesantna diskusija o očuvanju maternjeg jezika kod dece u dijaspori, koja odrastaju u višejezičnoj i multikulturalnoj sredini.

Donacija Zavoda za udžbenike

Srđan Mijalković je sve obradovao kad je objavio dobru vest i zahvalio Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda, Zdenki Milivojević i Nebojši Marinkoviću iz Zavoda, na velikoj donaciji u udžbenicima, koju je Zavod prošlog meseca dodelio Prosvjeti i njenoj školi.
Mijalković je zahvalio i Ambasadi Srbije u Austriji i ambasadoru Peri Jankoviću na pomoći oko transporta knjiga iz Beograda u Beč.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online